Håndbold

Landsholdsprofiler deler ud: Sådan holder de sig i gang

Fem danske håndboldprofiler deler ud af private træningsøvelser og -programmer. Se videoerne længere nede i artiklen.

Skub til en bil. Styrketræning i garagen. Spil på en udendørs boldbane.

Der er ikke noget glamourøst over det, de danske landsholdsspillere bruger tiden på under coronakrisen.

Så spillere som Morten Olsen, Louise Burgaard og Mette Tranborg må være kreative for at blive klar, når virussen har sluppet taget om håndboldhallerne.

Førstnævnte har valgt at se positivt på den ufrivillige pause. Til daglig spiller han i den kamptætte og fysisk hårde Bundesliga for klubben Hannover-Burgdorf.

Han har derfor valgt at tackle afbrækket i Danmark med masser af styrketræning - som han åbenlyst er kendt for at elske - og knap så mange håndboldøvelser relateret til kamp.

Morten Olsens træningsprogram for en uge.

- Jeg tager viruspausen, som var det en sommerferie. Jeg træner en masse styrke og løber langt.

- Jeg laver intet i forhold til retningsskifte og så videre. Kun lidt fodledsspring og hop med vægt, fortæller han til TV 2 SPORT.

Han har aldrig selv haft problemer med at starte op direkte efter en sommerferie, så han ser ikke håndboldpausen som et særligt stort problem. Der er dog særligt én ting, han skal have fat i til sin træning.

- I forhold til skulderen så har jeg normalt en tung lille bold med hjem på et kilo, som jeg kaster med. 30 hårde kast, 3 gange om ugen. Jeg har dog glemt den i Tyskland, men har lige bestilt nogle nye, som jeg kan bruge. Uden dem ville jeg nok få problemer med skulderen efter for lang tids pause.

Landsholdsspilleren Morten Olsen viser en af de træningsøvelser, han laver, mens håndbolden står på standby. Video: TV 2 SPORT

Den vigtigste træning i pausen

På kvindesiden har nogle af landsholdsspillerne modtaget et træningsprogram, som Team Danmarks Line Hovgaard har anbefalet dem at lave.

Hovgaard er sportsfysiolog og fysisk træner, og hun står for test og fysisk træning på kvindelandsholdet.

Herunder sætter hun ord på, hvad der er særligt vigtigt for spillerne at træne i denne periode.

- Det er helt afgørende, at spillerne får holdt deres kondition og den basale styrketræning ved lige. De behøver ikke at forbedre sig fysisk i den her periode, men vedligeholdelse skal tages seriøst, hvis de skal minimere risikoen for skader og overbelastning, siger hun til TV 2 SPORT.

Et udsnit af den træningsplan Team Danmark har anbefalet flere landsholdsspillere.

- Udover at holde grundformen ved lige er det også utroligt vigtigt, at de får kastet med en bold og gerne hårdt. Under en almindelig håndboldtræning har du typisk 100-150 kast og måske 30 hårde afslutninger på mål. Så den del er vigtig at vedligeholde nu, hvis overbelastningsskader i skulderen skal undgås.

- Det samme gælder retningsskift. I en håndboldkamp er der mellem 500 og 1000 retningsskift for en spiller, så hvis du kun løber i pausen og ikke får trænet de forskellige bevægelser, er risikoen for skader langt større, når du vender tilbage til banen igen.

Landsholdsspilleren Louise Burgaard udnytter omgivelserne i Danmark til at holde træningen ved lige.

Landsholdsspilleren Louise Burgaard viser, hvordan hun holder sig i gang under coronakrisen. Video: TV 2 SPORT

Line Hovgaard vurderer, at det vil tage 14 dage med håndboldtræning, før det vil være forsvarligt at spille igen. Men det kræver, at spillerne har lavet deres hjemmeøvelser.

- Hvis de ikke har holdt skuddene, retningsskiftet og grundformen ved lige, vil det kræve tre til fire uger i stedet. Ellers kommer overbelastningsskaderne væltende, når de begynder igen, pointerer sportsfysiologen.

Træning med bil

Højrebacken Mette Tranborg har været væk fra håndboldbanen i lang tid på grund af et overrevet korsbånd. Inden da var hun dog en af de bærende profiler på landsholdet.

I sin kamp for at komme tilbage har hun i coronatiden valgt at gøre brug af elastik men også en bil for at lave retnings- og styrkeøvelser.

Landsholdsspilleren Mette Tranborg laver en træningsøvelse, der involverer en bil og en elastik. Video: TV 2 SPORT
Mette Tranborg laver håndboldrelaterede træningsøvelser. Video: TV 2 SPORT

Pauline Bøgelund, som tidligere har spillet landskampe, træner med den nuværende landsholdsspiller Kristina Jørgensen. De er til daglig klubkammerater i Viborg HK.

Pauline Bøgelund og Kristina Jørgensen laver håndboldrelaterede træningsøvelser. Video: TV 2 SPORT