Håndbold

DHF-formand forsvarer beslutning: - Umuligt ikke at udpege to nedrykkere

Der er ikke plads i kalenderen for næste sæson til at udvide håndboldligaerne, siger Per Bertelsen.

Stemmen lyder trist, men fattet, da han tager telefonen.

- Det er Per, lyder det fra manden, der som formand for Udvalget for Professionel Håndbold netop har været med til at tage den smertelige beslutning endegyldigt at lukke håndboldsæsonen 2019/2020 på grund af coronavirussens hærgen.

Som formand for Dansk Håndbold Forbund var Per Bertelsen én af de seks medlemmer i et enigt udvalg, der har besluttet at fastfryse de nuværende stillinger i de to ligaer.

Det betyder, at Aalborg og Team Esbjerg bliver kåret til mestre - og får plads i næste sæsons Champions League - mens Nordsjælland hos herrerne og EH Aalborg hos damerne i næste sæson skal spille i 1. division, mens TMS Ringsted og Vendsyssel rykker op i ligaerne,

Hvorfor har I følt, at det var nødvendigt at tage denne beslutning nu og endegyldigt lukke sæsonen?

- Vi tror ikke på, at vi kommer til at spille mere før 1. september. Det var en klar melding både i går aftes (fra statsministeren, red.) og i dag fra DIF om, at vi ikke skal forvente at kunne spille for tilskuere før den 1. september, og der har været en klar melding fra klubberne om, at hvis der ikke kunne komme tilskuere ind, så havde det ikke nogen værdi. Vi skulle kalde spillere tilbage, som er blevet sendt hjem på lønkompensation og lignende ordninger, for at spille nogle ligegyldige kampe - det giver ikke mening.

Prof-udvalget har hele tiden haft den holdning, at vi under ingen omstændigheder ville udvide ligaen til flere hold

Per Bertelsen, DHF-formand

Men der vil jo være klubber, der vil hævde, at de ikke skulle spille meningsløse kampe. Hvorfor skulle Nordsjælland og EH Aalborg ikke have en fair chance til at kæmpe for overlevelse? Forbuddet mod forsamlinger på mere end 10 personer er jo indtil nu kun indtil 10. maj, og I kunne jo ret beset måske have spillet de sidste grundskampe i juni på en uge?

- Ja, det kunne vi godt. Men vi ved ikke, hvordan den juni kommer til at se ud. Vi tror ikke på, at vi kommer til at spille håndbold med tilskuere før 1. september, og det er vores udgangspunkt i det, vi har gjort i dag. Med fuld respekt for alle klubber. Det vil EH Aalborg og Nordsjælland måske ikke sige - at det er med fuld respekt - men det føler vi, at det er. VI føler, at vi respekterer klubberne mest ved at sige, og nu kan de komme i gang med at planlægge, hvordan deres næste sæson skal se ud. De skal ikke stå indtil ind i juni for måske at få samme besked.

Men kravet om tilskuere til kampene kommer vel i høj grad fra klubber, der havde udsigt til at spille kampe med mange tilskuere - fx i slutspillet? Hvorfor kunne Nordsjælland og EH Aalborg ikke bare spille de kampe, der var nødvendige for at få afgjort nedrykningen - og så have spillet dem uden tilskuere i juni?

- Enten spiller du turneringen færdig, eller også spiller du den ikke færdig. Du kan ikke begynde at splitte op, pille nogle kampe ud og sige, at nu skal I så spille, mens andre ikke skal. Enten spiller vi sæsonen færdig - med de to runder hos herrerne og tre runder hos damerne, der mangler - eller også spiller vi ingenting. Og Udvalget for Professionel Håndbold har i enighed i dag truffet beslutningen om, at vi lukker ned med den tilstand, der er p.t. Det er selvfølgelig uhyre trist for håndbolden, at vi ikke kan få lov at få til at afgøre det på 20x40 meter. Det kunne vi desværre ikke - ikke engang med en ligeud-turnering i år. Det er vores opfattelse, og derfor har vi valgt at gøre, som vi har.

Hvorfor lod I så ikke bare de to oprykkere fra 1. division komme op? Uden at lade nogen rykke ned? Så var der ingen, der tabte noget - kun nogen, der vandt?

- Prof-udvalget (Udvalget for Professionel Håndbold, red.) har hele tiden haft den holdning, at vi under ingen omstændigheder ville udvide ligaen til flere hold. Vi har også et produkt, vi skal værne om, og det gør vi ikke at udvide.

Men hvorfor kunne I ikke bare i én sæson - næste sæson - have spillet med ét hold mere i hver liga? Hvad ville det katastrofale have været i det?

- Fordi det har vi truffet en beslutning om, at vi ikke ville. Alene med de nuværende 14 hold - og det scenarie, vi kan se lige nu for næste sæson - kan vi ikke gennemføre turneringen. Vi ved ikke, hvordan vi skal gøre det. Det er jeg nødt til at sige. Med alt det, der kommer - ekstra internationale uger, OL-kvalifikation og alle de ting på internationalt niveau, som nu skal ind i kalenderen, før vi kan tilrettelægge vores kampe og vores slutspil i Danmark - der er ikke plads i kalenderen. Vi kan ikke lægge en turneringsplan på nuværende tidspunkt for næste sæson. Så der hersker ingen tvivl om, at både for vores produkt og vores turnering i det hele taget, så skulle vi måske næste år i stedet have reduceret ligaerne med to hold bare for at få det til at se ud af noget fornuftigt, forklarer Per Bertelsen.

Hvor meget handler den beslutning, I har taget i dag, også om, at dansk håndbold gerne vil være sikker på at blive en del af de hjælpepakker om lønkompensation, som regeringen har søsat?

- Sådan har vi ikke tænkt. At vi ville være sikre på det. Det er jo klubberne, som er forretninger, som træffer de beslutninger. Det har vi ikke været inde over.

Men faktum er jo, at hvis I havde kaldt folk tilbage for at spille kampe fx i maj og juni, så ville den lønkompensation, som man kan få lige nu, forsvinde i det øjeblik, at spillerne møder ind på arbejde igen for at træne op til sæsonen. Så er der vel også et økonomisk aspekt i at aflyse resten af sæsonen, så alle kan blive lønkompenseret?

- Det er ikke sådan, det er. Men det er klart, at det har været et aspekt undervejs i det her også at kigge på det - ligesom vi har kigget på tusind andre ting.

Men det har ikke haft nogen betydning for udvalgets beslutning?

- Selvfølgelig har det været en del af det, men jeg synes, der er rigtig mange ting, der har været med i hovedet på mig og de andre i det her.

Spillerne i klubberne er sendt hjem i øjeblikket og har ikke kunnet træne sammen, siden de seneste kampe blev afviklet i begyndelsen af marts.