Håndboldligaerne er aflyst - men Final 4 bliver forsøgt flyttet igen

Herrernes Final 4 bliver rykket til september, selv om det betyder, at nogle spillere til den tid vil have skiftet klub.

Først var det planlagt til weekenden den 14.-15. marts, så blev det flyttet til den 9.-10. maj, og nu bliver datoen for, hvornår der kan kåres en ny pokalmester i herrehåndbold, igen rykket.

For selv om det nu er definitivt, at resten af sæsonen i de to danske håndboldligaer er aflyst på grund af coronavirussen, forsøger Divisionsforeningen Håndbold at holde finalestævnet i herrernes pokalturnering i live.

Final 4-stævnet, hvor TTH Holstebro, Skanderborg, Bjerringbro-Silkeborg og GOG skal kæmpe om pokaltitlen, vil blive forsøgt rykket til den sidste weekend i september. Stadig med Jyske Bank Boxen i Herning som epicenter.

'Forsøgt' fordi datoen afhænger af, om weekenden 26.-27. september 2020 stadig er ledig i håndboldkalenderen, når det internationale håndboldforbund IHF og det europæiske EHF har placeret deres kampe i næste sæsons allerede pressede kampkalender.

- Bliver det så muligt? Det ved vi reelt ikke noget om lige nu, erkender direktør i Divisionsforeningen Håndbold, Thomas Christensen, og forklarer, hvorfor Final 4 ikke bare bliver aflyst ligesom de to håndboldligaer.

- Final 4 er lidt mere end blanding mellem sport, event og håndboldoplevelse, hvis jeg kan kalde det det. Det skulle gerne være en event, der er lidt uafhængig af, hvad det er for nogle hold, der er der - og hvad det er for nogle spillere, der er på de enkelte hold.

- Det er hele rammen og det uden om kampene, der også er med til, at Final 4 er noget unikt, mener direktøren.

Europæisk plads til Final 4-vinder fjernet

Netop spillerne vil i nogle tilfælde da også være nogle andre på de fire Final 4-hold, når stævnet bliver rykket til september. For eksempel mister GOG til sommer stjernen Lasse Møller til tyske Flensburg-Handewitt, mens landsholdsplaymakeren Morten Olsen kommer til GOG og altså skal spille et Final 4, som han ikke har været med til at kvalificere fynboerne til.

Final 4 er en økonomisk meget attraktiv og vigtig turnering for både klubberne og Divisionsforeningen Håndbold. Udover præmiesummen på cirka en halv million kroner deler de fire klubber og Divisionsforeningen overskuddet fra stævnet mellem sig.

Normalt får vinderne af Final 4 - udover pokaltitlen - også en plads i de europæiske turneringer. Men da Final 4 ikke kan spilles, før næste sæsons europæiske turneringer er gået i gang, har Udvalget for Professionel Håndbold i stedet flyttet den europæiske billet over i ligaen, hvor fire hold - mod normalt tre - har fået en plads til Europa.

Aalborg skal som danske mestre spille Champions League, mens GOG, TTH Holstebro og Bjerringbro-Silkeborg skal spille med i EHF Cuppen, som til næste sæson skifter navn til European Handball League.

Mens pokalmestrene hos herrernes altså først bliver fundet til september, blev kvindernes pokalmestre fundet inden coronaens indtog i Danmark. I december vandt Herning-Ikast kvindernes udgave af Final 4.