Coronavirus

Nordjyder efter besluttet nedrykning: - Mest unfair beslutning af dem alle

EH Aalborg er tilfredse med, at der er truffet en beslutning for håndboldligaerne, men forstår ikke, at der ikke er plads til dem i ligaen.

Sidst i tabellen, men à point med Skanderborg Håndbold med tre runder tilbage - deriblandt en direkte duel mod netop de nærmeste konkurrenter i nedrykningskampen.

Det var fakta for EH Aalborg, da håndboldsæsonen blev suspenderet på grund af coronakrisen. En sæson, der ikke bliver færdig spillet.

Og en sæson, som slutter med at betyde en direkte nedrykning til 1. division for nordjyderne. Tirsdag blev det besluttet, at sæsonen slutter med øjeblikkelig virkning og den nuværende stilling som gældende.

- Vi er meget skuffede. Vi er tilfredse med, at der er truffet en beslutning. Men vi er slet ikke tilfredse med, at de har truffet den mest unfair beslutning af alle. Det stiller vi os meget undrende over for, siger EH Aalborg-direktør, Henrik Skals, til TV 2 SPORT og fortsætter:

- Det er ikke i tråd med den hensigt, som man hele tiden har meldt ud, om at få den mest retfærdige afgørelse som muligt.

Mens EH Aalborg rykker ned, så overtages ligapladsen af Vendsyssel, der førte kvindernes 1. division.

At sæsonen var slut - og det med den aktuelle stilling som gældende - fik Henrik Skals og resten af klubberne besked om tirsdag eftermiddag besked om. En beslutning, som blev truffet i udvalget for professionel håndbold, hvor DHF og Divisionsforeningen er repræsenteret.

Tidligere har Divisionsforeningen understreget, at den klare første prioritet var at få afviklet grundspillet, hvis det var muligt, for at få den mest sportslige retfærdige afgørelse på topplaceringerne og ikke mindst nedrykningspladserne.

I kvindernes liga bliver den direkte nedrykningsplads altså indtaget af EH Aalborg, der ikke får mulighed for at sikre sig liga-overlevelse i de sidste tre grundspilskampe, men i stedet skal spille næste sæson i 1. division.

- Begrundelsen, vi har fået, er, at der ikke er tid til en turnering med 15 hold, som jo ellers var vores – og så vidt jeg ved – også andre klubbers forslag på den mest fair løsning, hvis grundspillet ikke kunne spillet færdigt. Men det burde kunne løses med en ændret turneringsstruktur.

- Jeg kan ikke se argumentet for, at ét hold skal være sorteper i forhold til en turneringsstruktur og bære hele ansvaret for at få kabalen til at gå op, siger Henrik Skals, der samtidig tilkendegiver, at klubben ser på mulighederne for at anke beslutningen.

DHF-formand afviser udvidelse

Beslutningen om at stoppe sæsonen blev som skrevet truffet i udvalget for professionel håndbold, hvor DHF-formand, Per Bertelsen, sidder for bordenden.

Han forstår EH Aalbogs ærgrelse, men mener ikke, at der reelt var andre muligheder om at lukke sæsonen 2019/2020 af nu:

- Det er selvfølgelig uhyre trist for håndbolden, at vi ikke kan få lov at få til at afgøre det på 20x40 meter. Det kunne vi desværre ikke - ikke engang med en ligeud-turnering i år. Det er vores opfattelse, og derfor har vi valgt at gøre, som vi har, siger Per Bertelsen til TV 2 SPORT.

Hvorfor lod I så ikke bare de to oprykkere fra 1. division komme op? Uden at lade nogen rykke ned? Så var der ingen, der tabte noget - kun nogen, der vandt?

- Prof-udvalget (Udvalget for Professionel Håndbold, red.) har hele tiden haft den holdning, at vi under ingen omstændigheder ville udvide ligaen til flere hold. Vi har også et produkt, vi skal værne om, og det gør vi ikke at udvide.

Budgetnedgang på 50%

Beskeden om at det i næste sæson hedder 1. division for EH Aalborg kommer i en forvejen svær tid for mange sportsklubber.

Med ingen indtægtskilde i form af kampe lagt sammen med uvisheden om de finansielle følger af coronakrisen, forbereder den nordjyske kvindehåndboldklub sig på en markant økonomisk nedgang.

- Vi har kigget lidt på det. Det ligger i et omfang af 50% af vores budget, som jo i forvejen ikke er så stort.

- Nedrykningen oveni betyder, at vi skal starte forfra. Både økonomisk og i forhold til spillertrup, skal vi tænke helt anderledes. Det bliver en vanskelig opgave for vores nye cheftræner. Det bliver rigtig svært, men vi giver ikke op, siger Henrik Skals.

Selvom det bliver i næstbedste række, så ændrer det ikke på, at EH Aalborg næste sæson har Allan Heine som cheftræner.

Han kommer til fra franske Nantes og vender tilbage til det nordjyske, hvor trænerkarrieren tog fart for godt og vel 10 år siden. Hjemkomsten fortæller Allan Heine om i TV 2 SPORTs seneste håndbold-videopodcast herunder.