Håndbold

Danskerklub slutter efter Rhein-Neckar, selvom de har flere point

Den tyske klub Füchse Berlin med flere danskere på holdet ser ud til at misse pladsen i Europa League næste sæson, efter ligaen er lukket ned.

Den tyske håndboldliga for herrer lukkede tirsdag ned før tid med Kiel som mestre, og lidt længere nede i tabellen finder man et interessant scenarie med flere danske spillere involveret.

Imens ligaens to bedste hold kvalificerer sig til Champions League, kæmper holdene fra tredje- til femtepladsen nemlig om en plads i næste sæsons Europa League (tidligere EHF Cuppen, red.). Ved afslutningen på den tyske Bundesliga så stillingen således ud omkring den sidste kvalifikationsplads:

  • 5. Füchse Berlin: 35 point (27 kampe spillet)
  • 6. Rhein-Neckar Löwen: 34 point (26 kampe spillet)

Problemet for Füchse Berlin er bare, at de har spillet én kamp mere end Rhein-Neckar Löwen med danske Mads Mensah Larsen på holdet. Og selvom danskerne Hans Lindberg, Jacob Holm og Johan Koch tabte deres seneste og på den måde "ekstra" kamp til Flensburg-Handewitt, så hjælper det ikke Füchse Berlin meget.

Når ligaen lukkes ned før tid som i dette tilfælde, afgøres tabellen ud fra en formel, der hedder antallet af point divideret med antal kampe - ganget med hundrede. Således opnår man ifølge Bundesligaen den mest fair afgørelse, så et hold ikke kan drage fordel af at have spillet flere kampe.

Med det regnestykke i mente opnår Füchse Berlin en "score" på 129,63, mens Mensah Larsen og Rhein-Neckar noterer sig for 130,77 og dermed snupper den sidste plads i det kommende Europa League.

- Lige nu har det selvfølgelig en konsekvens i og med, at vi, som det ser ud nu, ikke skal spille Europa Cup, og det er selvfølgelig ærgerligt. Men jeg tror, det er svært at finde en løsning, som alle vil være tilfredse med, og som også er fair. Jeg tror måske, man har fundet den løsning, som er allermest fair, siger Hans Lindberg til TV 2 SPORT.

- Det er svært, i den situation som hele verden er i, at begynde at sige ”det er uretfærdigt”, og begyndte at brokke sig over, at vi er rykket en plads ned. Der er lidt vigtigere ting i øjeblikket. Lige nu har jeg mere tankerne på, om vi overhovedet kommer til at spille håndbold fra næste sæson af. Og hvordan det hele kommer til at se ud. Hvis det lige pludseligt er en hel Bundesliga, der ikke må spille kampe, så går der ikke lang tid før klubberne bare lukker og slukker. Så er sponsorerne væk, og så er der ikke noget grundlag for professionel håndbold, siger Lindberg.

I pressemeddelelsen fra Bundesligaen fremgår det, at beslutningen om at lukke ned og stoppe ligaen blev taget med et klart flertal fra de 36 professionelle klubber i de to bedste rækker hos herrerne.

- Afgørelsen omkring ligaen er lavet, og der vil aldrig være en fair løsning over for alle klubber. Vi har nu muligheden for at kvalificere os til Europa League i næste sæsonen gennem EHF Cuppen (fra 2019/20-sæsonen, red.), udtaler Füchse Berlins direktør, Bob Hanning, kortfattet til klubbens hjemmeside.

På nuværende tidspunkt er Füchse Berlin stadig med i 2019/2020-sæsonen af det, der skifter navn fra EHF Cuppen til Europa League efter sommerferien. Her ligger den tyske klub nummer et i Gruppe D og ser ud til at komme med i playoff. En titel i den turnering kan sikre dem en plads i turneringen igen i næste sæson, men lige nu er det uvist, hvordan EHF Cuppen skal spilles færdig.

Længere nede i tabellen kommer det også til udtryk hos eksempelvis Leipzig, der er rykket betydeligt fra Wetzlar og Lemgo, som de var á point med. Leipzig har dog en kamp i baghånden og slutter dermed sikkert foran de to andre klubber på ottendepladsen.

Lindberg slutter desuden sæsonen som nummer to på topscorerlisten med 202 scoringer i 27 kampe.

Også den danske bagspiller Lasse Andersson skal fra næste sæson spille i Füchse Berlin.