Mail giver grimme flashback - en historisk kastration af udvalg

16x9
Aalborg blev kåret som dansk mester på skrivebordet i denne sæson. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

KLUMME: TV 2 SPORTs håndboldredaktør Dan Philipsen undrer sig over en mail fra Håndboldens Appelinstans sendt ud til danske klubber.

”Kære borgmestre i Danmark. Jeg har jo lukket store dele af landet ned pga. coronavirus. Hvad synes I egentlig om det? Skal jeg lave det om? Kh Mette Frederiksen”.

Kunne man forestille sig en sådan mail afsendt fra statsministeren? Nej, vel?

Noget tilsvarende sker rent faktisk netop i disse dage i dansk håndbold.

Lad os rulle lidt tilbage: Den 7. april valgte udvalget for Professionel Håndbold at afslutte håndboldsæsonen pga. coronakrisen. Udvalget kårede mestre og nedrykkere fra ligaen og 1. division på baggrund af de aktuelle stillinger.

Det var en ubarmhjertig sæsonudgang for de hold, der blev rykket ud.

Siden har tre af dem, EH Aalborg fra kvindernes liga, Nordsjælland Håndbold fra herrernes liga og Odder fra herrernes 1. division, protesteret til Håndboldens Appelinstans under Dansk Håndbold Forbund.

Samtidig kan det ikke tolkes som andet end en historisk kastration af Prof-udvalget

Dan Philipsen

Mandag valgte instansens jurister at sende de tre klubbers ankeskrifter til samtlige liga- og 1. divisionsklubber. I alt ti bilag. I mailen giver man klubberne mulighed for at komme med deres holdning. Var det i orden, da Prof-udvalget dikterede nedrykningerne?

Dansk håndbold var en juridisk bananstat

Der var engang, da dansk håndbold juridisk blev drevet som en bananstat. Det er heldigvis mange år siden. Mandagens mail giver grimme flashback til dengang, da man i juridiske afgørelser i DHF stak en finger op i luften og lod håndboldpolitikeres sympatier, interesser og humør være afgørende for straffenes længde – med dommen for Anja Andersens Slagelse-udvandring i 2006 som det mest groteske eksempel.

Det er meget bedre i dag, men hvorfor i alverden skal klubberne forholde sig til, om det var i orden med tvangsnedrykningerne? Dels er klubberne blevet spurgt på et møde forud for beslutningen. Dels kan man vel ikke objektivt forholde sig til en konkurrents skæbne. Og hvad skal et juridisk organ som appelinstansen bruge klubbernes subjektive holdning til i deres forestående juraarbejde?

Samtidig kan det ikke tolkes som andet end en historisk kastration af Prof-udvalget. Vi snakker om en forsamling på seks personer – nøje udvalgt fra DHF-toppen og fra Divisionsforeningen. Det er det højeste, samlede organ mellem forbund og klub. Udvalgsformanden er såmænd også DHF’s formand – Per Bertelsen. Nu kan udvalget så se, at deres beslutning er sendt til føle-høring hos over 50 klubber.

Har ikke kompetencen til at svare

Appelinstansen understreger, at klubberne ikke kommer til at bestemme noget. Tak for det. Men hvorfor i alverden skal de så overhovedet høres?

Udover at klubberne er blevet spurgt én gang, så har de overhovedet ikke kompetencen til at svare. Dette er jura fra nu af.

Man stiller desuden klubberne i en urimelig situation. Man kan som modtager af brevet nærmest kun optræde illoyalt. Hvis man undlader at svare, bakker man jo indirekte op om nedrykningerne. Svarer man, kan alle se, om en klub er for eller imod. Det er slet ikke klubbernes opgave at have en holdning til. Der er valgte politikere til at tage den slags beslutninger. Hvilket de allerede har gjort.

Jeg er med på, at Appelinstansen sidder med en svær opgave. Der er ingen præcedens for denne groteske situation.

Udvidelse af danske ligaer?

Jeg har tidligere bakket op om Prof-udvalgets beslutning, om end den var barsk. Efter nogle urolige nætter er jeg kommet i tvivl. Bør det ikke være hjertet, der bestemmer, at Nordsjælland, EH Aalborg, Odder osv. får lov at spille med i deres respektive ligaer? De fik jo ikke chancen for at spille sig til overlevelse.

Ja, det virker voldsomt med et ekstra hold i ligaerne efter coronakrisen. Skæve turneringer og flere kampe i en ekstremt presset kalender. Det er langt fra optimalt, men når man eksempelvis kan i Frankrig, så kan vi vel også finde plads i Danmark. Vores ligaer er mindre og geografisk er det tidsmæssigt overskueligt med en ekstra udekamp pr. hold.

Dansk håndbold bør tage en skæv sæson – i det mindste bliver det med en god fornemmelse i maven.