Håndbold

Stor bekymring i ligaklubber for næste sæson: - Sporten står på spil

Flere ligaklubber er bekymrede for sportens fremtid og efterlyser svar på, hvornår de må spille håndbold, og om det bliver med eller uden tilskuere.

Håndboldsæsonen i Danmark sluttede uden tilskuere. Og den nye sæson kan også komme til at begynde sådan. Det er fortsat uklart, hvornår de danske håndboldspillere igen kan smøre harpiks på fingrene og mødes på halgulvet, og netop den uvished skaber fortvivlelse i flere danske ligaklubber på både herre- og kvindesiden.

- Nu må Mette Frederiksen begynde at melde nogle datoer ud, for vi skal have noget at arbejde med. Det største problem er den forbandede uvished, siger sportschef Henrik Hedegaard fra Mors Thy Håndbold.

- Vi har brug for en plan, og vi har brug for at vide, hvornår vi må spille igen. Vi håber, vi kan spille fra den 1. september. Så kan vi begynde at planlægge, og vi kan begynde at sælge den plan til sponsorerne. Lige nu står vi bare med uvished, og det er altså svært at sælge til en sponsor, siger Daniel Grønhøj, sports- og salgsdirektør i Herning Ikast Håndbold.

I Lemvig Thyborøn Håndbold sidder direktør Flemming Nielsen med et spinkelt håb om, at den nye sæson kommer i gang til tiden, og også at det bliver med nogen tilskuere i hallen.

- Det er nok for optimistisk at tro, at vi får lov til at fylde hallerne. Men kan vi bare komme derhen, hvor vi måske kan få en tredjedel af de tilskuere, vi plejer. Eller 25 procent. Så vi kan få liv i hallerne. Det håber jeg virkelig på, og jeg tror også, det er realistisk, siger Flemming Nielsen.

Som det ser ud lige nu, har Regeringen besluttet at fastsætte en øvre grænse for forsamlinger på 500 personer, som gælder indtil 1.september. Altså lige omkring sæsonstarten for de danske håndboldligaer. Men 500 personer er også væsentlig færre, end hvad langt de fleste ligaklubber samler til kamp. Alligevel er de klubber, som TV 2 SPORT har talt med, klar til at begynde på den nye sæson – også med et reduceret antal tilskuere.

- Det vil ikke være så godt, som hvis vi kunne fylde hallen. Men det vil være bedre, end de oplevelser vi nåede at have med at spille i tom hal i denne sæson. Det giver ikke meget mening uden tilskuere. Men 500 er klart bedre end ingen, siger sportschef i Skanderborg Håndbold, Torben Væver.

Lige nu er det sporten, der står på spil

Torben Væver, sportschef i Skanderborg Håndbold

I naboklubben Århus Håndbold vil bestyrelsesformand Jørgen Noes gerne byde 500 tilskuere inden for, men ikke uden forbehold.

- Jeg er nødt til at tænke økonomisk. Det vil være i orden med 500 tilskuere, hvis der kommer en eller anden form for økonomisk kompensation. Vi ligger på cirka 1800 tilskuere i snit, og hvis vi kun kan få 500 ind, så kan du selv regne ud, hvad det koster. Hvis vi ikke kan få det kompenseret, så kan vi ikke økonomisk forsvarligt tillade os at afvikle kampene, uanset om vi gerne vil, og uanset om vi hellere end gerne vil spille for 500 mennesker. Man er jo som forretningsmodel bundet op på nogle forudsætninger, siger Jørgen Noes.

Men selvom klubberne brændende ønsker sig tilskuere i hallerne, så er det kun med grønt lys fra myndighederne, at de vil lukke folk ind.

- Vi må bare følge de retningslinjer, der bliver stukket ud fra myndighederne. Det er dem, der ved mest om det. Vi har et ansvar, det er klart. Men vi følger det, der bliver meldt ud, og hvis myndighederne forbyder os at spille eller samle tilskuere, så gør vi det selvfølgelig ikke, fastslår Daniel Grønhøj i Herning Ikast Håndbold.

- Vi er nødt til at komme i gang med at spille

Mens de i klubberne håber på at få lov til at vende tilbage til den kendte hverdag med fyldte haller snarest muligt, så presser et andet scenarie sig på. Hvad nu hvis der slet ikke må komme nogen tilskuere i hallen før til næste år? Vil det så give mening at starte sæsonen op?

- Vi bliver nødt til at spille. Hvis vi bare trækker stikket og siger, at vi ikke vil spille uden tilskuere, så er der jo ikke noget produkt tilbage. Det er jo et kæmpe slag, hvis ikke vi kan få lov at spille med tilskuere. Men vi er nødt til at spille, så snart vi kan komme til det. Lige nu er det sporten, der står på spil, siger Torben Væver i Skanderborg Håndbold, og bliver bakket op af sportschefen i Mors Thy Håndbold:

- Det er uoverskueligt, men jeg mener stadigvæk, at vi skal spille håndbold. Jeg kan ikke forestille mig, at håndbolden skal ligge stille herfra og til nytår. Det kan jeg ikke overskue, hvordan det skal kunne lade sig gøre, siger Henrik Hedegaard.

Og meldingen er den samme fra nogle af kvindeligaklubberne:

- Vi overlever nok to-tre kampe uden tilskuere. Men er det hele efteråret, så skal der findes alternative løsninger. Kan vi for eksempel få 500 mennesker i hallen, så vil det være bedre end ingenting. Jeg vil hellere spille for 500 tilskuere end at vente til efter jul med at spille håndbold. Vi er nødt til at komme i gang, siger Carsten Solberg, administrationschef i Randers HK.

- Er det en måned uden tilskuere, så gør vi det. Men sporten er jo ikke noget på den lange bane uden tilskuere, siger direktør i Silkeborg Voel KFUM, Michael Bak.

Frygter unge vil flygte fra sporten

Sammen med bekymringerne for elitehåndbolden, så kan Henrik Hedegaard i Mors Thy ikke lade være med at tænke på ungdomshåndbolden, som de i Mors Thy er meget afhængige af. Han frygter, at de unge spillere vil forlade sporten.

- Elitedelen er jo total afhængige af, at der også er andre, der spiller håndbold. Derfor er det vigtigt, at vi kommer i gang. For ja, en ligakamp uden tilskuere er røv og nøgler, men vi skal i gang, for ellers risikerer vi, at de unge flygter og finder noget andet som esport, tennis eller golf, som man kan gå til nu. Det er sådan noget, man kan frygte, der kommer til at ske. Derfor er det vigtigt vi kommer i gang, tilskuere eller ikke tilskuere, fastslår Henrik Hedegaard.

I Divisionsforeningen vil direktør Thomas Christensen gerne kigge ud over breddehåndbolden og giver Henrik Hedegaard ret:

- Det har han da en klar pointe i. Jo længere tid der går, jo længere kommer man væk fra det. Vi skal tilbage og genfinde produktet. Det tror jeg, alle kæmper med, uanset om man er en elitehåndboldklub eller en breddehåndboldklub eller en spejderforening – det er, at man ikke bliver glemt. Er vi væk, indtil vi har en vaccine, så kommer vi rigtig, rigtig langt ned i fødekæden. Så er vi tilbage til der, hvor spillerne ikke kan leve af det, siger Thomas Christensen.

Der skal være en differentiering

Klubberne må nu væbne sig med tålmodighed og afvente en udmelding fra myndighederne. I Horsens har direktør Jørgen Møller dog et bud på en løsning til den kommende sæson:

- Jeg ville ønske, at man ville lukke op lidt mere regionalt. Og at man ville differentiere åbningen. For eksempel kunne man jo godt differentiere, hvor mange tilskuere, der må lukkes ind – afhængig af faciliteterne. Altså et bestemt antal tilskuere pr. kvadratmeter eksempelvis. Hvis man så i den enkelt hal er i stand til at overholde reglerne, så kan man få lov til at lukke tilskuere ind. Og hvis man ikke kan, så bliver der lukket. Det kunne jeg godt tænke mig, siger han.

Alt professionel idræt i Danmark uddør, hvis ikke vi kan få tilskuere

Flemming Nielsen, direktør i Lemvig Thyborøn Håndbold

I Divisonsforeningen går man også meget op i at få en differentiering.

- Der er jo forskel på en helt almindelig håndboldhal i Otterup og så Idrætsparken. Der kan man ikke bare sige, at der må komme 500 tilskuere. Det giver ingen mening. Man er nødt til at sige, at den her hal fra 1962 med én dør, hvor alle skal igennem cafeteriet for at komme ind i hallen, der kan ikke være flere end 111. Men i Idrætsparken kan der godt være 11.000, for de har hver deres indgang og kan sidde med stort mellemrum imellem sig. Der er man nødt til at prøve at lave en differentiering i forhold til den enkelte facilitet, forklarer Thomas Christensen.

Indtil meldingen kommer fra myndighederne, kan Divisionsforeningens direktør forsikre klubberne om, at de arbejder alt, hvad de overhovedet kan for at få de efterspurgte svar.

- Vi har der et super samarbejde med Danmarks Idrætsforbund (DIF) og de andre professionelle idrætter. DIF spørger om input fra os, og vi har stor tillid og tiltro til, at de arbejder så hårdt, som de overhovedet kan på at få svar fra de rigtige steder, forsikrer Thomas Christensen.

Tilbage i klubberne kan de fortsat bare krydse fingre og håbe det bedste.

Hvad vil du gerne snart høre fra statsministeren?

- Jeg vil gerne have lov til at spille håndbold igen. Hvis man mener, at det er sundhedsfarligt at spille håndbold, så ser det jo helt håbløst ud. Vi er nødt til at tro på, at tiderne bliver normale igen. Ellers uddør alt professionel idræt i Danmark, hvis ikke vi kan få tilskuere, siger Flemming Nielsen i Lemvig Thyborøn Håndbold.

TV 2 SPORT har været i kontakt med Kulturministeriet for at få svar på nogle af de spørgsmål, som ligaklubberne sidder med. Vi afventer fortsat svar fra ministeren.