Håndbold

Danske topdommere stopper øjeblikkeligt samarbejdet

De danske topdommere Mads Hansen og Martin Gjeding har efter 24 år som par valgt, at de ikke længere skal dømme sammen.

Et velkendt dansk topdommerpar - både nationalt og internationalt - går hver til sit.

I en årrække har Mads Hansen og Martin Gjeding repræsenteret den danske dommerstand i håndbolden på fornemmeste vis. Men sådan bliver det ikke længere. Parret stopper nemlig samarbejdet, da Mads Hansen "gerne vil prøve noget nyt."

- Både Martin og jeg ønsker stadig at være en del af den absolutte dommertop i verden. Den gruppe af dommerpar får vi svært ved at tilhøre, hvis vi ikke udvikler os. Derfor har jeg været nødt til at trække mig fra samarbejdet med Martin. Vi har altid haft en aftale om, at vi ville stoppe som par, hvis vi ikke kom i betragtning til de store kampe, og det er den aftale, som fører til, at jeg gerne vil prøve noget nyt, siger Mads Hansen til Dansk Håndbold Forbunds hjemmeside.

- Det har været en svær beslutning for mig. Jeg ved ikke, hvordan forsættelsen af min dommerkarriere ser ud, men jeg har stadig store ambitioner, der forhåbentligt kan blive ført ud i livet i et nyt samarbejde.

Mads Hansen fortæller videre, at mere end halvdelen af hans liv har været tilegnet makkerskabet med Martin Gjeding. De har rejst sammen i næsten 50 lande og har oplevet håndbolde største mesterskaber.

- Vi har opbygget et unikt venskab, og Martin var en af dem, der bakkede mig allermest op under mit kræftforløb. På den anden side af min sygdom opnåede vi nogle af de største resultater sammen, hvilket jeg skylder Martin en stor tak for, siger Mads Hansen.

Jeg føler mig bestemt ikke færdig som dommer

Martin Gjeding

Martin Gjeding respekterer beslutning, og han er ikke færdig

Parret har siden 2000 dømt i ligaen, mens de blev EHF-dommerpar i 2002 og senere IHF-dommerpar i 2004. Dommerparret har et imponerende cv, der rummer alt fra EM- og VM-finaler til de største finaler i klubregi og deltagelse ved OL.

Begge ønsker de fremtidigt at dømme på allerøverste hylde, men det bliver ikke længere med hinanden som partnere.

Mads Hansens beslutning om at afbryde samarbejdet respekteres af Martin Gjeding, der dog heller ikke føler sig færdig som topdommer.

Mads Hansen og Martin Gjeding under EM i håndbold i 2019.

- Det har hele tiden været en del af aftalen, at hvis vi ikke udviklede os som dommerpar og ikke kom i betragtning til de sjove kampe, så skulle vi kigge efter andre muligheder. Vi har haft nogle fantastiske oplevelser sammen rundt i hele verden, hvor vi har oplevet det meste. Det er nærmest kun en OL-finale, som vi ikke har prøvet. Vi har komplementeret hinanden, og vores forskelligheder har uden tvivl været en styrke for os som par, siger Martin Gjeding.

- Jeg håber ligesom Mads, at jeg kan blive del af en anden konstellation, hvor jeg på ny kan bygge noget op. Når jeg kigger tilbage, er jeg er utrolig stolt over vores mange finaler sammen. Omvendt føler jeg mig bestemt ikke færdig som dommer, og jeg er sikker på, at jeg stadig kan udvikle mig og bevise, at jeg hører til blandt de bedstehåndbolddommere i verden.

TV 2 SPORT var tæt på, da Mads Hansen og Martin Gjeding dømte mellemrundekampen mellem Portugal og Slovenien. Video: TV 2 SPORT

Mads Hansen og Martin Gjedings internationale finaler

 • 2017: VM-finale (herrer)
 • 2016: IHF Super Globe-finale
 • 2016: EM-finale (herrer)2016: OL i Rio
 • 2015: Pan American Games-finale
 • 2014: Champions League-finale (herrer)
 • 2012: Champions League-finale (damer)
 • 2011: Pan Am Championship-finale
 • 2010: EM-finale (damer)
 • 2009: VM-finale (damer)
 • 2006: EM-finale (ungdomsmesterskab for herrer)
 • 2004: EM-finale (ungdomsmesterskab for herrer)
 • 2008: Finale i Cup Winners Cup
 • 2008: OL i Beijing