Håndbold

Norsk institut tvivler på 'normal' håndboldslutrunde i Danmark

Folkesundhedsinstituttet i Norge mener, at det kan være svært at afholde EM-slutrunden som normalt. Dansk Håndbold Forbund fortsætter forberedelsen.

- Sådan som epidemiudviklingen ser ud nu, vil jeg tro, at det bliver vanskeligt (at afholde EM som normalt, red.)

Sådan siger Frode Forland, der er fagdirektør i Folkesundhedsinstituttet i Norge, til VG.

For selvom der langsomt bliver åbent op for flere og flere sportsgrene rundt omkring, er det stadig ikke tilladt at holde store arrangementer med mange tilskuere – dette gælder både i Danmark og Norge.

Derfor mener fagdirektøren, at det kan være svært at afholde håndboldkvindernes EM-slutrunde, der spilles i Danmark og Norge, som normalt.

I Dansk Håndbold Forbund erkender man, at situationen kan udvikle sig, og at det er en uvis tid. Men lige nu forbereder de sig på ”at afvikle et brag af et EM på hjemmebane helt efter bogen.”

- Der er jo stadig noget tid til december, men vi håber naturligvis, at vi kan få lov at afvikle mesterskabet, som vi har planlagt. Vi er dog heller ikke blinde for, at situationen kan udvikle sig, og vi skal hele tiden sikre, at vi følger de retningslinjer, som bliver udstykket fra myndighedernes side, siger Morten Stig Christensen, generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund, til TV 2 SPORT.

- Derfor er vi også sammen med nordmændene løbende i dialog med EHF om forskellige scenarier for afviklingen - afhængigt af de retningslinjer, vi får udstukket. Men som det ser ud lige nu, forbereder vi os på at afvikle et brag af et EM på hjemmebane helt efter bogen.

Der kan ske meget før december

Bjørn Guldvog, sundhedsdirektør i Norge

Kan der spilles uden tilskuere?

Håndbold-EM skal spilles fra 3. til 20. december. Kampene vil blive spillet i Herning og Frederikshavn i Danmark, imens Trondheim, Stavanger og Oslo lægger hal til i Norge.

Hos vores nordiske naboer ønsker hverken sundhedsminister Bent Høie eller sundhedsdirektør Bjørn Guldvog at spå om, om mesterskabet kan gennemføres eller ej.

- Det er desværre lidt for langt ude i fremtiden, selvom det er i år. Det kan ske meget før december. Derfor kan jeg udtale mig med sikkerhed omkring det, siger Bjørn Guldvog.

Fra EHF's ståsted kan vi ikke se et EM uden tilskuere for os

Thomas Schöneich, kommunikationschef i EHF

Håndboldpræsident i Norge, Kåre Geir Lio, fortæller til VG, at de er begyndt at se på, hvordan mesterskabet for eksempel kan gennemføres uden tilskuere, men ”at de tager det, som det kommer.”

Det europæiske håndboldforbund udtaler dog, at de ikke kan se dette scenarie for sig.

- På et generelt grundlag kan vi sige, at vi fra EHF's ståsted ikke kan se et EM uden tilskuere for os, siger kommunikationschef Thomas Schöneich til den norske nyhedstjeneste NTB.

Danmark seedet i andet lag

Det danske kvindelandshold kan hverken møde verdensmesteren Holland eller de evige rivaler fra Norge i det indledende gruppespil ved EM til december.

Til gengæld kan de rende ind i Frankrigs europamestre.

Danskerne er nemlig seedet i andet lag ved lodtrækningen, der bliver foretaget 18. juni.

Håndboldkvinderne skal spille indledende runde og eventuel mellemrunde i Boxen i Herning. Tre af de fire hold i hver af de indledende grupper stryger videre til to mellemrundepuljer, der skal afvikles i Herning og Stavanger.

De to bedste fra hver mellemrundepulje går til medaljekampene, og her slutter det danske værtskab. Begge semifinaler, bronzekamp og finale bliver spillet i Telenor Arena, der ligger på det tidligere lufthavnsområde Fornebu i Oslo.