Håndbold

Norsk landsholdsmålmand sætter ord på redningen, der har forfulgt ham

Den redning, der sikrede Norges første VM-finale nogensinde i 2017, har hjemsøgt Torbjørn Bergerud lige siden. Derfor snakker han først om den nu.

Tiden skrues tilbage til januar for tre år siden.

Til AccorHotels Arena i Paris, hvor semifinalen står mellem Norge og Kroatien.

Den ordinære spilletid er gået. Det står 22-22. Og kroaterne har fået straffekast. Scorer de, må Norge tage hjem uden muligheden for guldmedaljer.

Der blev et ekstra pres og forventninger, som føltes lidt uretfærdige

Torbjørn Bergerud, landsholdsmålmand Norge

I det norske mål står den blot 22-årige mesterskabsdebutant Torbjørn Bergerud. Det er hans VM. Målmandskollegaerne Ole Erevik og Espen Christensen er henvist til bænken.

Dommeren fløjter, og Bergerud redder bolden. Norge bryder ud i en euforisk jubel.

Kampen går i forlænget spilletid. Her trækker nordmændende det længste strå.

De står i deres første finale nogensinde. Og den unge Bergerud udråbes til den helt store helt.

Sådan så det ud, da Torbjørn Bergerud reddere straffekastet efter ordinær spilletid semifinalen i 2017.

- Det er jo egentlig bare et godt minde fra det mesterskab, så det er sådan set positivt. Der er ikke noget negativt ved at bidrage til en historisk VM-finale. Det er kæmpe stort, siger Torbjørn Bergerud til TV 2 Norge.

Fra ukendt til folkehelt

Selvom nordmændene gik hen og tabte finalen til Frankrig, så kunne de stolt sølvmedaljerne om halsen, som de første i den norske herrehåndbolds historie.

Og Bergerud, der var kommet til VM som et ukendt navn, havde slået sit navn helt fast, så ingen længere var i tvivl, om hvor stort et talent han besidder.

Men statussen som norsk folkehelt har efterfølgende været svær at have på sig. Og derfor har han, indtil nu nægtet at snakke om lige præcis den redning.

- Det kan blive for meget af det gode. Måske formåede jeg ikke at håndtere al opmærksomheden lige efter. Der blev et ekstra pres og forventninger, som føltes lidt uretfærdige. Det var det, jeg blev målt op mod, og det var udfordrende.

Sekunderne efter Bergerud reddede straffekastet fra kroatiske Zlatko Horvat.

- Det var lidt uretfærdigt

Når man i så ung en alder leverer så store præstationer, og er med til at skabe historie, så bliver det ikke glemt med det samme. Og det påvirkede målmanden i sine kampe længe efter.

- Redningen har forfulgt mig. Det var den, jeg længe blev målt op mod, og det var hårdt i perioder.

- Det var lidt uretfærdigt, når jeg synes, jeg havde stået godt, og så blev præstationen set ned på af medierne og mange andre. Det føltes lidt mærkeligt.

Det er dog lykkedes for Bergerud at få styr på det mentale, og han har flere gange siden vist, hvor god han er. I 2019 var han også en stor del af, at Norge hev det bare andet sæt VM-sølvmedaljer med hjem.

Til dagligt vogter Bergerud målet for tyske SG Flensburg-Handewitt, hvor hans kontrakt løber til juni 2021.