Håndbold

Den sidste danske EHL-plads bliver ikke tilbudt til andre klubber

Det bliver afgjort i midten af juni, om Lærke Nolsøe og NFH får lov at deltage i EHL, der tidligere gik under navnet EHF Cup. Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Det er kun NFH, der har takket ja til en EHL-plads, mens fire andre klubber har takket nej. Men den overskydende plads vil ikke gå videre i udbud.

Først takkede Silkeborg-Voel og København Håndbold nej til deltagelse i European Handball League (EHL) grundet økonomiske årsager.

Så fik Randers HK, Aarhus United og Nykøbing Falster Håndbold tilbuddet.

De to førstnævnte klubber takkede af samme årsager som Silkeborg-Voel og København Håndbold nej, hvilket betød at NFH's 'ja tak' kan give dem en plads, hvis det også godkendes af European Handball Federation (EHF).

Men eftersom to pladser var i udbud, er der stadigvæk mulighed for at søge om en ekstra plads. Men det vil Dansk Håndbold Forbund ikke gøre, fortæller Frank Smith, der er turneringsansvarlig, til TV 2 SPORT.

- Det giver med den situation, vi har, ikke mening, og vi vil ikke søge om yderligere pladser. Vi kommer så langt ned i tabellen, at vi vurderer, at det ikke er sportsligt eller økonomisk forsvarligt, siger Frank Smith.

Glæde over NFH's 'ja tak'

Han er til gengæld godt tilfreds med, at NFH gerne vil spille europæisk håndbold.

- Det er jeg da glad for. Altså når nu de andre hold har valgt at takke nej, fordi deres økonomiske situation tilsiger det, så er det da kun dejligt, at NFH vil tage tjansen og tage en tur i den europæiske turnering. Det kan vi jo kun være tilfredse med, siger Frank Smith.

Kristina 'Mulle' Kristiansen og NFH sluttede den afbrudte sæson på en niendeplads i HTH Ligaen.

Udmeldingen var også en glædelig nyhed for TV 2 SPORTs håndboldekspert Trine Nielsen.

- Jeg synes, det er fedt, at de har sagt ja. Jo flere hold vi kan få i Europa jo bedre. Så da jeg så, at Nykøbing har taget udfordringen op, der klappede jeg i mine hænder.

Men det er også med det forbehold, at det hele kan løbe rundt.

- Det er selvfølgelig ud fra den betragtning, at jeg går ud fra, at de har vendt og drejet økonomien og dermed mener, at de kan stå på mål for det. Og hvis de kan det, så synes jeg, det er fantastisk, siger Trine Nielsen.

Og mens det for mange af de andre holds spillere naturligvis er rigtig surt, ikke at skulle spille europæisk håndbold, kan det blive lidt af et eventyr for NFH-spillerne.

- De får et relativt ungt hold til næste sæson, de får mange nye spændende spillere, og det bliver en kæmpe gave for dem at få lov til at spille europæisk også. Jo flere hold vi kan få ud og spille håndbold i Europa, jo bedre står Danmark internationalt – i forhold til at hente point ind, men også i forhold til at udvikle vores spillere, siger Trine Nielsen.

Turneringen kan blive svækket

Som bekendt har fire andre hold, der stod foran NFH i køen, takket nej til europæisk håndbold. Vi skal dermed helt ned på niendepladsen i den hjemlige liga for at finde det sidste EHL-hold.

Og sådan en situation er nok ikke kun gældende i Danmark, mener Frank Smith.

- Det er jo min opfattelse, at det også er noget man vil se gøre sig gældende for mange andre nationer i år, hvor der også, på grund af COVID-19-situation, er andre hold, der bliver nødt til at takke nej. Så jeg tror ikke, at det for Danmark, er et særsyn, det vil også ske andre steder, tror jeg, siger Frank Smith.

Viborg er det mest vindende hold i EHF Cuppens historie med tre titler. Senest i 2004, hvor spillerne her ses juble efter finalesejren.

Trine Nielsen er enig i, at situationen også må gøre sig gældende i andre lande.

- Jeg kan ikke forstå, at man fra EHF’s side ikke kan se problemet i, at man ikke har de bedste hold repræsenteret, fordi det er økonomien, der afgør det. Det er ærgerligt. Danmark kan ikke være det eneste land, hvor der er nogen, der kigger lidt på rettidig omhu, siger Trine Nielsen.

NFH venter nu på svar

Dansk Håndbold Forbund har torsdag meddelt EHF, at Nykøbing Falster Håndbold kommer til at tage en af de europæiske pladser.

Frank Smith fortæller, at de forventer et endeligt svar i midten af juni. Men selvom det skal godkendes af EHF, regner Frank Smith ikke med, det bliver noget problem.

- For mig at se er det en stensikker plads, fordi det er indenfor de tre nominerede hold, vi har. Så det ser jeg ikke nogen tvivl om, siger Frank Smith.

EHF er ikke vendt tilbage på TV 2 SPORTs spørgsmål.