Håndbold

NFH takker ja til europæisk plads – Aarhus United siger nej

Nykøbing Falster Håndbold har takket ja til den europæiske plads, men skal stadig godkendes af EHF. Aarhus United har sagt nej.

En fjerde- og femteplads i HTH Ligaen betyder mulig deltagelse i European Handball League – tidligere kendt som EHF Cuppen.

Men på grund af økonomi måtte Silkeborg-Voel og København Håndbold onsdag takke til tilbuddet, som derfor gik videre til klubberne, der endte på placeringerne lige under.

Vi vil gøre alt for at være med, og det har vi så besluttet os for at sige ’ja tak'

Søren Jakobsen, bestyrelsesmedlem Nykøbing Falster Håndbold

Randers HK meldte hurtigt tilbage, at de ligeledes takker nej til EHL-pladsen af de samme grunde som Silkeborg-Voel og København Håndbold, mens Aarhus United og Nykøbing-Falster Håndbold fik torsdag til at afgive deres svar.

- Det har været en meget svær beslutning for os at træffe. Hjertet og sportsmanden i os siger: "Selvfølgelig skal vi spille i Europa, selvfølgelig skal vi give vores spillere, vores trænere, klubben, fansene og byen europæisk deltagelse." Men vi har valgt at takke nej til pladsen i næste sæson for at have fokus på vores fremtid og vækst, siger Mads Winther, bestyrelsesformand Aarhus United, til TV 2 SPORT.

Et enkelt ’ja tak’

Mens Aarhus United slutter sig til rækken af klubber, der på grund af økonomi må takke nej til europæisk deltagelse, er svaret fra Nykøbing-Falster Håndbold et andet.

- Vi har tidligere været med fire år i EHF, og vi har været stolte over at repræsentere området hver eneste år. Derfor vil vi gøre alt for at være med, og det har vi så besluttet os for at sige ’ja tak’, siger Søren Jakobsen, bestyrelsesmedlem Nykøbing-Falster Håndbold, til TV 2 SPORT og uddyber:

- For det første så er det rigtig godt for vores sponsorer og vores fans, som jo har rejst rundt med os alle steder i Europa. Og så betyder det meget for det unge hold, vi har i år. Der er mange unge talentfulde spillere, som kan komme ud og få lidt hår på brystet, kommer ud og mærke, hvordan det er at spille på udebane.

Det europæiske håndboldforbund skal dog stadig godkende beslutningen.

Et spørgsmål om økonomi

Fire ud af de fem hold, der er blevet tilbud en EHF-plads til næste sæson, har måtte takke nej på grund af økonomi og ændrede krav fra EHF.

Og det ærgrede Frank Smith, der er turneringsansvarlig i Dansk Håndbold Forbund, da han udtalte sig onsdag, men han understregede samtidigt, at DHF til enhver tid vil respektere et nej på grund af den økonomiske situation.

- Hvis vi ikke gør det, så risikerer vi jo, at de går konkurs på et senere tidspunkt, og det er vi jo bestemt ikke interesseret i. Vi er interesseret i, at klubberne træffer de økonomisk fornuftige beslutninger, der er holdbare. Det er nummer ét. Men vi vil selvfølgelig gerne være rigtig godt repræsenteret i Europa, det skal der ikke være tvivl om. Men det skal være på et grundlag, hvor klubberne kan være med, siger Frank Smith.

Var det ikke et spørgsmål om økonomi, er Mads Winther da heller ikke i tvivl om, hvad svaret havde været fra Aarhus United.

- Det er udelukkende en økonomisk overvejelse, vi har truffet beslutningen ud fra. Var det sportsligt, havde vi sagt ja på stedet, men det er for kort tid, vi har til det – vi får 36 timer til at beslutte os. Og lige nu kæmper vi jo alle sammen for at holde håndboldklubberne i god drift. Vi skal nok komme til at spille i Europa, men vi er nødt til at gøre det under en ansvarlighed.

Og i Nykøbing-Falster Håndbold har de en klar plan for, hvordan de skal få økonomien til at fungere ved en EHF-deltagelse.

- Rent økonomisk har vi fundet ud af, at det vil koste cirka 400.000 kroner at være med. Og efter de nye regler får man nogle af pengene retur, hvis man kommer i gruppespillet – det vil sige, at så får vi omkring 200.000 retur. Og så har vi fået et tilbud fra Guldborgsund Kommune på 75.000 kroner. Det vil sige, at vi skal ud og finde 125.000 kroner ekstra, og det er vi så gået i gang med nu, siger Søren Jakobsen.

TV 2 SPORT har forsøgt at få en kommentar fra EHF, men det er endnu ikke lykkedes.