Håndbold

Her er skrækpuljen, Danmark kan havne i til EM

EM 2020 bliver Jesper Jensens første mesterskab i spidsen for det danske landshold. Claus Fisker / Ritzau Scanpix

TV 2 SPORTs håndboldekspert Peter Bruun Jørgensen giver her sit bud på, hvem Danmarks ønske- og skrækmodstandere er til EM i Danmark og Norge.

Se lodtrækningen på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY klokken 11.00.

Torsdag formiddag bliver der trukket lod om, hvilke hold Danmarks kvindelandshold skal møde i indledende gruppe til EM i december.

Europamesterskabet bliver første gang, Jesper Jensen skal bevise, hvad han kan som landstræner.

Og det bliver med en rød-hvid mur i ryggen fra første fløjt i indledende gruppe til sidste kamp i mellemrunden er færdigspillet, hvis danskerne når så langt.

For Danmark har hjemmebane i Boxen i Herning indtil semifinalen.

Ifølge TV 2 SPORTs håndboldekspert Peter Bruun Jørgensen venter der et utroligt spændende EM, fordi toppen af verdenseliten er tættere og med flere hold, der gør sig gældende, end nogensinde før.

Her tæller han også Danmark med.

- Det danske landshold står i en situation, hvor de kan vinde over alle hold, men de kan også tabe til rigtig, rigtig mange hold. Så vi har muligheder for at gå i en semifinale, hvis alt flasker sig fuldstændig. Udfordringen for Jesper Jensen er at få stabilitet ind i det danske hold.

Skrækpuljen

16 håndboldnationer er en del af lodtrækningen torsdag, hvor holdene bliver inddelt i fire grupper af fire hold.

Og Peter Bruun Jørgensen er ikke i tvivl om, hvordan Danmarks skrækpulje ser ud: Rusland, Spanien, Slovenien og Danmark.

- Russerne er et fantastisk, godt håndboldhold. Og de har mange rigtig, rigtig dygtige spillere, og en af de allerbedste Vjakhireva – en fornøjelse – en evig uro for et dansk forsvar, så det er et af verdens bedste landshold.

Så er der VM-sølvvinderne fra Spanien, der var meget tæt på at kunne kalde sig verdensmestre.

- De spiller sådan lidt uortodoks håndbold, meget arytmisk styret af Pena og Barbosa, som spillede fremragende under VM-turneringen, og det er meget uforudsigeligt, og det, tror jeg ikke, bekommer danskerne specielt godt.

- Den sidste er Slovenien, som, jeg mener, er det bedste hold i fjerde lag med storskytten Ana Gros godt hjulpet af Stanko i bagkæden. Det er et fornuftigt hold, som Danmark har gode muligheder for at slå.

Drømmepuljen

Når det kommer til Danmarks drømmepulje er Peter Bruun Jørgensen lidt mere tøvende.

To nationer, han er sikker på, som skal i puljen, er: Rumænien og Kroatien.

- Rumænien blev nummer fire ved europamesterskabet for to år siden. Det er jo et hold som i den grad er båret af Cristina Neagu. Og hun skal spille op til sit aller, aller, aller bedste for at de har nogen som helst chance i sådan et mesterskab. De andre spiller er jo gode spillere, men ikke på det niveau.

Bruun Jørgensen kalder Kroatien for et 'ubekendt hold, der ikke er fuldstændig prangende', og samtidig tvivler han på, deres største landsholdsstjerne Kobetić overhovedet er landsholdsaktuel mere. Hvis hun ikke er det, så er det kroatiske landshold ordinært.

Så mangler der blot ét hold. Her kunne alle holdene fra tredje lag være valgt, fordi der ifølge Bruun Jørgensen kun er gode hold.

- Montenegro har jeg fravalgt, fordi de plejer altid at have et godt tag på Danmark. Spanien, synes jeg også er rigtig, rigtig farlige. Og så er der Serbien, som også spiller teknisk håndbold.

- Så derfor Tyskland. Det er sådan lidt mere lige ud ad landevejen, men det er også et godt hold. Og vi så til VM, at det er et hold på vej frem. Nye unge, spændende spillere, Bölk en af dem, men de spiller lidt mere traditionelt.

Før lodtrækningen ser de fire seedningslag således ud:

  • Lag 1: Frankrig, Rusland, Holland og Rumænien (Danmark kan ikke trække Holland, da de skal spille i gruppe C i Trondheim)
  • Lag 2: Norge, Danmark, Ungarn og Sverige
  • Lag 3: Tyskland, Montenegro, Serbien og Spanien
  • Lag 4: Slovenien, Polen, Tjekkiet og Kroatien

Det er allerede sikkert, at Norge spiller i gruppe D i Trondheim, og Sverige er i gruppe B i Frederikshavn.

Tre af de fire hold fra hver indledende gruppe går videre til to mellemrundepuljer, der spilles i Herning og Stavanger.

De to bedste hold fra hver mellemrundepulje går videre til medaljekampene.

Semifinaler, bronzekamp og finalen skal afvikles i Telenor Arena, der ligger i Oslo.

Europamesterskabet finder sted fra 3. december til 20. december 2020, hvor Danmark og Norge er værter.