Håndbold

Direktør frygter stor udfordring, hvis retningslinjer ikke ændres

Det kan blive en stor økonomisk udfordring for adskillige håndboldklubber, hvis de ikke får lov at lukke større mængder tilskuere ind i den nye sæson.

500.

Så mange - eller få - tilskuere må de danske håndboldklubber som udgangspunkt lukke ind, når den nye sæson begynder for kvinderne den 23. august og for herrerne den 6. september. I hvert fald hvis de nuværende retningslinjer står ved magt.

Og det scenarie ser man med stor alvor på hos Divisionforeningen Håndbold, der varetager ligaklubbernes interesser.

- Det ville klart være en kæmpe økonomisk udfordring. Det er svært at få plads til alle sponsorer og fans, hvis man kun må lukke 500 ind.

- Så vi er ved at danne os et overblik over, hvilke økonomiske konsekvenser, man ser ind i, hvis der kun bliver åbnet op for 500 tilskuere i den nye sæson. Det er vigtigt, at vi kan kortlægge konsekvenserne for politikerne, hvis de her restriktioner står ved magt. Og så forventer vi da, at der bliver en eller anden form for kompensation, siger Thomas Christensen, der er direktør for Divisionsforeningen, hvor man først og fremmest arbejder for at få flere tilskuere ind til sæsonstarten:

- Det arbejder vi på at få ændret. Mange vil have brug for i hvert fald det dobbelte. Og også langt mere nogle steder.

Håndbold vil kopiere Superliga-løsning

I dansk fodbold har klubberne i Superligaen i resten af sæsonen fået lov at lukke markant flere tilskuere ind efter en række vellykkede forsøg. Her er hver enkelt stadion og hver enkelt klub blevet vurderet individuelt i forhold til hvor mange tilskuere, der kan lukkes ind. Således har FC København for eksempel fået lov at lukke over 9.000 tilskuere ind i Parken, mens AGF kan lukke over 8.000 ind på Aarhus Stadion.

Og samme model - naturligvis i mindre målestok - vil man meget gerne kopiere i håndboldhallerne.

- Vi arbejder rigtig hårdt på, at det ikke bare er sådan et statisk tal, men at man tager udgangspunkt i hallernes kapacitet, så alle haller ikke bliver skåret over én kam. Det skal betragtes mere individuelt.

- Vi følger de forsøg, der er i fodbold. Og det er klart, at de resultater får stor indflydelse på, hvornår der kan åbnes op. Vi har fået stillet i udsigt, at man først i starten af august vil begynde at kigge nærmere på det her. Men vi forventer da, at man kopierer modellen fra fodbold.

- Vi er i hyppig dialog med fodbolden og med DIF, som ligesom er vores samlende enhed i forhold til den her kamp. Og det er DIF, der ligesom taler vores sag i Kulturministeriet og hos regeringen. Også i forhold til de udfordringer, der opstår, hvis ikke vi får åbnet op for flere tilskuere. Så vi arbejder benhårdt, og vi håber på, at 500 ikke er begrænsningen, når vi starter op igen, siger Thomas Christensen.

Direktøren fortæller, at man har fået positiv feedback fra Christiansborg, og at man derfor forventer et sted mellem 50 og 100 procents belægning, når den nye sæson begynder.

Positive håndbold-signaler

Håndboldsporten har været hårdt ramt af den massive corona-nedlukning i Danmark. Ligesom så mange andre sportsgrene har været det.

Men selvom der fortsat er stor usikkerhed om for eksempel antallet af tilskuere i den kommende sæson, så er Thomas Christensen faktisk bare lettet over, at det er den slags diskussioner han indgår i på nuværende tidspunkt. Han havde nemlig frygtet, at den professionelle håndbold ville blive langt hårdere ramt.

- Det er langt mere positivt, end hvad vi så ind i marts og april, hvor jeg selv sagde, at jeg ikke kunne se os undgå konkurser i dansk håndbold. Nu vil jeg nærmest sige, at skulle der komme en konkurs, så ville det have noget med coronaen at gøre. Men der er selvfølgelig usikkerhed hos klubberne endnu, siger Thomas Christensen, der beretter. at både salg af sponsorater og sæsonkort går fint i klubberne:

- Den feedback, jeg får fra klubberne, er meget positiv. Da vi sad i marts og kiggede ind i hvilke konsekvenser, vi kunne frygte, så er det et helt andet og meget mere positivt billede, vi ser nu. Der er selvfølgelig nogle sponsorer, der lige ser tiden lidt an, men jeg hører primært positive signaler både i forhold til salg af sponsorater, men også sæsonkort.

Ligaklubberne er så småt begyndt at møde ind til opstartstræning forud for den kommende sæson. Men spillerne møder ikke ind til en alenlang liste af retningslinjer, som er specifikke for de danske ligaklubber i håndbold.

- Vi har ikke lavet særskilte protokoller. Vi følger de gængse regler, der gælder for idrætten og for samfundet som helhed. Jeg har hørt om nogle klubber, der selv laver nogle retningslinjer, men der ligger ikke nogle overordnede protokoller på det. For vi kan ikke gætte os til, hvordan det genåbningen af samfundet forløber. Så vi forholder os til de ting, der meldes ud. Og så træder vi i arbejdstøjet, når der kommer nye tiltag. Men vi er selvfølgelig klar til at efterleve, hvad vi skal, siger Thomas Christensen.

Direktøren for Divisionsforeningen understreger, at sæsonen kommer til at begynde som planlagt. Med eller uden tilskuere. Det kan kun en ny nedlukning af samfundet ændre på.