Håndbold

Direktører efterlyser afklaring på tilskuersituation

Aalborg Håndbolds direktør, Jan Larsen, håber snart på at kunne knytte hænderne foran et udsolgt Gigantium. Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Kampene i de danske håndboldligaer begynder om en måned, men endnu er der ingen afklaring på, om klubberne må lukke mere end 500 tilskuere ind.

I Aalborg og Odense sidder to direktører, der er i fuld gang med at planlægge den nye sæson. Der mangler bare svar på ét vigtigt spørgsmål, før kabalen kan gå op.

Hvor mange tilskuere må de lukke ind?

Indtil videre er svaret 500, men de håber begge på, at det tal bliver ændret, så de hverken skal skuffe fans eller sponsorere.

Hos Aalborg Håndbold ser de gerne, at den afklaring kommer snarest.

- Det er mit store håb, og det ved jeg også, der bliver arbejdet benhårdt på, for hvis ikke det kommer dertil, så vil der være rigtig, rigtig mange håndboldklubber, der kommer i store problemer, siger klubbens direktør Jan Larsen til TV 2 SPORT.

Kan blive en 'katastrofe'

Direktøren mener også, at når fodbolden har klaret det så fint, så burde det også være muligt at finde en løsning for håndbolden.

- Det er jo klart, der er nogle haller, hvor 500 tilskuere måske kan være nok, fordi hallerne ikke er så store. Men der er også nogle haller, hvor der er langt større kapacitet, og det er jo det, vi håber på.

Aalborg har hjemmebane i Gigantium, der har plads til otte gange så mange tilskuere, som de på nuværende tidspunkt må lukke ind. Derfor kan det blive et problem, hvis ikke overlæggeren hæves.

- Hvis vi skal til at forklare dem (fans og sponsorer, red.), at de ikke kan komme ind og se det, de har betalt for, så ændrer verden sig jo lige pludselig, det siger sig selv. Det er faktisk en katastrofe, hvis det er, det ikke kan lade sig gøre.

Også på damesiden hos Odense Håndbold ser de frem til, der kommer en afklaring, selvom de lige nu planlægger ud fra, det ikke bliver muligt at lukke mere end 500 tilskuere ind.

- Jeg tror, vi alle et eller andet sted savner at kende de der præcise retningslinjer for, hvordan vi skal afholde en håndboldkamp. Vi håber da klart på, at der bliver mulighed for at lukke flere tilskuere ind, siger Odenses direktør, Lars Peter Hermansen til TV 2 SPORT og fortsætter:

- Vi har plads til knap 2300. Sidste år havde et gennemsnit på næsten 1900, så 500 er i underkanten.

Spiller efterlyser handling

Det er ikke kun direktørerne, der savner en afklaring. Det gør Aalborg Håndbolds højre fløj Mark Strandgaard også. Derfor gik han til tasterne på Twitter for en uge siden, hvor han efterlyste et større pres og mere synlighed i forhold til at få publikum i hallerne.

- Jeg synes, det i håndbold-regi har været lidt for anonymt i forhold til, hvad fodbolden har været i deres opstart efter coronaen.

- Hvis man fulgte med i fodbolden, var der flere sider indenfor fodbolden - det kan både være spillere, klubber, fans, ledere og så videre - der har efterspurgt, at der skulle komme nogle flere på stadion, så på den måde, synes jeg bare, der har været noget aktivitet i den danske fodboldverden, som jeg synes, har manglet i håndbolden, siger Marks Strandgaard til TV 2 SPORT.

Strandgaard er i fuld gang med at blive klar til sæsonstarten, og selvom han efterspørger afklaring, så er uvisheden ikke noget, der påvirker ham, når han går på banen.

- Mit hovedmål at vinde kampe, og det skal det være om der er tilskuere eller ej, men man kan bare ikke tage det væk, at tilskuerne spiller en kæmpe rolle for alle aktører. Det er den energi, vi får, når vi spiller kampe og hallerne er fyldte. Det er også det, der gør det sjovt at spille håndbold. Det skal man ikke negligere. Det har en kæmpe betydning.

Divisionsforeningen fortæller til TV 2 SPORT, at man er i tæt kontakt med DIF og myndighederne om en løsning. I starten af august bliver der indkaldt til et møde, hvor situationen skal diskuteres, det oplyser Kulturministeriet til TV 2 SPORT.

Opbakningen fejler intet

På trods af der stadig ikke er nogen afklaring på, om der fra sæsonstart må lukkes flere ind, så er det på nuværende tidspunkt ikke noget, de de to klubber mærker på bundlinjen.

- Grundlæggende mærker vi en positiv opbakning både fra sæsonkortholdere, tilskuere generelt og specielt sponsorer. Alle glæder sig jo til at komme i hallen, komme ind at se noget håndbold, siger Odenses direktør Lars Peter Hermansen.

Også hos Aalborg Håndbold går det strygende.

- Vi har i hvert fald har oplevet, at rigtig, rigtig mange gerne vil ind og se vores kampe. Vi har solgt rigtig, rigtig mange sæsonkort, og vi har stadigvæk en kæmpe, stor opbakning fra vores sponsorer.

Håndboldsæsonen starter for damernes vedkommende 22. august, mens herrerne venter til 1. september.