Håndbold

Forbund går sammen i opråb til regeringen: - Fattigt, hvis vi ikke kan afholde det

Hvis ikke de store sportsbegivenheder tages med i de kommende forhandlinger, kan Danmark risikere at miste dem.

Skal Danmark fortsat være et land, der kan afholde store sportsevents?

Dette spørgsmål er Badminton Danmark og Dansk Håndbold Forbund gået sammen for at stille regeringen og myndighederne, inden partilederne onsdag sætter sig sammen for at diskutere den yderligere genåbning.

De to forbund er gået sammen i et fælles opråb, for hvis Danmark fortsat skal være et sted med store sportsbegivenheder, er det vigtigt, at forhandlingerne leder noget af sig - ellers kan det ende med et håndklæde kastet i ringen fra de to arrangører af Thomas og Uber Cup og EM i kvindehåndbold, der efter planen skal afholdes i Danmark i år.

- Vi hejser simpelthen et flag nu, fordi vi 1. september skal afgøre, om kvindernes håndbold-EM skal afvikles eller ikke afvikles i Danmark og Norge. Vi er på nuværende tidspunkt i en situation, hvor vores indtjeningsmuligheder er fuldstændig væk, siger generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund, Morten Stig Christensen, til TV 2 SPORT.

- Vi kan se ind i et stort millionunderskud, og derfor er vi afhængige af, at der er nogen, der kommer og vil støtte os i den her sag.

Det vil være rigtig, rigtig fattigt for Danmark og Norge, hvis vi ikke kan afvikle de her begivenheder

Morten Stig Christensen, generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund

'Det er tilskuerne, vi kan tjene penge på'

Generalsekretæren forklarer, at det især er restriktionen på tilskuerantallet, der rammer håndbolden og det kommende EM i Danmark.

- Det er tilskuerne, vi kan tjene penge på for at få det til at løbe rundt. I øjeblikket har vi ikke nogen som helst form for indtjening. Derfor er vi nødt til at træffe en beslutning nu, om vi skal afvikle EM, eller om vi ikke skal. Skal vi afvikle det i Danmark, så skal vi have hjælp, siger Morten Stig Christensen.

Han siger videre, at det europæiske håndboldforbund, EHF, er gået med til at støtte Danmark og Norge, der er medarrangør, men kun til en vis grad.

Resten skal komme fra de respektive regeringer, og hvis ikke der sker noget, er slutrunden formentlig tabt.

- Det, der vil ske i den situation, er, at begivenheden formentlig vil blive flyttet til et andet land, der kan håndtere det. Jeg synes, at det vil være rigtig, rigtig fattigt for Danmark og Norge, hvis vi ikke kan afvikle de her begivenheder. Vi skal simpelthen have at vide, om der er nogen, der vil holde hånden under os.

'Skal vi vende tilbage til en normal situation i samfundet?'

I samme situation står Badminton Danmark, der arrangerer VM for herre- og damehold – også kaldet Thomas og Uber Cup samt Denmark Open, der efter planen skal afholdes i Odense.

De er nødt til at slække på nogle af betingelserne eller at spænde et økonomisk sikkerhedsnet ud

Bo Jensen, direktør Badminton Danmark

Bo Jensen, der er direktør for Badminton Danmark, forklarer også, at de er hårdt ramt økonomisk, og at der derfor skal ske noget, hvis ikke et dansk værtskab skal glippe.

- Der er nogle naturlige restriktioner, men de lægger nogle begrænsninger ind på, hvad vi kan, og hvad vi ikke kan. Det rammer os økonomisk. Vi kan benytte os af hjælpepakkerne til en vis grad, men med de her store events, der er inde for håndbold og badminton, dækker de nuværende kompensationspakker slet, slet ikke de omkostninger og underskud, vi ser ind i.

- Derfor er budskabet, at hvis regeringen og myndighederne fortsat ser, at vi skal vende tilbage til en normal situation i samfundet, hvor vi stadig tager hensyn til covid-19, er de også nødt til at slække på nogle af rammebetingelserne eller at spænde et økonomisk sikkerhedsnet ud, så vi også på en økonomisk forsvarlig måde kan gennemføre de her events.

Ishockey-sporten efterlyser også hjælp

Danmarks Ishockey Union støtter ligeledes de to andre forbund og fortæller, at det er afgørende for sportens fremtid, at der kan blive lukket mere end 500 mennesker i hallen, for ”alt andet vil være en katastrofe for dansk ishockey og Metal Ligaen”.

- Sidste sæson ikke blev afsluttet med en rigtig finale, men økonomisk blev den reddet på målstregen. Mange aktører viste en enorm velvilje, som vi er taknemlige for den dag i dag.

- Men i den kommende sæson har både sæsonkortholdere, sponsorer og alle andre aktører omkring sporten juridisk ret til at få deres penge tilbage, hvis ikke vi leverer den rette vare. Det gør vi ikke med 500 tilskuere i arenaerne, siger Henrik Bach Nielsen, formand i Danmarks Ishockey Union.

Nødpulje eller konkursgaranti

TV 2 SPORT har forsøgt at komme i kontakt med flere kultur – og idrætsordførere i forhold til opråbet.

Kulturminister Joy Mogensen (S) siger i en skriftlig udtalelse til TV 2 SPORT, at sporten kan regne med hjælp.

- Jeg vil gerne gentage, at dem, der bliver ramt af fortsatte restriktioner, også kan regne med hjælp fra regeringen fremover. Jeg har i dag haft et møde med aktører inden for idrætslivet og kulturlivet for at være sikker på, at vi har belyst alle perspektiver i de udfordringer og bekymringer, de har. Onsdag drøfter regeringen og Folketingets partier genåbningens fase 4. I den forbindelse skal vi se på, hvordan vi kan sikre den nødvendige hjælp til idrætten og kulturen, der betyder så utroligt meget for os alle sammen, skriver Joy Mogensen.

Enhedslistens kulturordfører, Mai Villadsen, finder det bekymrende, at forbundene kommer ud og siger, at de er truet.

- Vores idræts- og foreningsliv er rigtig vigtigt for fællesskabet i Danmark. Det er meget bekymrende, at der nu er så mange, der går ud og siger, at de er truet af konkurser. Vi er ikke sikre på udviklingen af coronakrisen, men derfor er vi nødt til at have restriktioner. Men det betyder også, at vi skal holde en hånd under kultur- og foreningslivet i Danmark, siger Mai Villadsen.

- Når der kommer så stærke signaler fra håndbold- og badmintonverdenen, om at der er en risiko for konkurser, så er det vigtigt, at vi tager det alvorligt. Man kan nok også se ind i, at der vil være færre tilskuere til arrangementer, og det betyder færre penge i kassen. Derfor synes jeg også, at vi som folketing skal håndtere dette i fællesskab og sikre, at der en nødpulje eller en konkursgaranti.