Håndbold

Kan tilskuerbegrænsning virkelig koste håndbolden 300 millioner?

Idrættens Analyseinstitut tvivler på, at en tilskuerbegrænsning til håndbold vil koste over 300 millioner, som sporten selv har regnet sig frem til.

340 millioner kroner. På én sæson.

Det bliver i værste fald regningen til de danske håndboldklubber, hvis regeringen og resten af Christiansborg ikke tillader mere end 500 tilskuere i den kommende sæson til kampene i de to håndboldligaer og 1. division. I hvert fald ifølge de danske håndboldklubbers egen organisation, Divisionsforeningen Håndbold.

Da Danmark Idrætsforbund (DIF) mandag gik ud i offentligheden og luftede forbundets store bekymring for håndboldsportens fremtid, var det netop på baggrund af et notat, som DIF har fået af Divisionsforeningen Håndbold. Her skriver foreningen, at op mod 75 procent af klubbernes omsætning vil forsvinde, hvis der ikke bliver tilladt mere end 500 tilskuere i hallerne.

Alene i herreligaen vil klubberne ifølge notatet miste 182 millioner. Et skræmmende fremtidsbillede - og måske også lidt for skræmmende, vurderer Idrættens Analyseinstitut, som hvert år analyserer håndboldklubbernes regnskab og udgiver en rapport om sportens økonomiske tilstand.

- I de senest afsluttede årsregnskaber, vi kender til - som er fra sæsonen 2018/2019 - omsatte herreligaen for cirka 220 millioner kroner. Hvis vi antager, at det er et udgangspunkt for, hvad man har omsat for eller vil omsætte for, svarer det til (et tab, red.) på 70 til 75 procent af den samlede omsætning. Det er et dystert billede af tegne af det. Jeg tror ikke, det vil gå så galt. Det kan jeg ikke forestille mig, siger analyse- og forskningschef Rasmus Klarskov Storm til TV 2 SPORT.

- Der er ikke en-til-en-sammenhæng mellem en nedgang i tilskuere og så omsætningen, fastslår han og peger på, at den vigtigste indtægtskilde i håndboldklubberne ikke er tilskuerne.

Det er sponsorerne.

Og hvis klubberne får lov til at lukke 500 tilskuere ind til hver kamp - 425 helt nøjagtig ifølge Divisionsforeningen Håndbold, fordi spillere, trænere, frivillige og pressefolk også tæller med i de 500 - vil klubberne stadig have et produkt at tilbyde til en del af deres sponsorer.

Sponsorer er ikke flygtet

I de fire måneder, som håndboldsporten indtil nu har været lukket ned, er sponsorerne da heller ikke frygtet ud af klubberne med deres pengesække på ryggen.

- De meldinger, vi får fra klubberne, er meget positive. De er kommet rigtig fint igennem den her periode. De er blevet hjulpet af de offentlige hjælpepakker, som de skulle, og gensalget til den kommende sæson er gået over al forventning, siger Thomas Christensen, der er direktør i Divisionsforeningen Håndbold.

- Men det er jo et salg (til den kommende sæson, red.), der er under forudsætning af, at vi næsten er tilbage på almindelig hverdag. Og det er jo ikke det, de her beregninger er lavet ud fra, siger direktøren.

Usikkert regnestykke

Beløbet på 340 tabte millioner for de to håndboldligaer og for 1. division har Divisionsforeningen Håndbold regnet sig frem til ved at sammenligne de udnyttelsesprocenter, som hver enkelt klub hidtil har haft i deres haller, med klubbernes omsætninger. Jo flere tilskuere over 500, som klubberne plejer at have, jo større omsætningsnedgang er forventningen.

Direktøren erkender dog, at regnestykket er usikkert.

- Vi synes, det er en realistisk beregning, der er lavet. Men vi kan jo ikke vide, før vi kommer til den 30. juni næste år, hvor hårdt vi bliver ramt, bekræfter Thomas Christensen.

Er sandheden her reelt ikke, at I jo ikke ved, hvordan sponsorerne vil reagere?

- Jo, 100 procent. Alt er ukendt farvand. Og det er det blandt sæsonkortholdere, og det er det blandt sponsorer. Så ja - selvfølgelig ved vi ikke noget om, hvordan det her vil ende. Det der er en konsekvensberegning på, hvordan en hel sæson – med de restriktioner, der gælder lige nu – den vil være, sådan som vi forventer det, siger Thomas Christensen.

Anerkender du, at I også har en interesse i at male 'worst case scenario' inden de her politiske forhandlinger?

- Altså, det har man jo selvfølgelig. Det her er jo en udregning i forhold til, hvordan vi tænker, det skal være. Udregningen er lavet ud fra, hvordan klubberne plejer at bruge deres faciliteter og den kapacitet, de har i hallerne, siger direktøren i Divisionsforeningen Håndbold til TV 2 SPORT.

Han forudser mange konkurser i de kommende måneder, hvis politikerne ikke åbner for flere tilskuere - eller åbner den offentlige pengekasse.

- Elitehåndboldklubberne er ikke på nogen som helst måde rustet, så de kan stå der her igennem i en lang periode uden at få hjælp. Så bliver det her scenariet fra nu af og i en lang periode fremad – uden nogen former for kompensation – så er det kun meget, meget få klubber, der har så loyal opbakning, at de kan klare den, advarer Thomas Christensen.

Også Dansk Håndbold Forbund har appelleret til politikerne om økonomisk hjælp. Ellers bliver den EM-slutrunde for kvinder, der efter planen skal spilles i december i blandt andet Herning og Frederikshavn, aflyst.