Håndbold

Sæsonoptakt: Tæt bundstrid og misset slutspil for erfarne trænere

Frem mod den kommende sæson i kvindernes håndboldliga ser Bent Nyegaard nærmere på samtlige hold. Denne gang vurderer eksperten de seks bundhold.

Kommentar:

9 - Er nedturen begyndt for Aarhus United?

Forrige sæson rubricerede jeg Aarhus United som sensationsholdet. Sidste sæson var det mere end godkendt med en sikker slutspilsplads som nummer syv.

Aarhus United

- Odds som guldvinder: 300
- Nøglespilleren ifølge Nyegaard: Mathilde Neesgaard
- Topscorer i sidste sæson: Celine Lundbye Kristiansen (108)
- Flest assist i sidste sæson: Helena Elver (73)
- Ligastatistik i sidste sæson: 12 (V) – 2 (U) – 9 (T). Målscore: 564-555.

Kilde: Danske Spil og tophaandbold.dk

Stadig med det afgørende format, når emner til nedrykningsspillet kiggede forbi, og vedvarende garant for at diverse tophold ikke skulle vide sig for sikre. Hvis i tvivl, så spørg blot i Viborg, København, Ikast og Esbjerg.

De flotte resultater har kostet. Ditte Vind, Helene Elver, Celine Lundbye Kristiansen og Julie Pontoppidan er blot nogle af de markante navne, der nu optræder andre steder.

Cheftræner Heine Eriksen lader sig ikke gå på og signalerer klart, at endnu en slutspilplads skal i hus. Den erfarne strateg har handlet godt ind. Et par spændende nordiske spillere skal supplere i bagkæden. Begge tovejsspillere, der har stået højt på Eriksens ønskeliste.

Norske Marielle Martinsen, der er tæt på rekrutlandslaget, står for fart, eksplosivitet og masser af forsvarskompetencer. Islandske Thea Imani Sturludóttir har skudkraften og blikket, der sikrer både tempo og omtanke i kombinationsspillet.

Neesgaard skal styre, Annika Meyer gribe indspil, og June Böttger fortsætte sin fine udvikling. Persson og Thörn skal fortsat skiftes til at agere stopklodser for nærgående forsøg, så måske har den gode Eriksen en pointe, når han proklamerer slutspil.

Jeg er meget i tvivl, men vælger at melde Aarhus United ude af slutspillet.

Lad mig lige understrege, at det ikke nødvendigvis behøver at betyde, at Eriksen & hans tropper er i nedtrend. Det kommer helt an på, hvordan sæsonen udvikler sig.

Et notabene skal der være plads til. I en udviklingsklub er det ikke uden betydning, at klubbens bestyrelse også har været på transfermarkedet. Den tidligere Team Danmark førstemand, Michael Andersen, er nu medlem af bestyrelsen.

10 - Tro, håb og kærlighed

Ingen var i tvivl. Slet ikke bestyrelsesformand Jørgen Hansen. Med coronaens indtog var det svært at se TTH Holstebro fortsætte med både et dame- og herrehold.

Moderklubben HH90 med formand Bent Vincents i spidsen reagerede instinktivt og proklamerede, at både tro, håb og et stænk kærlighed nok skulle holde dameholdet flydende.

Holstebro Håndbold

- Odds som guldvinder: 3000
- Nøglespilleren ifølge Nyegaard: Ditte Vind
- Topscorer i sidste sæson: Trine Knudsen (72)
- Flest assist i sidste sæson: Trine Knudsen (48)
- Ligastatistik i sidste sæson: 5 (V) – 2 (U) – 16 (T). Målscore: 527-637.

Kilde: Danske Spil og tophaandbold.dk

Cheftræner Pether Krautmeyer mærker tydeligt vestenvinde fyldt med kærlighed. Aldrig har så mange klubfolk engageret sig i ligaholdet til både træning og kamp.

Økonomien er skåret til - i underkanten af et par millioner – men det generer ikke udviklings-strategen Krautmeyer.

Tværtimod. Efter meget opmuntrende træningsresultater taler han nu om jagt på en slutspilsplads. Ikke mindst fordi sidste sæsons skrantende defensiv ser ud til at kunne blive afløst af en mere kapabel.

Hvor jeg for et halvt år siden kunne iagttage Holstebro-forsvaret i alle mulige offensive varianter, bliver det mere defensivt, og med en midterakse med Josefine Dragenberg og Isabella Jacobsen som en svært nedbrydelig centerduo.

Bedre arbejdsbetingelser til Ditte Vind muliggør en forbedret indgang til holdets lette og hurtige mål, som også var en mangelvare i sidste sæson.

Holstebro var blandt sidste sæsons lavest scorende hold. Også det, skal der laves om på. Jenny Carlson er hentet ind fra EH Aalborg. Sidste sæsons nummer nitten på topscorerlisten pynter i Holstebro, hvor teknisk- og taktisk dygtige Camilla Pytlick også har fået et år mere på bagen.

Og hvem ved, om denne sæson kunne blive en gennembrudssæson for Lærke Christensen, der alt for længe blot har været et stort talent.

Slutspil? Nej, Krautmeyer, men en tiendeplads er inden for rækkevidde.

Niels Agesen i tænkeboks under en ligakamp i sidste sæson.

11 - Spillerne motiverer Agesen

Det meste er nyt i Randers HK. Profiler som Dragenberg, Eriksson, Hougaard, Sabine Pedersen og Roberts har fundet nye græsgange.

Ni nye med knapt så kendte navne iklæder sig Randerstrøjen for første gang.

Cheftræner Agesen er sjældent glad. Spillerne arbejder som gale, og det motiverer cheftræneren som ingensinde før.

Sidste sæsons økonomiske trusler, der på et tidspunkt satte spørgsmålstegn ved kronjydernes eksistens, endte faktisk ganske flot for Agesen og hans mandskab.

Især den svære disciplin med at slå ligesindede - læs stort set alle hold fra ni til fjorten - sikrede klubben en ottendeplads i den turnering, der aldrig blev færdigspillet.

Alt er trods alt ikke nyt. Mathilde Juncker er stadig en sikker sidste skanse. Mai Kragballe stadig cheftrænerens forlængede arm, og selv om erfaringsårene er nedadgående, vil de tidligere Skanderborgspillere Mejlvang og Olsen, Team Esbjergs Lene Østergaard, Aarhus Uniteds Julie Pontoppidan sikre, at Agesen kan arbejde med ligaerfaring.

Randers HK

- Odds som guldvinder: 750
- Nøglespilleren ifølge Nyegaard: Mai Kragballe
- Topscorer i sidste sæson: Mai Kragballe (110)
- Flest assist i sidste sæson: Mai Kragballe (52)
- Ligastatistik i sidste sæson: 10 (V) – 3 (U) – 10 (T). Målscore: 587-589.

Kilde: Danske Spil og tophaandbold.dk

Plads er der også blevet til svenske Kristin Thorleifsdóttir, der såmænd var en del af den svenske landsholdstrup ved VM i Japan. Skudkraft, bevægelighed og fysik skal svensken levere. Såvel offensivt som defensivt.

Med andre ord skal Thorleifsdottir levere det, der aldrig rigtig lykkedes for en anden svensker, Julia Eriksson.

Apropos svenske Kristin, så evner hun også at agere i offensive positioner, når Agesen ønske andre opstillinger end den klassiske 6:0.

Målsætningen kan strækkes i mange retninger. Top10 er Agesens udmelding. Jeg er tæt på at bifalde, men udvider dog målsætningen til top11!

Især hvis det ´nye´ Randersmandskab kan gøre, hvad det gjorde så fornemt i sidste sæson: Banke de fleste, der vil lege med i det – efter al sandsynlighed – meget tætte kapløb mellem placeringerne fra 9-14.

Placeringen de seneste fem sæsoner for Aarhus United, Holstebro, Randers, Ajax Kbh, Skanderborg og Vendsyssel.

12 - Alt så så lyst ud

For to måneder siden var optimismen til at få øje på i Ajax København Håndbold. Cheftræner Dennis Bo Jensen og assistenttræner Claus Kuno var klar til at følge op på én af klubbens bedste sæsoner, hvor både Odense Håndbold og Viborg HK måtte lade livet i konfrontationerne med/mod yndlingene fra Københavns Sydhavn.

Ajax København

- Odds som guldvinder: 2000
- Nøglespilleren ifølge Nyegaard: Sarah Nørklit
- Topscorer i sidste sæson: Anna Grundtvig (95)
- Flest assist i sidste sæson: Louisa Mittet (59)
- Ligastatistik i sidste sæson: 6 (V) – 1 (U) – 16 (T). Målscore: 517-604.

Kilde: Danske Spil og tophaandbold.dk

Og det endda på udebane.

Pludselig vendte det hele på en tallerken. At Cecilie Woller skulle til Tyskland var givet, men at Louise Egestorp drog mod Nykøbing, at Anne Tolstrup Petersen sagde ja tak til København Håndbold, at Olivia Black – tilbage fra korsbåndsskade – rev akillessenen itu, at svenske Cecilie med de hårdt tiltrængte skudkvaliteter fik hjemvé og blot blev fire dage i København var i allerhøjeste grad ikke en del af gameplanen for sæsonen.

Gode råd er blevet dyre, så Jensen og Kuno er begyndt at regne på den økonomiske status efter farvellet til både Egestorp og Tolstrup Petersen.

Sigtekornet er rettet mod en skytte. For det er ikke nogen hemmelighed, at Ajax har skullet arbejde ekstremt hårdt for et acceptabelt scoringsgennemsnit. Faktisk er det blot blevet til 4-5 fra bagkæden i snit i den forgangne sæson.

Ajax endte også med at blive HTH-Ligaens anden dårligste mandskab udi kunsten at score. Kun overgået marginalt af Skanderborg Håndbold.

Uden ovennævnte store profiler knyttes der store forhåbninger til sidsteskansen Sarah Nørklit, Stine Eiberg Jørgensen og nytilkomne Mathilde Nielsen. Sammen skal de sikre de defensive kompetencer.

De leder med lys og lygte efter én eller to forstærkninger. Skinner lyset på Nørklit & Co. skal det nok gå.

Skinner det ikke, bliver sidste sæsons overraskelse en del af en fortættet bundstrid.

Uanset hvad. Ajax lægger både Skanderborg og Vendsyssel bag sig.

13 - Få ’røven’ væk fra den sidsteplads!

Rubrikken er Skanderborg-træner Jeppe Vestergaards helt egen, og den indikerer utvetydigt, at østjyderne fuldstændig har styr på, hvad den kommende sæson drejer sig om.

Skanderborg Håndbold (kvinder)

- Odds som guldvinder: 3000
- Nøglespilleren ifølge Nyegaard: Sofia Deen
- Topscorer i sidste sæson: Sofia Deen (113)
- Flest assist i sidste sæson: Sofia Deen (77)
- Ligastatistik i sidste sæson: 3 (V) – 1 (U) – 19 (T). Målscore: 504-599.

Kilde: Danske Spil og tophaandbold.dk

Talentfabrikken skal nok en gang ud at dyste om de små marginaler i en bundstrid, der ser ud til at blive tættere end nogensinde, og hvor duellen - med Vendsyssel Håndbold - meget vel kan ende med at blive droppet, hvis Ajax Håndbold også hægter sig på det nedrykningstog, der først øjner en perron i marts måned.

Ti spillere har sagt farvel og otte goddag. Så kan omvæltningen ikke blive meget større, men Vestergaards fokus er skarpt rettet imod - igen-igen - at skabe det ærgerrige og stærke miljø, der har kendetegnet den skanderborgensiske sjæl de sidste mange år.

Ikke blot på seniorniveau, men også med hjælp fra den U-19-trup, der tilhører landets bedste.

Indkøb er gjort med omhu. Højde, drøjde og fysisk kapacitet har været ledetrådene. Mathilde Storgaard, Sarah Kirkeløkke og Lotte Vestergaard skal danne det 6:0 fundament, der skal muliggøre kontraspillets succesrate.

Især med henblik på det smertelige tab af keeper Monica Kongsgaard, der ikke bare på, men også uden for banen var en stærk figur for de mange unge, håbefulde.

Sidste sæsons analyse godtgjorde, at der ikke skal eksperimenteres for meget defensivt. Andre forsvarsformationer kostede simpelthen for meget på tabskontoen.

På positivsiden viste analysen til gengæld, at der godt må bruges mere tid på spillet 7 mod 6.

De mange udskiftninger til trods, og selv om Vendsyssel havde langt færre og hylder kontinuitet som et varemærke, tror jeg, at Vestergaards og klubbens erfaring de senere år, vil være lige netop dén faktor, der sikrer Skanderborg Håndbold en plads i nedrykningsspillet.

14 - Vendsyssels historiske vingesus

Kvindehåndbold. Lyngså BK. Syvstenhallen. Dansk mester 1988. Historik er vigtig i de fleste sammenhænge. Ikke mindst i idræt.

Det er noget af det, Vendsyssel Håndbold skal leve stort på, når cheftræner Kent Ballegaard og hans piger skal udfordre den HTH-liga, der de seneste år har skabt større og større afstand til de næstbedste.

Vendsyssel Håndbold

- Odds som guldvinder: 3000
- Nøglespilleren ifølge Nyegaard: Mette Brandt Nielsen
- Topscorer i sidste sæson: Christina Pedersen (110)
- Ligastatistik i sidste sæson: 17 (V) – 1 (U) – 1 (T). Målscore: 528-386.

Kilde: Danske Spil og tophaandbold.dk

Ballegaard er storoptimist og fuldstændig klar i mælet. Hans hold skal IKKE kæmpe om at blive Sorteper i den bedste række.

Snarere det modsatte. Faktisk er debatten om nedrykning overhovedet ikke et tema. Videre frem er ét af cheftrænerens slogans. Et andet lyder: Det perfekte år at rykke op i. Mange konkurrenter har skiftet stort ud. Et tredje: Kontinuitet. 10 spillere er gengangere fra sidste sæson.

Sæsonens udfordringer skal ikke bare løses af sidste sæsons spillere. Et par meget interessante og spændende unge er kommet til.

Mette Brandt Nielsen huserer på playmakerpositionen, hvor hendes falkeblik øjeblikkeligt spotter, hvor bolden gør allermest gavn.

Frida Maag har kun rettet blikket ét sted hen: Mod mål, og skulle nogen stå i vejen bliver de fjernet af Maags fine fysik.

I bedste samklang med venstrebacken Mette Bejder bliver det den trio, der skal spille stort hver gang, hvis Ballegaards forskellige slogans skal gå i opfyldelse.

Og så selvfølgelig historikken. Den gamle Syvstenhal har fået den ene endevæg væltet, bygget lidt til og kan nu rumme op mod 750 tilskuere. Det måtte jo komme og Syvstenhallen er blevet til Drinx Arena.

Post Corona-pandemien vil den være fyldt til bristepunktet, når hjemmeholdet kalder til kamp.

Den flotte historie og cheftrænerens flotte slogans til trods: Det rækker ikke. Vendsyssel bliver nummer 14.

HTH-ligaen: Transfers

Aarhus United

Aarhus United

Aarhus United

TILGANGE:

- Marielle Martinsen (Aker)
- Thea Skuladottir (Oppsal IF)
- Line Berggren Larsen (EH Aalborg)
- Cecilie Mørch Hansen (EH Aalborg)

AFGANGE:

- Celine Lundbye Kristiansen (NFH)
- Helene Elver (Odense Håndbold)
- Julie Pontoppidan (Randers HK)
- Sofie Flader (NFH)

Foto: Aarhus United

Holstebro Håndbold

Holstebro Håndbold

Holstebro Håndbold

TILGANGE:

- Isabella Jacobsen (NFH)
- Josefine Dragenberg (Randers HK)
- Rikke Dahl Nielsen (SIF Ansager)
- Jenny Carlson (EH Aalborg)
- Pia Gundersen (Larvik HK)
- Mie Nørup Isaksen (TuS Lintfort)

AFGANGE:

- Kaja Kamp (TuS Metzingen)
- Nikoline Lundgreen (IF Skövde)
- Laura Jensen (IK Sävehof) 
- Ilda Kepic (Skövde)
- Trine Knudsen (Horsens)
- Maria Mose Vestergaard (Horsens)
- Line Frandsen (Bjerringbro fH)
- Mathilde Hyllebjerg (stopper)

Foto: Divisionsforeningen Håndbold

Randers HK

Randers HK

Randers HK

TILGANGE:

- Julie Pontoppidan (Aarhus United)
- Sidsel Mejlvang (Skanderborg Håndbold)
- Christina Hansen (Egne rækker)
- Lene Østergaard (Team Esbjerg)
- Amalie Pelzer (Bjerringbro FH)
- Mia Møller (Bjerringbro FH)
- Kristin Thorleifdottir (H65 Höör)
- Nicoline Olsen (Skanderborg Håndbold)

AFGANGE:

- Line Mai Hougaard (Herning-Ikast Håndbold)
- Jamina Roberts (Barsel)
- Katrine Larson (Skanderborg Håndbold)
- Josefine Dragenberg (TTH Holstebro)
- Julia Eriksson (Lugi HF)
- Sabine Pedersen
- Celine Sivertsen (Dijon)
- Rikke Thorngaard (Skara HF)

 

 

Foto: Randers HK

AJAX København

Ajax København

AJAX København

TILGANGE:

- Mathilde Kondrup Nielsen (NFH)
- Stine Holm (Skanderborg)
- Louise Petterson (Lyngby)

AFGANGE:

- Cecilie Woller (Union Halle-Neustadt)
- Anna Tolstrup Petersen (København)
- Louise Egestrop (NFH)
- Signe Georgi (Rødovre)
- Amanda Poulsen (Roskilde)
- Emilie Jakobsen (Rosilde)

Foto: Ajax København

Skanderborg Håndbold

Skanderborg Håndbold

Skanderborg Håndbold

TILGANGE:

- Katrine Larson (Randers HK)
- Melina Kristensen (Horsens)
- Caroline Rasmussen (SønderjyskE)
- Mathilde Storgaard (EH Aalborg)
- Lotte Vestergaard (Hadsten)
- Anna Veng (Vendsyssel)
- Emilie Ytting (Voel)
- Emilie Bech (Hadsten)
- Sarah Kirkeløkke (GOG)
- Thilde Boesen (Rödertal)

AFGANGE:

- Sidsel Mejlvang (Randers HK)
- Sofie Alnor (NFH)
- Celine Holst (Horsens)
- Monika Kongsgaard (karrierestop)
- Nicoline Olsen (Randers HK)
- Anna Wierzba (Toulon)
- Louise Sønnichsen (Hadsten)
- Mathilde Pedersen (Hadsten)
- Josefine Thorsted (Hadsten)
- Stine Holm (Ajax Kbh)

Foto: Skanderborg Håndbold

Vendsyssel Håndbold

Vendsyssel

Vendsyssel Håndbold

TILGANGE:

- Mette Brandt Nielsen (Sola)
- Steinunn Hansdóttir (Gudme HK)
- Ida Jespersen (Hadsten Håndbold)
- Synna Lien (Fana IL)
- Frida Maag Damgaard (DHG)

AFGANGE:

- Lisa Frey (Frisch Auf Göppingen)
- Harpa Brynjarsdóttir
- Sylvie Gamys (TMS Ringsted)
- Marlene Holm
- Anna Veng (Skanderborg Håndbold)
- Bjarta Johansen

Foto: Divisionsforeningen Håndbold