Håndbold

Sæsonoptakt: Danske mestre bliver presset på flere fronter

Før sæsonen i kvindernes håndboldliga ser Bent Nyegaard nærmere på alle hold. Denne gang er det de fire, som eksperten spår til at nå medaljekampene.

Se sæsonpremieren mellem Team Esbjerg og Odense Håndbold direkte på TV 2 lørdag fra klokken 15.55.

Kommentar:

1 - Alle gode gange tre

Danmarks nye landstræner, Jesper Jensen, fører sit mesterhold til endnu et mesterskab.

Så er det på plads.

Til gengæld bliver det også sæsonen, hvor Jensen skal godt rundt i psykologiens vidtfavnende værktøjskasse, for hvad sker der med et hold og dets spillere, når spilleren over alle, Estavana Polman, ikke længere er der til at afgøre de dueller, som hun har formået i 80 procent af Esbjergs kampe de seneste sæsoner?

Ingen kan vide det netop nu, men forberedelseskampene forud for dagens kamp mod Odense Håndbold har givet flere nederlag, end holdet har oplevet på en hel sæson.

Samtidig er forsvarsbolværket, Line Jørgensen, gravid, men her ligner det ikke en svækkelse med tilgangen af Mette Tranborg.

Guderne skal vide, at Polman ikke har haft overvældende mange aktier i sit holds fornemme forsvarsstrategier, men faktum er, at netop forsvaret – ifølge cheftræneren – har været langt fra fordums styrke.

Team Esbjerg

- Odds som guldvinder: 3,25
- Nøglespilleren ifølge Nyegaard: Mette Tranborg
- Topscorer i sidste sæson: Estavana Polman (96)
- Flest assist i sidste sæson: Sonja Frey (80)
- Ligastatistik i sidste sæson: 19 (V) – 2 (U) – 2 (T). Målscore: 666-533.

Kilde: Danske Spil og tophaandbold.dk

Tilbage til psykologien. Hvad sker der med et godt forsvarshold, når nu spekulationerne, om nok mål, lette mål, mindeværdige mål, sublime mål, vidunderlige assists ikke længere kommer som skidt ud af en spædekalv, eller rettere sagt ud af Polmans magiske hænder.

Den og mange andre mentalpsykologiske opgaver skal cheftræneren løse sammen med sine forsvarende danske mestre.

Sonja Frey skal tage fra for alvor. Anette Jensen er tilbage. Tranborg skal lige vænne sig til spillet igen, og Breistøl være afklaret med en ny rolle, hvor det ikke blot er et spørgsmål om, at komme ind og være et fantastisk vedhæng, men snarere spilleren, som flere kammerater ser henimod, når bolde og kampe skal afgøres.

Skulle det offensive spil kokse i perioder, vil Jesper Jensen være klar med adskillige flere 7 mod 6 minutter, end tidligere set.

Esbjerg er på jagt efter en Polman-afløser, hvor svær en øvelse det end må være.

Problemerne bliver først store, hvis der også står Champions League på spisesedlen. Det tror jeg ikke på, og derfor afviser de danske mestre alle forsøg på at blive vippet af den trone, de har fundet sig så godt tilrette på.

2 - Den vildeste forvandling

Tophold identificeres ofte i forhold til stabilitet og kontinuitet. Se bare på Team Esbjerg, Viborg HK og Herning-Ikast Håndbold.

I Odense Håndbold er det alt andet. Ni er kommet til, og 13 har sagt farvel.

Odense Håndbold

- Odds som guldvinder: 1,75
- Nøglespilleren ifølge Nyegaard: Nycke Groot
- Topscorer i sidste sæson: Stine Jørgensen (90)
- Flest assist i sidste sæson: Stine Jørgensen (76)
- Ligastatistik i sidste sæson: 18 (V) – 0 (U) – 5 (T). Målscore: 672-545.

Kilde: Danske Spil og tophaandbold.dk

Uhørt er det ord, der først falder mig ind. Og det bliver en monumental opgave for Odense Håndbolds nye træner, Ulrik Kirkely, at leve op til det stadige krav om at hjemføre et trofæ.

Store navne ud – Jørgensen, Østergaard, Tranborg, Offendal, Heindahl, Bakkerud, Hagman. Store navne ind – Abbingh, La Cour, Elver.

Sidstnævnte supplerer andre store navne i Reinhardt, Groot, Højlund, Quintino, Cohrt, Wester.

Lad mig for en stund komme ud af det navnehelvede og konstatere, at Kirkelys største opgave bliver at få et HOLD ud af disse spillere.

Det lykkedes aldrig for forgængeren, Jan Pytlick, der modtog en fyreseddel efter pokalfinalens pinligheder.

Holdet – hvis et sådant krystalliserer sig i de kommende måneder – indeholder så mange kompetencer, at det bør blande sig blandt de allerbedste.

Mål bør ikke blive problemet. Med Groot som bannerfører bør hun og så mange dygtige spillere åbne for målsluserne, så det både kan høres og ses.

Min bekymring kunne snarere være en lidt tynd defensiv, hvor der bliver rigeligt at se til for både Reinhardt og Wester. Rikke Iversen skal være forsvarets centrale område sammen med Kamilla Larsen, og her ser jeg de største udfordringer.

Ingen tvivl om, at Kirkely er i gang med offensive tiltag, der kan skabe den variation, der blandt andet har været ét af grundelementerne i Team Esbjergs succes de seneste år.

Finale bliver det til for holdet, der forvandledes helt vildt. Men trofæet forbliver en odenseansk drøm.

Sidste fem sæsoners placeringer for Team Esbjerg, Odense Håndbold, Viborg HK og Herning-Ikast Håndbold.

3 - Vestergaard udvikler og skaber kontinuitet

14. september 2018 vendte Jakob Vestergaard tilbage til den klub, han kender allerbedst. Et par dage før var Allan Heine blevet fyret efter en miserabel sæsonstart.

Målsætningen var klar og tydelig: Viborg skal spille om medaljer.

Første sæson blev ikke nogen dans på roser, men den udviklingsorienterede chef fik gradvist mere og mere styr på sine kvinder, og pludselig var Viborg HK tilbage blandt de bedste.

Og det i en grad, så jeg sidder og pusler lidt med, om det kan blive til mere end sidste sæsons bronzemedaljer. Skabelonen ser mere end fornuftig ud.

Suverænt Kvindeligaens højeste grad af kontinuitet. Flere afgørende spillere i rivende udvikling. Behøver jeg nævne Anna Kristensen. Eller Kristina Jørgensen. Endda Carin Strømberg. Og hvad med Line Haugsted, som for mig er det helt store spørgsmålstegn.

Viborg HK

- Odds som guldvinder: 8
- Nøglespilleren ifølge Nyegaard: Kristina Jørgensen
- Topscorer i sidste sæson: Kristina Jørgensen (123)
- Flest assist i sidste sæson: Kristina Jørgensen (93)
- Ligastatistik i sidste sæson: 17 (V) – 1 (U) – 5 (T). Målscore: 633-531.

Kilde: Danske Spil og tophaandbold.dk

Kan Haugsted glemme, at håndbold også er spillet med masser af skrammer, så kan Jørgensen & Co. true svækkede Team Esbjerg og helt forfra startende Odense Håndbold.

Viborgensernes defensiv er så fysisk og så fuld af indbyrdes forståelse, at det giver Anna Kristensen formidable betingelser.

Line Haugsted kan være nøglen i begge ender for Viborg HK

Holdets kontraspil frygtes af de fleste, og så tror jeg, at alle i og omkring Viborg er klar over, at angrebsspillet trænger til noget mere finesse.

Eneste problemfelt netop nu er stregspillet, hvor det absolutte førstevalg, Ida-Marie Dahl, først vender tilbage fra sin korsbåndsskade hen mod jul.

Lykkes det for cheftræneren at udvikle det for forudsigelige angrebsspil, og indfrir Line Haugsted sit store potentiale kan jeg have begået en afgørende fejl ved at holde fast i tredjepladsen til Viborg HK.

4 - Jagten på idyl

Da champagnepropperne sprang ved indgangen til 2020 var alt lutter idyl i Herning-Ikast Håndbold. Ydmygelsen af Odense Håndbold i pokalfinalen gav håb om store ting på vej.

Herning-Ikast Håndbold

- Odds som guldvinder: 14
- Nøglespilleren ifølge Nyegaard: Helene Fauske
- Topscorer i sidste sæson: Stine Skogrand (98)
- Flest assist i sidste sæson: Helene Fauske (69)
- Ligastatistik i sidste sæson: 14 (V) – 2 (U) – 7 (T). Målscore: 621-546.

Kilde: Danske Spil og tophaandbold.dk

Syv måneder senere blev cheftræner Mathias Madsen fyret i et kaoslignende scenarie.

Den tidligere SønderjyskE-træner, Kasper Christensen, er manden, der skal få idyllen til igen at herske på den jyske hede.

Vel er der skiftet ud, men den kompetente målmandsduo Englert/Ryde, en pålidelig defensiv, den dynamiske kontrafase styret af Fauske, og et velorganiseret angrebsspil, er der ikke rokket ved.

Ethvert hold vil savne Sarah Iversen, Tonje Løseth og Jeanett Kristiansen men jeg hæfter mig ved, at Fauske og Stine Skogrand får flot assistance af ikke bare landskvinden Ingvild Bakkerud, men også hjemvendte Simone Petersen, som er en meget spændende spiller, jeg spår, får en stor sæson.

Også unge Michala Møller er værd at holde øje med. Som Simone Petersen har hun mod. Ikke den værste følgesvend i spillet, hvor netop den egenskab afgør meget.

Cheftrænerens indtog i håndboldens kvindeverden har foreløbig været med succes. Blandt andet er de danske mestre fra Esbjerg blevet kørt godt rundt i den midtjyske manege.

Træningskampe er ét og turneringskampe noget helt andet, men der er blevet set nådigt på Kasper Christensens muligheder fra turneringsudvalgets side. Tre bløde kampe – Silkeborg-Voel, Aarhus United og Randers HK – har han til at vænne sig til sine nye omgivelser.

Ikke uvæsentligt, når jagten på den idyl, der så pludseligt forsvandt, går ind. Christensen skaber både resultater og idyl og henter en 4. plads i sin debutsæson.

Kvindeligaen: Transfers

Team Esbjerg

Team Esbjerg

Team Esbjerg

TILGANGE:

- Mette Tranborg (Odense Håndbold)

AFGANGE:

- Lene Østergaard (Randers HK)
- Clara Monti Danielsson (Dortmund)

Foto: Team Esbjerg

Odense Håndbold

Odense Håndbold

Odense Håndbold

TILGANGE:

- Ayaka Ikehara (NFH)
- Lois Abbingh (Rostov-Don)
- Rikke Iversen (Silkeborg-Voel)
- Malene Aambakk (Molde HK)
- Laura Grosen (DHG)
- Helene Elver (Aarhus United)
- Katja Johansen (DHG - tilbage efter lejeaftale)
- Angelina Wallén (NFH)
- Anne Cecilie La Cour (København Håndbold)

AFGANGE:

- Mette Tranborg (Team Esbjerg)
- Ingvild Bakkerud (Herning-Ikast Håndbold)
- Susanne Bækhøj 
- Nathalie Hagman
- Kathrine Heindahl (CSKA Moskva)
- Stine Jørgensen (Bietigheim)
- Trine Østergaard (Bietigheim)
- Anne Mette Pedersen (Stopper karrieren)
- Susanne Madsen (Horsens)
- Nadia Offendal (Paris 92)

Foto: Odense Håndbold

Viborg HK

Viborg HK

Viborg HK

TILGANGE:

- Emma Friberg (EH Aalborg)

AFGANGE:

- Anna-Sofie Filtenborg (Horsens)
- Josephine Nordstrøm (Skövde HF)

Foto: Viborg HK

Herning-Ikast Håndbold

Her er det nye logo for Herning Ikast Håndbold.

Herning-Ikast Håndbold

TILGANGE:

- Line Mai Hougaard (Randers HK)
- Ingvild Bakkerud (Odense Håndbold)
- Simone Petersen (Metzingen)
- Camilla Fangel (Ringkøbing)

AFGANGE:

- Tonje Løseth (Brest Bretagne)
- Jeanett Kristiansen (Vipers Kristiansand)
- Mathilde Bjerregaard (Stopper karrieren)
- Emilie Steffensen (NFH)
- Julie Gantzel (Horsens)
- Annika Jakobsen (Silkeborg-Voel)

Foto: http://www.fcm-haandbold.dk/