Håndbold

Sæsonoptakt: Masser af kvalitet i bundstrid

Til den kommende sæson i herrernes håndboldliga ser Bent Nyegaard nærmere på samtlige hold. I første omgang går analysen på bunden af rækken.

Kommentar:

9 - Ungdom viser vej

’Business as usual’ kunne være slagsætningen, når talen falder på Erik Veje Rasmussen og hans metier udi i udvikling. Han har gjort det siden 2003, og nu er det igen-igen de store forandringers tid.

Sidste sæsons foretrukne trio – Anders Kragh Martinussen, Nikolaj Læsø og Torben Petersen – er fortid. Nutiden - og fremtiden - hedder Mathias Larson, Jon Katballe, Emil Jessen, William Aar og August Wiger.

Gennemsnitsalder: 20.6 år og det er vel at mærke ikke supplement, jeg taler om her. Det er bærende spillere, der skal spille hovedparten af de 60 spilminutter.

Århus Håndbold

- Odds som guldvinder: 150
- Nøglespilleren ifølge Nyegaard: August Wiger
- Topscorer i sidste sæson: Nikolaj Læsø (154)
- Flest assist i sidste sæson: Torben Petersen (50)
- Ligastatistik i sidste sæson: 11 (V) – 0 (U) – 13 (T). Målscore: 676-674.

Kilde: Danske Spil og tophaandbold.dk

Nuvel, Jesper Dahl er kommet til fra Nordsjælland, og selvfølgelig bliver Dahls rutine vigtig for Veje Rasmussen og hans tro følgesvend Simon Sørensen, der har netop talentudvikling som sit speciale. Sørensen er chef for det danske U20-landshold.

Larson, Jessen og Katballe kender vi fra sidste sæson, mens Aar og Wiger debuterer i den bedste danske liga.

Svensk og norsk og helt forskellige ifølge cheftræneren. Hvor Aar har fart og masser af skudkraft, er Wiger strategen, der ikke skyder overdrevent meget, men snarere holder fart i spillet og har en sjette sans, der fortæller ham, hvor bolden gør allermest gavn.

Lidt genkendelighed er der dog. Det gode målmandspar; Fredsgaard/Bonde skal igen agere stopklodser. Peter Lund er fortsat forsvarsdirigent. Han får hjælp af Frederik Børm, så den århusianske defensiv også har dén grad af fysik, der kræves.

Et klogt hold er vurderingen fra det århusianske, og så er det store spørgsmål, om kløgt bliver lige nøjagtig den kompetence, der sender Århus Håndbold i slutspillet.

Sjældent har konkurrencen været hårdere. Ungdommen skal nok vise vej, men slutspil bliver det lige nøjagtig ikke.

10 - Nordmænd indtager Mors

Anden gang skal være lykkens gang for Jonas Wille. Sidst endte hans hold i konkurs og opløsning, og Wille måtte rejse hjem med uforrettet sag.

Mors-Thy Håndbold

- Odds som guldvinder: 250
- Nøglespilleren ifølge Nyegaard: Mads Hoxer
- Topscorer i sidste sæson: Erik Thorsteinsson Toft (85)
- Flest assist i sidste sæson: Erik Thorsteinsson Toft (47)
- Ligastatistik i sidste sæson: 12 (V) – 0 (U) – 12 (T). Målscore: 653-659.

Kilde: Danske Spil og tophaandbold.dk

Lykkens chancer står absolut godt for Wille på Mors. Klubben er i fin udvikling efter gode år med både Jan Paulsen og Søren Hansen.

Cheftræneren har taget to med fra Norge. Målmand Rasmus Bech og det ekstraordinære talent playmakertalent Sander Øverjordet er et par af de spændende tilgange, som det krævende Mors-Thy-publikum kan glæde sig til at se.

Sidste sæsons – du ved, den der, der ikke blev færdigspillet – 8. plads var mere end godkendt, og det vil også være jagten på noget tilsvarende de gæve morsingfolk sætter ind lige om lidt.

Wille & Co. har noget at have optimismen i. Jeg kan i hvert fald godt forestille mig, at der bliver fart på, når først unge Frederik Tilsted, Sander Øverjordet og ikke mindst Mads Hoxer sætter fart i både bold og bevægelse.

Mors-Thy takker tilskuerne efter en sejr i 2019.

Ikke nok med det. Cheftræneren råder over en bagkæde mere. Toft, Dolberg og Gade skal ingen undervurdere.

Ingen tvivl om, at Wille vil holde fast i at levere kontrabold. Med Bjarke Christensen og Tim Sørensen kan det gå virkelig stærkt. Også i samklang med én af de hurtigste stregspillere til at komme fremad. Emil Bergholt spillede sin absolut bedste ligasæson i 2019-20.

Ingen betænkeligheder? Jo, såmænd. Defensiven og målmandspræstationerne kan blive et problem. Navnkundige Søren Pedersen manglede lige det sidste, så en del vil afhænge af, hvordan Rasmus Bech finder sig til rette i en ny – og væsentlig bedre – liga.

Konkurrencen er benhård. Det bliver tæt, men Mors-Thy må finde sig til rette på plads 10.

11 - Første styrketest bestået

Kristian Stoklund og hans kammerater bestod den første svære test. Overlevede blandt de bedste. Og det endda på en flot 11. plads.

Mange vil påstå, at sæson to ofte kan være den sværeste. Fredericia-chef Houmark er ikke uenig, men har samtidig stor tiltro til, at hans forstærkede mandskab kan gøre det endnu bedre i denne sæson.

Fredericia HK

- Odds som guldvinder: 250
- Nøglespilleren ifølge Nyegaard: Kristian Stoklund Larsen
- Topscorer i sidste sæson: Kristian Stoklund Larsen (125)
- Flest assist i sidste sæson: Kristian Stoklund Larsen (63)
- Ligastatistik i sidste sæson: 6 (V) – 4 (U) – 14 (T). Målscore: 686-736.

Kilde: Danske Spil og tophaandbold.dk

Forstærkningerne er isæt knyttet til det offensive spil, selv om oprykkerne var det mandskab, der måtte indkassere flest scoringer i sidste sæson.

Godt 30 inkasserede mål per kamp. Til gengæld formåede oprykkerne at smadre godt 28 ind i snit hos diverse modstandere.

Det kan blive til flere nu, hvor en hel bagkæde – Anders Kragh Martinusen, Nicolai Nørager, Mishels Liaba - står klar til at give den gas sammen med styrmand nummer et, Kristian Stoklund.

Se de seks holds til- og afgange i bunden af artiklen.

Jesper Houmark holder fast i, at hans mandskab er holdet uden stjerner, og at fællesskabet – hele byens fællesskab faktisk – skal være det helt store udgangspunkt.

Det er ingen hemmelighed, at hjemmebanen, thansen Arena, er noget helt specielt, og i en coronatid kan hjemmeholdet - ifølge cheftræneren - godt komme til at savne det adrenalinboost den frygtede fanskare, HK Ultras, er mestre i at levere.

Strategien ligger fast. Houmark ønsker at udnytte sit holds store bredde, og som det var tilfældet i debutsæsonen, sådan bliver det også i sæson to. Alle skal i spil for at opfylde den målsætning, der fortæller om en stadig jagt på at komme så tæt som overhovedet muligt på top 8 og det i så lang tid, det lader sig gøre.

Houmark og hans mænd gentager placeringen fra sæsonen 2019-20.

Gennem de seneste fem sæsoner har de seks klubber gennemgået en vidt forskellig udvikling, hvad angår placeringer i rækkerne.

12 - Få forandringer, samme mål

- Nej, vi kæmper ikke for at undgå plads 14. Vi – klubben, holdet og jeg – satser voldsomt på at opfylde klubbens målsætning om at være i blandt Danmarks 13 bedste håndboldhold.

Cheftræner Anders Thomsen er helt klar i spyttet og understreger det psykologisk negative i at arbejde med en målsætning, der bare drejer sig om at undgå et eller andet.

Lemvig-Thyborøn

- Odds som guldvinder: 2000
- Nøglespilleren ifølge Nyegaard: Jonas Langerhuus
- Topscorer i sidste sæson: Jonas Langerhuus (107)
- Flest assist i sidste sæson: Jonas Langerhuus (55)
- Ligastatistik i sidste sæson: 4 (V) – 5 (U) – 15 (T). Målscore: 610-656.

Kilde: Danske Spil og tophaandbold.dk

Snusfornuft er en del af den vestjyske identitet, og Thomsen har noget at have den i, for det er lykkedes at arbejde med en høj grad af kontinuitet. Blot tre udskiftninger i en trup, der udvikler sig hastigt.

Lidt statistik fortæller historien om en klub, der er nået vidt for små midler - læs 2,3 mio. kroner.

Sidste sæson endte med blot to sejre, fire gange uafgjort og fem nederlag på hjemmebanen Lemvig Idræts- og Kulturcenter samtidig med, at det blot lykkedes at hente en af otte mulige point mod de umiddelbare bundkammerater Nordsjælland og KIF.

Det fortæller historien om et hold, der leverer store resultater i løbet af sæsonen, og hvor det igen skal være den gode defensiv med ankermand Ronnie Nicolaisen til at sikre de hurtige opløbsmål, som får endnu en tak på risikobarometeret i den kommende sæson.

Styringsstrategier vil stadig udgå fra Langerhuus og Nicolaisen, og de får ny inspiration fra Thomas Damgaard med det gode håndboldhoved og den smartness, der kan være med til at sikre, Mads Thymann kan koncentrere sig om at være skytten, der skaber respekt. Selvfølgelig sammen med Rasmus Porup og til en vis grad Nicolaj Spanggaard.

Thomsen-gruppen kommer ikke i nærheden af plads 14. Faktisk topper Langerhuus & Co. top 13 målsætningen med en enkelt placering.

13 - Skrøbelige Kolding

KIF Kolding

- Odds som guldvinder: 500
- Nøglespilleren ifølge Nyegaard: Chris Jørgensen
- Topscorer i sidste sæson: Andreas Flodman (121)
- Flest assist i sidste sæson: Chris Jørgensen (80)
- Ligastatistik i sidste sæson: 5 (V) – 3 (U) – 16 (T). Målscore: 653-730.

Kilde: Danske Spil og tophaandbold.dk

For et år siden var optimismen stor i KIF Kolding. Ulf Sivertsson var netop vendt tilbage. Bestyrelsesformand, Brian Stein, udtrykte stor optimisme såvel sportsligt som økonomisk. Nu kunne alle ressourcer rettes ind på banen.

Og så alligevel ikke. Coronaen – blandt meget andet – sendte Sivertsson tidligt hjem til Sverige. I maj trådte Brian Stein og den samlede bestyrelse tilbage.

Andreas Toudahl er ny chef, og han råder over et ganske spændende materiale. Om end antallet af spillere – netop nu 12 – kan blive et problem i forhold til konkurrenterne, der alle råder over trupper med dobbelt besætning på samtlige pladser.

Meget er nyt i den tidligere storklub. Dog ikke på playmakerpositionen. Chris Jørgensen skal stadig styre og han har fået spændende legekammerater i henholdsvis Peter Balling og det norske stortalent Thomas Boilesen, der befinder sig i periferien af den norske landsholdstrup.

Endnu et flot talent – Kristoffer Vestergaard – har evner til at afløse Chris Jørgensen i perioder, og da han kaster med ”den forkerte hånd”, kan det overraske et forsvar eller to.

Nordsjælland-spilleren Nicolas Lundbye Kristiansen fik kærligheden fra en tidligere KIF Kolding-holdkammerat at føle mandag aften. Video: Frida Marie Bertelsen

Tim Winkler er kommet til med al sin erfaring, og han skal være med til at få et nyt forsvar – Ólafur Gústavsson og Mattias Tynell er rejst – til at fungere omkring Alexander Morsten, Benjamin Pedersen og nytilkomne norske Vetle Rønningen.

Væver og Flodmann har ikke mistet hverken speed eller teknik, så fundamentet til en fin sæson anes.

Tolv spillere på et holdkort er problematisk i en liga, der oser af kvalitet, og cheftræner Toudahl skuer da også overalt for at finde mulige emner.

Så er vi tilbage ved et ømtåleligt Kolding-emne. Økonomien og dens udvikling de kommende måneder. Skrøbelig eller ej. Traditionsklubben skal nok klare sig, men mere en plads over den direkte nedrykning bliver det ikke til.

14 - Overlevelse, for pokker!

Christian Dalmose er helt klar i spyttet, når han kigger ind i den forestående sæson. Overlevelse er, hvad han og TMS Ringsted har brug for.

Klubben har aldrig stået stærkere. Flere og flere interesserer sig for håndbold i lokalområdet. Evnen til at tiltrække og fastholde talenter bedres måned for måned.

TMS Ringsted

- Odds som guldvinder: 2000
- Nøglespilleren ifølge Nyegaard: Martin ”Mauer” Larsen
- Topscorer i sidste sæson: Nicolai Nørager (203)
- Ligastatistik i sidste sæson: 16 (V) – 4 (U) – 3 (T). Målscore: 690-580.

Kilde: Danske Spil og tophaandbold.dk

For at fastholde den udvikling, er overlevelse en bydende nødvendighed for Dalmose og hans tropper.

Sidst – sæsonen 2018-19 – endte det med drabelige opgør mod KIF Kolding og Lemvig-Thyborøn, hvor 11 point lige nøjagtig ikke rakte mod traditionsklubbens 12 og vestjydernes 13.

Det scenarie kunne meget vel udspille sig igen. Ovennævnte tre hold er i hvert fald skarpe kandidater til at skulle afgøre nedrykningsspørgsmålet imellem sig.

Ringsted-mandskabet kommer i en forynget og stærkere udgave end sidst ifølge cheftræneren.

Godt nok er der sagt farvel til så rutinerede og stærke kræfter som Riis, Nyberg og Nørager. Til gengæld er unge fremadstormende spillere som Hamann-Boeriths, Lauritz Legér og Martin Risom klar til at give den gas, ligesom Morten Jensen fortsætter sin udvikling.

Samles skal det hele af rutinerede Martin ”Mauer” Larsen, der nu er helt skadesfri og klar til at lede og fordele.

Dalmose lægger ikke skjul på, at 7 mod 6-spillet prioriteres højt, og at Frank Mikkelsen kan få en afgørende rolle også her, da han – måske - er ligaens hurtigste til at komme både ud og ind.

Både Skjern Håndbold og TTH Holstebro måtte afgive point i hallen med det mundrette navn, Dansk Kabel TV Arena.

Hjemmebanepoint bliver helt afgørende, hvis cheftrænerens ønske om overlevelse skal gå i opfyldelse.

Sidst havde jeg TMS som nedrykker. Det bliver en gentagelse i sæsonen 2020-21.

Transfers: Primo Tours Ligaen

Århus Håndbold

Århus Håndbold

Århus Håndbold

TILGANGE:

- William Aar (Kolstad)
- Lasse Nikolajsen (TM Tønder)
- August Wiger (Redbergslid)
- Jesper Dahl (Nordsjælland Håndbold)
- Rasmus Kier (Skive HK)
- Frederik Børm (SønderjyskE)

AFGANGE:

- Rene Villadsen (Ribe-Esbjerg)
- Besard Hakaj (Ribe-Esbjerg)
- Nikolaj Vinther (SønderjyskE)
- Mads-Emil Lenbroch (Fredericia HK)
- Nikolaj Læsø (Aalborg Håndbold)
- Tobias Møller (SønderjyskE)
- Torben Petersen (Istres)
- Anders Kragh Martinussen (Fredericia HK)

Foto: Århus Håndbold

Fredericia HK

Fredericia HK

Fredericia HK

TILGANGE:

- Mads-Emil Lenbroch (Århus Håndbold)
- Nicolai Nørager (TMS Ringsted)
- Mishels Liaba (Aalborg Håndbold)
- Anders Kragh Martinussen (Århus Håndbold)

AFGANGE:

- Rune Schrøder
- Nikolaj Mehl (karrierestop)

Foto: Fredericia HK

Mors-Thy Håndbold

Mors-Thy Håndbold

Mors-Thy Håndbold

TILGANGE:

- Rasmus Bech (Drammen HK)
- Rasmus Nissen Henriksen (HF Mors U19)
- Sander Överjordet (Haslum HK)
- Frederik Bjerre (HF Mors U19)
- Jonas Wille (Træner, Skövde IF)

AFGANGE:

- Niklas Graugaard
- Marcus Dahlin (SønderjyskE)
- Søren Nørgaard
- Stefan Nielsen (karrierestop)
- Søren Hansen (Træner, TTH Holstebro)

Foto: Mors-Thy Håndbold

Lemvig-Thyborøn Håndbold

Lemvig-Thyborøn Håndbold

Lemvig-Thyborøn Håndbold

TILGANGE:

- Niels Lindholt (TTH Holstebro)
- Thomas Damgaard (Skive fH

AFGANGE:

- Mathias Porsholdt (TTH Holstebro)
- Jørgen Rasmussen (Skjern Håndbold)

Foto: Lemvig-Thyborøn Håndbold

KIF Kolding

KIF Kolding

KIF Kolding

TILGANGE:

- Tim Winkler (Ribe-Esbjerg)
- Agust Björgvinsson (Sävehof)
- Peter Balling (TTH Holstebro)
- Vetle Rønningen (Bietigheim)
- Thomas Boilesen (Drammen HK)

AFGANGE:

- Anders Petersen (Stopper karrieren)
- Rikhard Frisk (TTH Holstebro)
- Olafur Gustafsson
- Mathias Thynell (Helsingborg)
- Martin "Mauer" Larsen (TMS Ringsted)

Foto: KIF Kolding

TMS Ringsted

TMS Ringsted

TMS Ringsted

TILGANGE:

- Martin "Mauer" Larsen (KIF Kolding)
- Lasse Hamann-Boeriths (SønderjyskE)
- Brian Jørgensen (HØJ)
- Andreas Hampe (FIF)
- Joachim Møller (Næstved)
- Lauritz Legér (Team Sydhavsøerne)
- Martin Risom (Ajax København)

AFGANGE:

- Nicolaj Nørager (Fredericia HK) 
- Michael Riis
- Jakob Jessen (Ajax København)
- Morten Nyberg (FIF, træner)
- Simon Omme (Otterup HK)

Foto: TMS Ringsted