Danmarksmestrene afviser kraftige angreb pĂĄ deres titel

16x9
GOGs Mathias Gidsel forsøger at kæmpe sig igennem Aalborg-forsvaret i Super Cuppen. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Til sæsonen 2020/2021 i herrernes håndboldliga ser Bent Nyegaard nærmere på samtlige hold. Denne gang bliver der analyseret på de fire tophold.

Kommentar:

1 - Alle gode gange tre

Som hos kvinderne, sĂĄledes ogsĂĄ hos herrerne. Team Esbjerg og Aalborg HĂĄndbold laver begge et fornemt hattrick, nĂĄr de hjemtager mesterskabspokalerne om godt ni mĂĄneder.

Sidst kaldte jeg Møllgaard & Co. for ”The Untouchables”, og de viste sig tilliden værdig. Den suverænitet, der gemmer sig bag ovennævnte titel, kommer ikke til at herske i denne sæson.

Dels starter cheftræner Madsen lidt forfra. Det til perfektion gennemarbejdede Smárason/Ingi/Møllgaard/Ellebæk-angrebskoncept skal finde nye veje, da de to islændinge er draget mod syd.

Erstatningerne er til gengæld spændende som bare pokker. Læsø, svenskerne Lucas Sandell og Felix Claar - årets MVP i den svenske Handbollsligan - samtidig med at Andreas Holst nu er tilbage for alvor, giver Madsen og Atlason så mange mulige varianter, at mestrene inden længe har mulighed for at genfinde den kvalitet og stabilitet, der var så iøjnefaldende i sidste sæson.

Aalborg HĂĄndbold

- Odds som guldvinder: 2,5
- Nøglespilleren ifølge Nyegaard: Henrik Møllgaard
- Topscorer i sidste sæson: Henrik Møllgaard (99)
- Flest assist i sidste sæson: Janus Smarárson (73)
- Ligastatistik i sidste sæson: 19 (V) – 4 (U) – 1 (T). Målscore: 706-637.

Kilde: Danske Spil og tophaandbold.dk

Så skal det selvfølgelig også lige nævnes, at Sebastian Henneberg er ude resten af sæsonen med et iturevet korsbånd.

Den suveræne defensiv får også mulighed for skærpe sig yderligere. De nytilkomne – måske fraregnet Sandall – har alle defensive kvaliteter, der kan tilkobles det suveræne styringssystem omkring Møllgaard og Saugstrup.

En anden, der også er draget mod syd, er Kristian Säverås, der dannede et uforligneligt makkerpar med Aggefors.

Simon Gade er valgt til at udfylde nordmandens store rolle, og jeg er spændt på at se, om den nærskudstærke Gade kan komme helt derop, hvor Säverås befandt sig.

Konkurrenterne har skærpet sig. Muligheden for at følge med mesterholdet fra start er bestemt til stede.

Til gengæld er Møllgaard & Co. fortsat min favorit på den lange bane. Derfor bliver det alle gode gange tre for Aalborg Håndbold.

2 - Skræmmende fysisk oprustning

Bjerringbro-Silkeborg HĂĄndbold

- Odds som guldvinder: 6,5
- Nøglespilleren ifølge Nyegaard: Sebastian Skube
- Topscorer i sidste sæson: Johan Hansen (138)
- Flest assist i sidste sæson: Sebastian Skube (80)
- Ligastatistik i sidste sæson: 13 (V) – 3 (U) – 8 (T). Målscore: 717-672.

Kilde: Danske Spil og tophaandbold.dk

’Håndbold er et spil med øget fokus på fysik’, mener mange. Hvis de mange har ret, lever Peter Bredsdorffs mandskab helt op til holdningen.

I sjælden grad har cheftræneren løst opgaven med at styrke den defensiv, der led så mange skibbrud i sidste sæson. René Toft og Alexander Lynggaard er et par velvoksne drenge, og da også Klaus Thomsen, der skadesbetinget mistede det meste af sidste sæson, er tilbage, kan midtjyderne forme en defensiv af sjældent format.

Det er værd at understrege, at Toft er helt fri for de lyskeproblemer, der har ødelagt så meget for ham de senere år.

Er forsvaret styrket, gælder det ikke mindre målmandspositionen, hvor erfarne Johan Sjøstrand nok skal skille skæg fra snot, når han lige har vænnet sig til den danske liga.

Plusserne slutter ikke her. Ifølge Bredsdorff giver William Bogojevic mindelser om landsmanden Markus Olsson. Et fysisk pragteksemplar, der har kvaliteter i samtlige spillets faser.

Aksel Horgen afløser Jóhan Hansen, og førstehåndsindtrykket var mere end godt, da den unge nordmand imponerede mod Flensburg-Handewitt.

Holder BSH fast i det faktum, der længe har været evident, at Skube & Co. ikke har problemer med at score mål, skriver jeg her om førsteudfordreren til titelvante Aalborg Håndbold.

Bredsdorff-Larsen har sagt det flere gange. Finaleniveau er det, der sigtes efter hver dag, uge, måned året rundt. Og det gælder både liga, pokal og Europa.

Noget tyder på, at tiden er ved at være moden til at opfylde det mål.

Sidste finale – og sejr over TTH Holstebro – var i sæsonen 2015-16. Sidste finale – og nederlag til Skjern Håndbold - var i sæsonen 2017-18. Finale bliver det, men den vil give mindelser om 2017-18.

Bent Nyegaards fire formĂĄede tophold har fordelt mesterskaberne mellem sig de seneste fem ĂĄr.
Bent Nyegaards fire formĂĄede tophold har fordelt mesterskaberne mellem sig de seneste fem ĂĄr. Foto: TV 2 SPORT

3 - To verdensmestre skal hente guld til Sydøstfyn

Der er interessante, meget interessante og de helt vildt interessante klubskifter.

Jeg befinder mig i den sidste kategori, når jeg skal vurdere Morten Olsens tilbagevenden til sin gamle klub og selvfølgelig i samklang med Anders Zachariassen.

Immervæk ikke hver dag en dansk klub kan præsentere to verdensmestre.

GOG

- Odds som guldvinder: 4,5
- Nøglespilleren ifølge Nyegaard: Morten Olsen
- Topscorer i sidste sæson: Lasse Møller (150)
- Flest assist i sidste sæson: Lasse Møller (103)
- Ligastatistik i sidste sæson: 17 (V) – 0 (U) – 7 (T). Målscore: 730-686.

Kilde: Danske Spil og tophaandbold.dk

Én ting ligger fast. Forvandlingen bliver total. Morten Olsen er bare helt anderledes end de fleste andre, og når hans spidskompetencer – det sublime overblik i fælles ramme med afleveringsteknik på absolut verdensniveau – virkelig skal spilles ud i fuldt flor, skal det ske gennem en vis mængde 7 mod 6-spil plus masser af de temposkift, der kræver meget indarbejdede løbebaner.

Nicolej Krickau har øjnene stift rettet mod at vinde det mesterskab, han og holdet var så snublende tæt på i forrige sæson. Sidste sæson blev ikke færdigspillet, men ingen tvivl om, at sydøstfynboerne spillede forrygende, da Mette Frederiksen sagde stop for al videre aktivitet.

Med verdensmester Zachariassen fĂĄr Krickaus forsvar flere dimensioner. BĂĄde i den faste 6:0 formation, men ogsĂĄ i diverse 5-1 varianter, hvor bĂĄde Emil Jacobsen og verdensstregen er brugbare.

Netop nu fattes chefen dog ressourcer. Emil Lærkes sprungne akillessene var en monsterstreg i regningen, og netop nu kniber det gevaldigt med aktører i bagkæden.

Lidt færre kontraløb og det omtalte 7 mod 6-spil, som for øvrigt spilles med Gidsel på venstre back og Simon Pytlick på højre, bliver en del af strategien i starten af sæsonen.

Apropos Lærke, så kan han, hvis genoptræningen bliver succesfuld, være tilbage tids nok til at spille en afgørende rolle i sæsonens anden halvdel.

To verdensmestre fører den sydøstfynske ungdom i en semifinale. Men de må dog nøjes med en bronzemedalje.

4 - Fuld fart frem

Skjern HĂĄndbold

- Odds som guldvinder: 6,5
- Nøglespilleren ifølge Nyegaard: Eivind Tangen
- Topscorer i sidste sæson: Eivind Tangen (107)
- Flest assist i sidste sæson: Jesper Konradsson (62)
- Ligastatistik i sidste sæson: 13 (V) – 2 (U) – 9 (T). Målscore: 685-653.

Kilde: Danske Spil og tophaandbold.dk

Så skal der accelereres. Skjern-træner, Claus Hansen, har strategien på plads. Hans vestjyske mandskab skal i langt højere grad frem over stepperne, så de knapt så ressourcekrævende hurtige mål bliver en fastere del af kampforløbet.

Vejen dertil er lige så klar. Færre udskiftninger gør det alt andet lige lettere at overspille returløbende modstandere.

For at nå dertil skal ét simpelt krav opfyldes. Flere skal magte opgaven med at dække centrale forsvarspladser, og det er lige nøjagtig, hvad Hansen har arbejdet på både tidligt og silde.

Fem mand – Myrhol, Stenbäcken, Tidemand, Tangen og Würtz – opfylder cheftrænerens krav til de to 3’er-positioner, og da spillere som Elvar Örn, Norlyk og Konradsson alle kan håndtere back-positionerne, er det bare med at komme i gang.

Kombinationsmulighederne er mange og det er som bekendt cheftrænerens opgave at finde de rigtige til de rette tidspunkter i et kampforløb.

Hemmeligt er det ikke, at Skjerns angrebsmotor satte ud adskillige gange i sidste sæson. Heller ikke, at savnet af en Markus Olsson-lignende type har været smerteligt, for det har kun været Tangen, der har evnet at true nogen eller noget fra mere end 10 meter.

Claus Hansen har forhåbninger om, at Jonathan Würtz kan være en del af løsningen. Fakta er, at Würtz, der er kommet til fra den forbudte klub nord på, besidder skuddet fra større afstand.

En joker på den position kunne også være Jonathan Stenbäcken. Svenskerens slidte højre skulder har haft godt af coronapausen. For godt 10 år siden satte svenskeren scoringsrekord – den står stadig – med 20 mål i én og samme kamp. Mindre vil sikkert også være helt tilfredsstillende.

Hvis det meste lykkes for Hansen, Myrhol & Co. ender det med semifinale. Medaljer bliver det ikke til.

Transfers: Primo Tours Ligaen