Kontra

Over 50 procent 'har det mentalt svært' efter et karrierestop

Seks år efter karrierestoppet blev Claus Møller Jakobsen ramt af en identitetskrise. Han åbner op, for at andre ikke skal havne i samme situation.

Claus Møller Jakobsen var professionel håndboldspiller i over 20 år.

I den tid havde han aldrig skænket det en tanke, hvad der skulle ske, når den sidste kamp var spillet, eller hvem han var uden håndbolden.

- Jeg lod ligesom min skæbne flyde over i andres hænder og tænkte: ’Der dumper noget ned i min turban, som der plejer’.

Det gjorde der også i starten, men på et tidspunkt holdt telefonen op med at ringe.

Og her blev den tidligere landsholdsspiller ramt af en identitetskrise. Det åbnede han op for tidligere på ugen i B.T.

Hjælp efterlyses

Men han er langt fra den eneste.

I en undersøgelse af dansk eliteidræt, foretaget i 2015 af Spillerforeningerne 4player og Professionshøjskolen UCN, svarer mere end 50 procent, at de har oplevet det som et tab og har haft det svært med at indstille karrieren.

Når man ser, det for de fleste tager et år at komme sig efter karrierestoppet og finde en ny sti at gå på, synes jeg, det virker som lang tid

Kamilla Larsen, Odense Håndbold

Samtidig mener tæt på halvdelen, at de efterfølgende ville have haft et mere attraktivt civilt arbejdsliv, hvis de i højere grad havde fået hjælp, eller selv havde forberedt sig på det undervejs i karrieren.

Derfor efterlyser Claus Møller Jakobsen større opmærksomhed på spillerne i slutningen af deres karriere. Han peger nemlig på, at der er masser af hjælp og vejledning til spillerne, når de er på vej frem i deres karriere, men i den anden ende halter det.

- Det skal tages alvorligt

Han indstillede selv karrieren i 2014, hvor han ingen hjælp fik. Og det er først seks år efter, han er begyndt arbejdet med at finde ud af, hvem mennesket Claus Møller Jakobsen egentlig er. Og hvad det civile arbejdsliv skal byde på.

- Lige nu er jeg nået til den erkendelsesfase, at jeg har et problem.

Ved at stå frem, håber han blandt andet, at andre ikke skal opleve en identitetskrise, som han selv har.

- Jeg står her ikke i dag (i håndboldmagasinet Kontra, red.), fordi nogen skal have ondt af mig. Jeg står her faktisk i dag, fordi jeg vil prøve at sige til alle andre derude, at man skal tage det her alvorligt.

Undersøgelsen viser nemlig også, at 25 procent af eliteudøverene frygter for deres fremtidsudsigter, mens de stadig er aktive.

Lever meget i nuet

For 37-årige Kamilla Larsen, der til daglig spiller for Odense Håndbold, er det ikke overvejelser om fremtiden, der fylder i hverdagen.

- Vi lever meget i nuet, og sportsverdenen er vild. Det hele kører bare derudaf, og man føler sig jo ung, fordi man render sammen med en masse unge spillere, der holder en i gang og sådan noget, siger Kamilla Larsen.

Men når hun hører Claus' historie og ser tallene fra undersøgelsen, der peger på, at der for en tredjedel af de pensionerede spillere går minimum ét år, før de føler sig i kontrol og ovenpå igen efter karrierestoppet, sætter det tankerne i gang.

- Når man ser, det for de fleste tager et år at komme sig efter karrierestoppet og finde en ny sti at gå på, synes jeg, det virker som lang tid.

- Jeg har selv tænkt: ’Nå, når jeg er færdig med at spille håndbold, må jeg bare i gang med et nyt liv’, men det er nok også, fordi jeg ikke er nået dertil endnu. Hvad sker der egentlig, når jeg står der en dag? Det ved jeg ikke endnu, siger Kamilla Larsen.

Du kan høre meget mere om Claus Møller Jakobsens identitetskrise i håndboldmagasinet Kontra på TV 2 SPORT klokken 22 eller på TV 2 PLAY, når som helst.