Håndbold

Tre nye regler på vej - begyndelsen på enden for 7-mod-6-spillet?

Det internationale håndboldforbund tester mulige ændringer af håndboldreglerne, der efter planen kan træde i kraft allerede fra næste sommer.

Håndboldsportens måske mest forhadte regel de senere år bliver markant mere risikabel at bruge for trænere i fremtiden.

Sådan lyder reaktionen fra TV 2 SPORT's håndboldekspert Bent Nyegaard, efter det internationale håndboldforbund IHF er gået i gang med at teste tre mulige ændringer af håndboldreglerne.

Ændringerne, der handler om reglerne for passivt spil, skud i hovedet og opgiverkast efter scoringer, bliver testet i det kommende halve år og kan - hvis testen går som håbet - blive skrevet ind i de internationale håndboldregler allerede til næste sæson.

Det vil gøre det mere risikofyldt at spille syv-mod-seks, fordi du væsentlig hurtigere korrekt kan udføre et opgiverkast

Jørn Møller, regelfortolker i DHF og medlem af IHF's regelgruppe

Det oplyser Dansk Håndbold Forbunds regelfortolker Jørn Møller, som selv sidder i den internationale regelgruppe i IHF, der har formuleret de nye regler og står for de tests, der lige nu er i gang flere steder rundt om i verden.

- De bliver testet i alle verdensdele - i Korea, i Qatar, i Holland og i forskellige ungdomsligaer rundt omkring. Vores tidslinje er, at testene slutter den 1. april, så det kan nå at blive indført i spillereglerne til sæsonen 2021/2022, siger Jørn Møller.

De tre ændringer af håndboldreglerne, som nu bliver testet, er:

PASSIVT SPIL

Antallet af maksimalt tilladte afleveringer, efter der er markeret for passivt spil, bliver sænket fra seks til fire. Samtidig skal det fremover også tælle som en aflevering, hvis en afslutning bliver blokeret af en forsvarsspiller.

SKUD I HOVEDET

Det skal ikke længere give rødt kort at ramme en målvogter direkte i hovedet på straffekast eller en forsvarsspiller, der står i muren ved et frikast, i hovedet. Til gengæld skal det altid give en to-minutters udvisning at ramme målvogteren i hovedet på et uhindret skud (altså hvor spilleren ikke bliver fx tacklet samtidig), uanset om der bliver afsluttet på straffekast, frikast, fra fløjen eller på kontra.

HURTIGERE OPGIVERKAST

Opgiverkastet efter en scoring skal ikke længere ske midt på banen, men kan foregå alle steder i en midtercirkel, der bliver mellem 3½ og 4½ meter i diameter. Samtidig må opgiverkastet gerne tages, mens spilleren er i løb. Ingen modstandere må opholde sig i midtercirklen under opgiverkastet, men de må gengæld stå lige uden for cirklen.

- Det er ikke afstanden til spilleren, der udfører kastet, der er afgørende længere. Forsvarsspillerne skal bare være uden for feltet, forklarer Jørn Møller.

Alt, hvad der går i retning af at gøre det sværere at spille syv mod seks, det bifalder jeg

Bent Nyegaard, håndboldekspert på TV 2 SPORT

Et endnu hurtigere spil

Og netop regelændringen om opgiverkast kan få stor betydning for et holds lyst for at spille syv mod seks, vurderer Bent Nyegaard.

Risikoen for at modstanderen straks scorer lige efter, at dit hold selv har scoret i syv mod seks, vil nemlig være langt højere end i dag.

- Alt andet lige vil det gøre, at spillet bliver hurtigere. Du skal ikke stå stille og hen og sætte foden på et bestemt sted på midten. Så det giver spillet mere hastighed, og derfor vil det blive en problematik for de hold, der måtte angribe med syv spillere, at nå at komme på plads i tide, vurderer TV 2 SPORT's ekspert.

I forvejen scorer holdene langt fra i alle de angreb, hvor der bliver spillet syv mod seks. En rapport, som IHF udarbejdede efter VM i 2019 - og som TV 2 SPORT er i besiddelse af - viste, at langt de fleste hold kun formåede at score i cirka halvdelen af de angreb, hvor de var syv mod seks. Kun Danmarks senere verdensmestre havde en meget høj effektivitet på 75 procent i syv mod seks under den slutrunde.

Manden, der er med til at udforme de nye regler, er da også enig i Bent Nyegaards vurdering af regelændringens konsekvenser.

- Det vil gøre det mere risikofyldt at spille syv-mod-seks, fordi du væsentlig hurtigere korrekt kan udføre et opgiverkast, fastslår Jørn Møller og fortæller, at arbejdet med de nye regler er sat i gang efter input, som IHF har modtaget fra trænere og spillere.

Netop syv-mod-seks-reglen har lige siden sin fødsel op til OL i 2016 været udskældt hos langt de fleste af sportens aktører. Da TV 2 SPORT under VM-slutrunden i 2019 lavede en rundspørge om syv-mod-seks-reglen blandt slutrundens landstrænere, svarede 80 procent - 16 ud af 20 trænere - at de var modstandere af reglen.

Dengang svarede formanden for IHF's dommerudvalg, spanieren Ramon Gallego, at forbundet ville lytte til kritikken. Netop Gallego er i dag i spidsen for den internationale regelgruppe i IHF-systemet, hvor danske Jørn Møller også er medlem, og hvor de arbejder med de nye regler.

Bent Nyegaard glæder sig over udsigten til, at reglerne bliver ændret.

- Alt, hvad der går i retning af at gøre det sværere at spille syv mod seks, det bifalder jeg, fastslår TV 2 SPORT's håndboldekspert.

- I forhold til reglen om passivt spil ville jeg allerhelst gerne have det ligesom i basketball, hvor de har et ur, der viser, hvor længe et hold må angribe. Men hvis den nye regel kan være med til at sikre, at spillet ikke bliver presset ned i et urimeligt lavt tempo, så er det fint med mig, siger Nyegaard, der også bifalder, at IHF forsøger at beskytte målvogterne mod skud i hovedet fra få meters afstand.

- Man beskytter målmanden i højere grad, for vi må gå ud fra, at folk hellere vil score end at sidde ude i to minutter. Og så vil en straf på to minutter samtidig være nemmere at acceptere for spillere og trænere end et rødt kort, der betyder, at du er ude resten af kampen, mener Bent Nyegaard.

Challenge er dødt - lige nu

Mens de tre nye regler altså bliver testet de kommende måneder, er der til gengæld lige nu ingen planer om en ny prøve af et video-challenge-system som det, der blev testet - efter ønske fra IHF - i de danske ligaer i begyndelsen af sidste sæson.

- I første runde er det dødt, og så må vi se, hvad der sker. Jeg tror, det dukker op igen på et tidspunkt i en mere forenklet udgave, siger Jørn Møller, der selv påtager sig et stort ansvar for det kiksede forsøg i Danmark.

- Jeg havde lavet det alt for kompliceret. Punktum. Jeg forstod reglerne, men det var jo logisk, for jeg havde lavet dem. Men jeg var i bund og grund en af de få, der forstod dem til fulde. Det var en fejl, jeg begik, og den begår jeg ikke igen, fastslår den danske regelfortolker.

Forsøget med videochallenge i Danmark varede blot 29 dage, inden det blev droppet igen i september sidste år.