Håndbold

Klubber efterlyser regler om dobbeltroller - sidst blev de afskaffet igen

Der er tidligere været regler, der skulle forhindre agenter i at have dobbeltroller. Klubberne overholdt dem bare ikke.

Flere danske håndboldklubber efterlyser regler for dobbeltroller i sporten, efter TV 2 SPORT har fortalt om Bjarne Jakobsen, der både er direktør i Holstebro Håndbold og samtidig er spilleragent og ejer sit eget agentfirma.

Men sporten har faktisk tidligere haft regler, der skulle forhindre netop det.

I 2010 indførte Udvalget for Professionel Håndbold - hvor både Dansk Håndbold Forbund og klubbernes organisation Divisionsforeningen er repræsenteret - regler om en agentlicens i dansk håndbold.

Reglerne betød blandt andet, at en agent ikke kunne være involveret i håndboldens internationale organer, i klubber eller i selskaber forbundet med dem. Agenter måtte heller ikke optræde som eksperter på tv.

Men reglerne blev afskaffet igen allerede to år senere, fordi klubberne alligevel ikke overholdt dem, men fortsatte med at bruge agenter uden en dansk licens.

- De regler blev vedtaget, fordi man i en årerække havde diskuteret, om det kunne være gavnligt. Dengang var agenter i håndbold relativt nyt, så der forsøgte man noget, fortæller Thomas Christensen, der er direktør i Divisionsforeningen Håndbold.

Vi må jo erkende, at håndbolden er en del af et stort Europa-kort, og vores spillere og trænere agerer på kryds og tværs af grænser

Thomas Christensen, direktør i Divisionsforeningen Håndbold

- Men vi kunne ikke opnå den enighed, som man for eksempel ser i fodbold. De regler, der var, gjaldt kun i Danmark - den øvrige håndboldverden ville ikke være med - og det gjorde så, at når der var ting, der var uden for det reglement, vi havde lavet i Danmark, så kunne man komme rundt om det på forskellige måder. Det dyrkede folk, og så var der ikke rigtig nogen grund til at have det regelsæt, forklarer han.

Kun en europæisk løsning dur

Han er dog klar til at kigge på mulige regler igen, hvis det er det, som flere af klubberne gerne vil have.

- Det kan godt være et af de emner, der kommer på agendaen i den kommende fremtid, og så skal vi selvfølgelig have vendt de sten, der er, og have formuleret et mål om, hvad det er, man vil opnå ved at have et regelsæt på området. Der skal man starte med at blive enige om, siger han.

Men han understreger også, at sporten ikke skal "sætte flere bump op end højst nødvendigt" for personer, der gerne vil bidrage i en sport, der ikke svømmer i et pengehav.

- Nogle gange er vi nødt til at acceptere, at hvis vi vil have de bedste folk i vores system - uanset om det er spillere, trænere, agenter eller klubdirektører - så er vi nødt til at acceptere, at der er dobbeltroller. Så mange fuldtidsansatte har vi heller ikke i systemet, så rigtig mange skal jo lave noget ved siden af. Så der er nogle ting, hvor man er nødt til at gå på kompromis nogle gange, mener Thomas Christensen.

Dobbeltroller i sport

TV 2 SPORT har fokus på dobbeltroller i sportens verden. Har du kendskab til en problematisk dobbeltrolle, som vi skal kigge nærmere på? Kontakt journalist Lars Bruun-Mortensen på lamo@tv2.dk. Du er garanteret 100% anonymitet. 

Og først og fremmest skal resten af Europa med, hvis det skal give mening at lave regler, der skal forhindre dobbeltroller.

- Vi må jo erkende, at håndbolden er en del af et stort Europa-kort, og vores spillere og trænere agerer på kryds og tværs af grænser. Så derfor vil et dansk regelsæt kun have lidt effekt, siger Divisionsforeningens direktør.

Har du kendskab til en problematisk dobbeltrolle inden for sportens verden, som TV 2 SPORT skal kigge nærmere på? Kontakt journalist Lars Bruun-Mortensen på lamo@tv2.dk. Du er garanteret fuld anonymitet.