Håndbold

I Europa diskuteres agentregler, men fortiden skræmmer DHF

Håndbold Spiller Foreningen støtter klubbers ønske om regler for dobbeltroller. Dansk Håndbold Forbund er klar til debat.

Det skal ikke være muligt, at en direktør i en håndboldklub i Danmark samtidig kan have en rolle som spilleragent.

Sådan lyder reaktionen fra Håndbold Spiller Foreningen, efter TV 2 SPORT har fortalt om flere klubbers kritk af den dobbeltrolle, som Holstebro Håndbolds direktør Bjarne Jakobsen har, fordi han - ved siden af arbejdet i klubben - også er agent og ejer et agentfirma.

- Fra vores side vil det være rigtig fint med ordnede forhold, siger formanden for Håndbold Spiller Foreningen, Lean Bach-Nielsen, der forudser store udfordringer for de spillere, som i fremtiden vil have Holstebro-direktøren som agent.

Nogle af de store klubber i Europa rører på sig i forbindelse med, om vi skal have en agentlicens igen

Morten Stig Christensen, generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund

Kontakt dobbeltroller

TV 2 SPORT har fokus på dobbeltroller i sportens verden. Har du kendskab til en problematisk dobbeltrolle, som vi skal kigge nærmere på? Kontakt journalist Lars Bruun-Mortensen på lamo@tv2.dk. Du er garanteret 100% anonymitet. 

- Så risikerer man, at man måske ikke får at vide, hvilke klubber der reelt er interesseret i en som spiller, fordi han som direktør måske har en interesse i at tilknytte dig til ens egen klub. Og er du spiller i den pågældende klub, kan det ligeledes være, at du ikke får alle tilbud præsenteret, advarer Lean Bach-Nielsen.

Bjarne Jakobsen har selv tidligere afvist, at han vil spille dobbeltspil.

- Jeg vil aldrig bevæge mig ud i den gråzone, for så vil jeg aldrig kunne være i denne verden. Det er jeg nødt til at sige. Jeg kan godt forstå, at der er nogen, der tænker det, men det ville jeg ikke gøre, sagde han, da TV 2 SPORT forholdt ham kritikken fra flere af Holstebro Håndbolds ligarivaler.

Alligevel efterlyser flere klubber - og nu altså også Håndbold Spiller Foreningen - regler for agenters dobbeltrolle.

En gråzone

Det har der tidligere været i dansk håndbold. Fra 2010 til 2012 skulle agenter have en agentlicens for at operere på det danske marked. Reglerne betød blandt andet, at en agent ikke kunne være involveret i håndboldens internationale organer, i klubber eller i selskaber forbundet med dem, og agenter måtte heller ikke optræde som eksperter på tv.

Men reglerne blev afskaffet igen, fordi klubberne alligevel ikke overholdt dem, men fortsatte med at bruge agenter uden en dansk licens.

Derfor tøver Dansk Håndbold Forbund (DHF) denne gang.

- Det afgørende for mig er, om klubberne virkelig vil det. Så lad os tage udgangspunkt i klubberne. Når de står der og siger, at det vil de rigtig gerne, og det vil de gerne leve op til, så synes jeg, vi har noget at snakke om, siger DHF's generalsekretær Morten Stig Christensen, der er i tvivl om, hvor stor problemstillingen er.

- Hvis klubberne, spillerne og agenterne rundt omkring synes, at det her er et problem, så løfter vi det ind i udvalget for professionel håndbold, og så er det præcis der, vi diskuterer det, siger DHF-lederen om udvalget, hvor forbundet og klubbernes organisation Divisionsforeningen sammen vedtager mange af reglerne i dansk håndbold.

- Det kan jo ikke nytte noget, at hver gang der er en klub eller to, eller der er nogle enkelte spillere, som er lidt utilfredse med et eller andet, så kigger man ind i DHF og siger: "Hvad vil I gøre ved det?" Vi har jo lige præcis lavet udvalget for professionel håndbold for, at vi sætter os sammen, påpeger Morten Stig Christensen.

Han kalder Holstebro-direktøren dobbeltrolle for 'en gråzone', men er selv i tvivl, om det nytter noget at lave regler på området.

Det ulmer blandt europæiske topklubber

I det europæiske håndboldforbund EHF - hvor Morten Stig Christensen selv sidder i udvalget 'Nations Board' - er der lige nu også en diskussion i gang om, hvorvidt der skal være regler for agentlicenser på europæisk plan.

- Nogle af de store klubber rundt omkring i Europa er begyndt at røre lidt på sig i forbindelse med, om vi skal have en agentlicens igen. Så den her problemstilling popper op i ny og næ. Jeg tror, der er ved at være et stærkt ønske hos klubberne igen, siger Morten Stig Christensen.

Men fordi DHF 'brændte nallerne', som han udtrykker det, da der sidst var regler for agenter i Danmark, vil han i første omgang gerne have problematikken undersøgt nærmere.

- Og det er derfor, jeg siger - i stedet for, at vi går i panik og laver panik-regler eller måder at regulere det her på, så lad os få det ind og få en god, sund diskussion om det, siger Morten Stig Christensen.

Siden de daværende regler blev afskaffet i 2012, har det ikke krævet en licens at være agent i dansk håndbold.

Har du kendskab til en problematisk dobbeltrolle inden for sportens verden, som TV 2 SPORT skal kigge nærmere på? Kontakt journalist Lars Bruun-Mortensen på lamo@tv2.dk. Du er garanteret fuld anonymitet.