Håndbold

Stor utilfredshed med EM-dommere, inden slutrunden er begyndt

For første gang er det lutter kvindelige dommere, der skal lede EM i kvindehåndbold.

Kritikken fyger mod det europæiske håndboldforbund, EHF, der udelukkende har udtaget kvindelige dommere til EM 2020.

Det er første gang, der ikke er et eneste mandligt par med ved en slutrunde, og det kommer til at gå ud over kvaliteten. Sådan lyder det i hvert fald fra flere håndboldpersonligheder, inden slutrunden overhovedet er fløjtet i gang.

Blandt kritikerne er den danske landstræner Jesper Jensen samt landsholdsspillere fra Danmark, Norge og Holland. De har den opfattelse, at køn har vejet tungere end kvalitet, fortæller de til TV 2 SPORT:

Mie Højlund, Danmark og Odense: - Hos mændene udtager man de bedste dommerpar, og det skal være ligesådan, når kvinderne holder en slutrunde. Sådan er det desværre ikke lige nu, når det udelukkende er kvinder, der er udtaget.

- Jeg ville have det bedre med, at det var dem, der gjorde det bedst, der skulle dømme kampe.

Stine Skogrand, Norge og Herning-Ikast: - Der er nogle af dommerne, jeg kender, men der er også nogle, jeg overhovedet ikke har set før. Det siger vel også, at det er forskelligt niveau hos dommerparrene. Det er specielt, for vi vil bare gerne have, at det er de bedste, der dømmer.

- Vi bliver lidt som prøvekaniner.

Lois Abbingh, Holland og Odense: - Interessant med mange kvindelige dommerpar, men for mig bør det mere handle om, hvem der er de bedste. Så er det ligegyldigt, om det er mænd eller kvinder.

Til Jyllands-Posten udtrykker den danske landstræner Jesper Jensen også en vis bekymring. Både over for de dommerpar, der qua deres køn ikke længere er i spil til en EM-slutrunde, men også over for de kvinder, der sættes i bås som dem, der bliver valgt netop på grund af deres køn.

- Når vi filtrerer, sikrer vi, at vi ikke får de allerbedste. Nu hedder det politiske filter så kvinder, og det er uheldigt og ærgerligt for alle parter, siger Jesper Jensen.

EHF afviser kritik

Dommerne ved EM i Danmark og Norge tæller både nye og etablerede navne, herunder de franske Bonaventura-søstre og danske Karina Christiansen og Line Hesseldal Hansen, der har dømt finaler ved VM, EM og i Champions League.

  • Østrig: Ana Vranes og Marlis Wenninger
  • Bosnien og Hercegovina: Vesna Balvan og Tatjana Prastalo
  • Danmark: Karina Christiansen og Line Hesseldal Hansen
  • Frankrig: Charlotte Bonaventura og Julie Bonaventura
  • Grækenland: Ioanna Christidi og Ioanna Papamattheou
  • Montenegro: Jelena Mitrovic og Andjelina Kazanegra
  • Portugal: Vania Sa og Marta Sa
  • Rumænien: Cristina Nastase og Simona-Raluca Stancu
  • Rusland: Viktoriia Alpaidze og Tatyana Berezkina
  • Serbien: Vanja Antic og Jelena Jakovljevic

I EHF forstår præsident Michael Wiederer, at udtagelsen af ti kvindelige par vækker opsigt. Han påpeger dog, at det på længere sigt ikke er en god idé at udtage rutinerede, mandlige dommere frem for nye, kvindelige dommere.

- Køn er en af flere faktorer. Du ser kvindelige dommere i mange sportsgrene. Derudover er der flere mandlige topdommerpar, der meget sjældent dømmer kvindekampe. Men der kigges altid på, hvem der passer bedst til den respektive turnering, siger Michael Wiederer til TV 2 SPORT.

EM 2020 spilles i Frederikshavn, Herning og norske Trondheim fra den 3. til den 20. december. Danmark er i gruppe med Frankrig, Montenegro og Slovenien.