EM håndbold

Norge kan blive tvunget til at give afkald på EM-værtskab

I løbet af den næste halvanden uge bliver det afklaret, om Norge beholder sin del af værtskabet for kvindernes håndbold-EM.

Med en måned til kvindernes EM-slutrunde i håndbold kan Norge blive nødt til at give afkald på sit værtskab.

Det skyldes de nuværende coronarestriktioner i landet, der er strenge.

- Vi ser risikoen, og der er ting, vi må vurdere i forhold til at gennemføre EM, siger det norske håndboldforbunds (NHF) præsident, Kåre Geir Lio, til den norske avis VG.

- Enten skal vi finde på nye kloge foranstaltninger, eller også skal vi vurdere, om det overhovedet er muligt at gennemføre slutrunden. Så enkelt er det.

Kan I blive nødt til at give afkald på værtskabet?

- Ja. Det kan ske. Vi må acceptere den nuværende situation. Vi planlægger ud fra alle scenarier og vælger det bedste. Det kan være, at det hele ikke går op, siger Kåre Geir Lio.

Én positiv coronatest vil sende to hold hjem

En væsentlig udfordring for slutrundekampene i Norge er, at hvis en enkelt spiller bliver smittet undervejs, skal hele holdet og dets eventuelt seneste modstander gå i karantæne og tages ud af EM, hvis de nuværende retningslinjer fra myndighederne skal følges.

Opdages et smittetilfælde hos et af de hold, som spiller EM-kampe i Danmark, der er den anden værtsnation, skal kun den smittede spiller gå i karantæne.

NHF prøver at få tilladelse til, at de aktuelt gældende norske regler ændres i forbindelse med EM. Det bekræfter kulturminister Abid Raja, der stadig ser optimistisk på udsigten til at kunne spille EM-kampe i Norge.

- Det norske håndboldforbund har udarbejdet et udkast til en smitteprotokol, som i øjeblikket er til vurdering hos de relevante sundhedsmyndigheder. Vi er mange, som håber og tror, at håndbold-EM kan gennemføres under en streng smitteprotokol, skriver den norske kulturminister i en e-mail til VG.

Afklaring i løbet af halvanden uge

NHF-præsident Kåre Geir Lio siger til TV 2 SPORT, at han forventer svar fra sundhedsmyndighederne onsdag eller torsdag.

NHF går derefter i dialog med det europæiske håndboldforbund (EHF), og i løbet af den næste halvanden uge vil forbundene så afgøre, om der skal spilles EM i Trondheim. Tidligere var planen også at spille kampe i Stavanger og Oslo.

Til EM-kampene i Danmark vil der maksimalt kunne være 500 personer i hallen. I Danmark skal der spilles i Frederikshavn og Herning.

TV 2 SPORT ville gerne have spurgt Dansk Håndbold Forbund (DHF), om forbundet er i stand til at afvikle EM alene, såfremt Norge skulle melde pas, men DHF har ikke ønsket at udtale sig, før forbundet har holdt møde med NHF.

Medaljekampene er planlagt til at skulle spilles i Trondheim. Slutrunden står til at blive afviklet i perioden 3.-20. december.