Håndbold

Norge kan ikke være EM-arrangør

TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard ser i denne klumme nærmere på det, der er sket i den seneste håndbolduge.

Vi er i 11. time, måske nærmere 12. time endda. Med nøjagtig 39 dage til, at EM 2020 skydes i gang, søges en EM-arrangør, der kan overtage den rolle, det norske håndboldforbund skulle have haft.

Covid-19 er skurken, og jeg ser ingen mulighed for at fastholde nordmændene som arrangør, når de norske sundhedsmyndigheder stiller så markante krav til turneringens afvikling.

Alle deltagere i total isolation på et hotel, når dagens program ikke indeholder kampe. Dermed et totalt farvel til familie, venner, fans og presse, hvilket jeg til nøds kunne leve med.

Hvad, jeg definitivt ikke kan leve med, er følgende norske forordning: Testes én spiller positiv, betyder det turneringsfarvel til hele holdet plus modstanderholdet.

Dette vil være scenariet i de EM-grupper, der afvikles i Trondheim.

Ét eksempel illustrerer med al ønskelig tydelighed, hvor umulig opgaven vil være. En positiv test i den første semifinale, der afvikles i Trondheim, vil udløse det scenarie, at der ikke eksisterer en EM-finale.

I de puljer, der spilles i Danmark, vil reglen være, at en spiller - testet positiv - skal i karantæne, men det vedrører ikke resten af holdet.

Jeg forudser kaos

Nu valgte jeg eksemplet med semifinalen og ingen finale, men sandsynligheden for at nå frem til semifinalen er jo håb på et nærmest religiøst niveau.

Tænk blot på mesterskabets start. Syv nationer skal flyve til Trondheim fra et Europa, hvor smittetrykket netop nu er på niveau med det, vi oplevede i marts og april.

Pengene bestemmer, og derfor vil EHF gøre alt for at få EM 2020 gennemført.

Bliver det med Norge i arrangørrollen, forudser jeg kaos.

Udsættelse på udsættelse

EM 2020 i Danmark og Norge er én ting.

De europæiske turneringer, nationale såvel som internationale, Champions League og Euro League, er en anden.

Lige nu kigger jeg ind i udsættelser som ingensinde før.

Covid-19 styrer alt, og det giver ingen mening at blive ved med at udsætte kamp a-b-c-d osv. Kampene skal afvikles her og nu. Så må klubberne stille med det til enhver tid disponible mandskab.

Bliver dette ikke formlen de kommende uger, ender det hele i umulighedens univers. Systemet bryder simpelthen sammen, og jeg fatter ikke, at EHF ikke kan se, hvad der udspiller sig lige foran egen næse.

Det giver ingen mening

Jo flere udsatte kampe, jo flere antal kampe i en forvejen presset kalender. Konsekvensen er til at få øje på.

Større belastning på spillerne og klubber, der i forvejen slås med tårnhøjt skadesniveau.

Jeg skuer ud over nationale ligaer, hvor ét hold har spillet otte kampe, et andet tre. Det giver ingen mening.

Mit forslag. De nationale må selv finde deres formel.

EHF må så hurtigt som muligt erkende tingenes tilstand og lave om på konceptet. Champions League og European League skal afvikles i udvalgte lande, hvor flere kampe kan afvikles inden for en given tidstermin.

Et eksempel: Lige nu spekulerer Vipers Kristiansand, Norge, og Rostov-Don, Rusland, på at spille deres indbyrdes kampe i Danmark. Det har Jyllands-Posten kunne fortælle.

Simpelthen fordi både Norge og Rusland kræver ti dages karantæne ved hjemkomst for at spille én kamp.

Derfor vi elsker håndbold

Et notabene er der nok en gang plads til.

Inden for ganske få minutter fredag aften blev det igen godtgjort, hvorfor vi alle er så forelskede i spillet håndbold.

I Herning øgede Ingvild Bakkerud hjemmeholdets føring til 23-19 efter 53.37 minutter. 6 minutter og 23 sekunder senere sørgede undertippede Holstebro Håndbold ved Jenny Carlson for udligningen til 23-23.

Det var et deja-vu for Kasper Christensens kvinder, der oplevede stort set det samme for blot en uge siden mod Odense Håndbold. Denne fredag gav det dog ét point, hvad der ikke var tilfældet i Odense.

I rækken for sensationer trådte Christian Dalmoses TMS Ringsted for alvor i karakter, da de undertippede sjællændere leverede håndboldligaens til dato største sensation mod TTH Holstebro.

14-målsskytten Morten Hempel Jensen scorede simpelthen på frikast efter tid. Fra 15 meter vel at mærke.

Efter ydmygelsen mod Skjern var dette endnu et lavpunkt for Søren Hansen & Co.

Fredag aften er i sandhed blevet en håndboldaften, der er værd at holde øje med.