EM håndbold

EHF reagerer på tvivlen om EM

Trods stigende usikkerhed om EM i december fastholder EHF, at slutrunden spilles i Danmark og Norge.

Bliver EM i Danmark og Norge til noget? Og hvilke regler skal der spilles under i december?

De spørgsmål går igen flere steder i håndboldverdenen, hvor usikkerheden om den kommende slutrunde er tiltagende. Det skyldes forskellige coronarestriktioner i de to værtslande, men det påvirker ikke det europæiske håndboldforbund, EHF.

Det fastslår forbundets medie- og kommunikationsdirektør, Tomas Schoeneich:

- På trods af de udfordrende omstændigheder er EHF fortrøstningsfuld over for, at kvindernes EM 2020 vil blive afholdt i Norge og Danmark i december som planlagt, skriver Schoeneich i en mail til TV 2 SPORT.

I samme mail fastslår han, at EHF er opmærksom på de generelle foranstaltninger for at undgå spredning af coronavirus i både Danmark og Norge. Forbundet er også i tæt kontakt med både de nationale håndboldforbund og myndighederne.

Onsdag valgte det norske forbund at udsætte herrernes EM-kvalifikationskamp mod Letland på ubestemt tid. Kampen skulle have været spillet den 4. november, men det er vurderet, at de gældende karantæneregler lægger for store begrænsninger på spillernes indrejse til Norge.

Forskellige regler i Danmark og Norge

Usikkerheden om EM 2020 voksede, da præsidenten i det norske håndboldforbund mandag fortalte, at der er en risiko for, at Norge ikke kan invitere til EM-håndbold i december.

- Enten skal vi finde på nye kloge foranstaltninger, eller også skal vi vurdere, om det overhovedet er muligt at gennemføre slutrunden. Så enkelt er det, sagde Kåre Geir Lio til VG.

Den væsentlige udfordring for kampene i Norge er, at hvis en enkelt spiller bliver smittet undervejs, skal hele holdet og dets eventuelt seneste modstander gå i karantæne og tages ud af EM, hvis de nuværende retningslinjer fra myndighederne skal følges.

Opdages et smittetilfælde hos et af de hold, som spiller EM-kampe i Danmark, skal kun den smittede spiller gå i karantæne.

- Jeg synes, der skal være ens regler, uanset om man spiller i Norge eller i Danmark. Det er helt klart en fordel at spille i Danmark, siger den norske landsholdsspiller Stine Skogrand til TV 2 SPORT.

Landsholdskammeraten Ingvild Bakkerud er enig. Hun mener ikke, at er retfærdigt at afvikle slutrunden under de nuværende vilkår.

- Det er ikke fair, hvis der skal være forskellige regler i Danmark og Norge, og holdene i Norge ender med at måtte ud, hvis nogen tester positivt, siger hun.

De fleste kampe spilles i Norge

TV 2 SPORT har spurgt EHF, om slutrunden kan afvikles med forskellige regelsæt. Det har vi ikke fået svar på - heller ikke om aflysning er en reel mulighed. Det har heller ikke været muligt at få et interview med de ansvarlige i EHF.

Formanden i Dansk Håndbold Forbund, Per Bertelsen, fortæller til TV 2 SPORT, at det vil være muligt at afholde hele slutrunden i Danmark. Om det også er en mulighed ifølge EHF, har vi heller ikke fået svar på.

- Jeg ser ingen mulighed for at fastholde nordmændene som arrangør, når de norske sundhedsmyndigheder stiller så markante krav til turneringens afvikling, skriver TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard i sin ugentlige klumme.

EM begynder den 3. december, og planen er, at størstedelen af turneringen skal spilles i norske Trondheim:

  • Gruppe A: Herning
  • Gruppe B: Frederikshavn
  • Gruppe C: Trondheim
  • Gruppe D: Trondheim
  • Gruppe I i mellemrunden: Herning
  • Gruppe II i mellemrunden: Trondheim
  • Finaleweekenden: Trondheim