Kontra

Jacobsen træt af regel: - Det er ødelæggende

Seks afleveringer efter markeringen for passivt spil er for mange, mener landstræneren, der er åben for at spille tre gange 20 minutter.

Se håndboldmagasinet 'Kontra' med Nikolaj Jacobsen på TV 2 PLAY.

Nikolaj Jacobsen bringer en efterlysning, for han er træt af at se et angreb i håndbold vare halvandet minut. Og sommetider to minutter.

Den danske landstræner for håndboldherrerne ønsker at få nedbragt antallet af afleveringer til tre, maksimalt fire, efter at dommerne har markeret for passivt spil. I dag har det angribende hold maksimalt seks afleveringer til at få afsluttet angrebet.

- Der er blevet lavet nogle fine regler. Jeg synes egentlig ikke, at syv-mod-seks-spillet er den største udfordring. Jeg er rigtig træt af reglen med seks afleveringer. Det er for mange, når armen kommer op. Dommerne er også alt for lang tid om at løfte armen. Vores angrebsspil er blevet alt for langsomt. Vi har alt for lange angreb, siger Nikolaj Jacobsen til TV 2 SPORT.

- Hvis vi hele tiden skal vente på seks afleveringer, har vi lige nu nogle angreb, der er helt oppe og vare halvandet til to minutter, og det er ødelæggende for sporten. Jeg synes, at vi skal ned på tre afleveringer, maksimalt fire, efter at armen er oppe, og dommerne skal løfte armen noget før.

Kom med appel til dommerne i 2017

Det er ikke første gang, Jacobsen lufter sin utilfredshed med de lange angreb, der typisk opstår efter en kontrafase efterfulgt af forsvars-angrebsudskiftninger og en opbygningsfase.

Tilbage i januar 2017, da han var håndboldekspert for TV 2 SPORT og klubtræner i Rhein-Neckar Löwen, appellerede han til dommerne om i endnu højere grad at fløjte for passivt spil inden den sjette aflevering, som de ifølge regel 7:12 i spillereglerne gerne må.

Her knap fire år senere er det noget, som TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard stadig savner fra dommerne.

- Vi skal have dommerne med på det. Det er dem, der styrer det her, og det er dem, der tillader, at tingene tager så lang tid. Det er et spørgsmål om at få den dialog. Der bliver ikke spillet meget håndbold, når der bliver kastet fra a til b, siger han.

Både Jacobsen og Nyegaard kan dog glæde sig over, at en ændring af antallet af afleveringer ved passivt spil bliver testet.

Jacobsen er åben over for nyt kampformat

Nikolaj Jacobsen har desuden tidligere været og er fortsat fortaler for idéen om et skudur, som vi kender det fra basketball, som en mulig stopklods for de lange angreb.

Danmarks EM-kvalkampe håndbold

  • Danmark-Schweiz - 4. november klokken 20.00 på TV 2 SPORT
  • Finland-Danmark - 7. november klokken 17.00 på TV 2

Men i dag har landstræneren også den opfattelse, at skuduret "bliver for komplekst" i håndbold. I stedet tror han på, at et anderledes kampformat kan være med til at gøre håndboldspillet mere eksplosivt.

- Der er ingen, der siger, at vi skal spille to halvlege med to timeouter, så der er fire timeouter i anden halvleg, som også gør, at anden halvleg nogle gange kan blive lidt langtrukken. Vi kan også spille tre gange 20 minutter, og så er der ingen timeouter, men man har så to pauser, siger Nikolaj Jacobsen.

- Det kan også være, at det måske tager nogle af skaderne væk. Spillerne får lidt mere pause, sådan så det ikke er to gange 30 minutter, de løber, men det kan være tre gange 20 minutter. Det kan også være fire gange 15 minutter, så man måske prøvede at få noget mere fart i spillet.

Realistisk med tre gange 20 minutter, mener ekspert

Bent Nyegaard kan godt lide tanken om tre gange 20 minutter. Fire gange 15 minutter er sporten derimod for konservativ til, mener han.

- Tre gange 20 minutter kan jeg sagtens se med udgangspunkt i, at det vil give mere friske spillere og måske også et kvalitetsløft. Håndbold er det hurtige spil med masser af strategi og afslutninger. Det skal vi holde fast i. Det skal ikke være en fordel at gå og putte bolden, siger han.

Eksperten anser det faktisk som værende realistisk, at kampformatet kan blive indført inden for en overskuelig årrække, men at det i så fald vil kræve en aktiv indsats fra spillerne og klubberne.

- Hvis der virkelig bliver lagt et pres fra spillerne og klubberne, og det bliver diskuteret, kan vi se det inden for tre til fire år, siger Bent Nyegaard.

Tre perioder á 20 minutter ses i dag i blandt andet ishockey, og i det gamle Sovjet var det kutyme i håndbold.

I maj 2014 blev formatet genoplivet til ære for en test. De to serbiske håndboldmandskaber RK Novi Beograd og URK Studentski Grad spillede tre gange 20 minutter i en venskabskamp.