Håndbold

Grønland fravalgt til VM - enormt skuffet profil kalder det unfair

Minik Dahl Høegh ærgrer sig meget over, at det internationale håndboldforbund (IHF) har givet USA en plads ved VM i stedet for blandt andre Grønland.

Covid-19 fortsætter med at have konsekvenser. Også for håndboldsporten.

Da den nordamerikanske og caribiske kvalifikation til VM ikke kan afvikles på grund af pandemien, har IHF besluttet at give den enkeltstående VM-plads til USA.

I næsten to årtier har vi ikke været i nærheden af at tabe til USA

Minik Dahl Høegh

Det ærgrer de sig over på det grønlandske landshold, der under normale omstændigheder skulle have dystet om den meget afgørende kvalifikation.

- Jeg er enormt skuffet og ked af det. Rent sportsligt er det ikke fair, at de på den måde får det foræret.

- Det gør ondt i mit håndboldhjerte, når en så stor mulighed bliver taget fra os, uden vi kan gøre noget, siger Minik Dahl Høegh til TV 2 SPORT.

Mandag fik han og det grønlandske håndboldlandshold skrivebordsbeslutningen om, at de misser chancen for at kvalificere sig til næste års verdensmesterskaber.

USA er i øvrigt blevet tildelt wildcard til VM i 2025 og 2027. I Egypten er de i pulje med Frankrig, Norge og Østrig.

- Ikke sportsligt fair

Efter planen skulle blandt andre Grønland og USA have spillet den afgørende kvalifikation til VM her i efteråret.

Men corona-situationen - i først Mexico og siden Puerto Rico - forpurrede den mulighed. Og så udbad det kontinentale håndboldforbund for Nordamerika og Caribien sig en løsning fra håndboldens øverste internationale organ, IHF Council.

Her blev det besluttet, at pladsen til VM i januar i Egypten gik til USA - på trods af, at amerikanerne set ud fra den sportslige seedning kontinentalt ikke er de bedst egnede. En beslutning, der ifølge Minik Dahl Høegh vidner mere om økonomi end sportslig retfærdighed.

- Jeg synes, det er uretfærdigt, da vi har slået USA ret markant gennem mange år. I næsten to årtier har vi ikke været i nærheden af at tabe til USA.

- Jeg kan godt se, at USA har større økonomisk potentiale end eksempelvis Grønland, men det er ikke sportsligt fair at træffe sådan en beslutning ud fra det. Og der er ingen garanti for at få etableret håndbold som kultur i USA, siger Dahl Høegh.

Beslutningen om at tildele amerikanerne VM-pladsen blev som skrevet truffet i IHF Council. Her sidder blandt andre IHF-præsident, Hassan Moustafa, men også danske Per Bertelsen.

Han ønskede ikke at kommentere på mandagens udvælgelsen af USA, men henviste til pressemeddelelsen fra IHF i stedet.

Heri står, at beslutningen er taget på anbefaling af IHFs eget initiativ-organ 'New Markets' Project USA'. Her har leder Jean Brihault blandt andet fremhævet USAs vigtighed for den globale udvikling af sporten og landets kommercielle potentiale samt forbedringen af amerikansk håndbold frem mod OL i Los Angeles i 2028.

Været bedre i 20 år

I begrundelsen stod der også, at USA var det bedst præsterende mandskab ved det seneste gældende mesterskab - blandt de landshold, der har vist interesse i at spille VM-kvalifikationen. Det var de såkaldte Pan American Games, hvor amerikanerne sluttede på en sjetteplads efter Cuba, Mexico og tre sydamerikanske landshold.

Det grønlandske landshold var ikke en del af mesterskaberne, hvilket de i øvrigt aldrig tidligere har været eller har haft mulighed for.

Til gengæld har Grønland klaret det bedre end USA i mere end 20 år ved de panamerikanske håndboldmesterskaber.

Senest sidste år, hvor Minik Dahl Høegh og landsmændene blev nummer fire til slutrunden på hjemmebane, som amerikanerne ikke formåede at kvalificere sig til.

- Deres sportslige argument giver ikke mening, synes jeg. Jeg er virkelig ærgerlig over, at det ikke er resultaterne på banen, som afgør sådan noget her, siger bagspilleren.

Ligesom sin landsholdsanfører ærgrer formanden for det grønlandske håndboldforbund sig. Han har dog tænkt sig at appellere til både håndboldforbundet for Nordamerika/Caribien samt IHF.

- Jeg er bange for, at det ikke nytter noget. Men vi er nødt til at gøre opmærksom på, at det slet ikke er sportsligt retfærdigt, hvilket i sidste ende må være det tungest vejende kriterie, siger Jørgen Isak Olsen til TV 2 SPORT.

VM startede det hele

USA har deltaget ved herre A-VM otte gange tidligere. Første gang i 1964 og senest i 2001, hvor det blev til en sidsteplads og en målscore på minus 109 efter fem kampe. Amerikanerne tabte for øvrigt en gruppekamp til Grønland med otte mål ved den lejlighed.

Den tvivlsomme ære af at blive sidst til et verdensmesterskab har Grønland også prøvet. Det skete i 2003 - her med en negativ måldifference på 52. Trods sidstepladsen vækkede nationalholdets indsats håndbolddrømmen hos Minik Dahl Høegh for 17 år siden.

- I sin tid var Grønlands VM-deltagelse i 2003 det, der fik mig til at gå rigtigt ind i håndbold og drømme om en lignende deltagelse, siger bagspilleren, hvis fødselsattest i dag siger 35 år.

Som 22-årig var han selv med til slutrunden i 2007, hvor Grønland blev nummer 22 ud af 24 hold. Siden da har han som den helt store profil på det grønlandske landshold kæmpet for endnu en VM-deltagelse.

En kamp, der så ud til at blive lettere med den seneste udvidelse af VM samt opdelingen af kvalifikationen; så Grønland og de nordamerikanske landshold ikke længere skulle kæmpe mod de dygtigste fra Sydamerika.

- Der var jeg begyndt at drømme om, at jeg kunne nå at få endnu en kæmpe oplevelse med, inden min karriere er helt slut, siger Minik Dahl Høegh, der i sommer stoppede i 1. divisionsklubben Ajax København.

Udskyder muligvis landsholdsstop

Sidenhen har han overvejet sine muligheder - blandt andet i udlandet, hvor et tilbud fra Israel blev bremset af coronaen. Ved siden af en civilkarriere har han i efteråret trænet med i TMS Ringsted med én ting for øje.

- Først og fremmest holdt jeg mig i gang med henblik på et eventuelt VM. Det håbede vi jo inderligt at have mulighed for at kunne kvalificere os til, for sådanne begivenheder løfter virkelig håndbolden i Grønland.

- Det er en dyr pris, vi betaler i dag. Hvis vi ikke kan vise flaget i landsholdregi – også i de store turneringer - så dør håndbolden langsomt i Grønland, siger Minik Dahl Høegh, der dog endnu ikke har lukket drømmen om endnu et VM med landsholdet.

- Jeg ved jo udmærket godt, at vi kan slå USA – også om to år. Hvis jeg stadig har niveau til det til den tid, så vil jeg gerne bidrage.