Håndbold

USA afholder auditions til VM-hold: - Det er trist

Det er imod ånden i håndbold, at det ikke er de sportslige resultater, som afgør, hvem der skal til VM, mener ekspert.

Er du amerikaner og god til at hoppe, gribe, og skyde?

Så har du mulighed for at komme til VM i håndbold.

Det store land er lille i håndboldmæssig forstand og søger spillere til at repræsentere dem i slutrunden i januar. Derfor har USA's håndboldforbund nedskrevet en række krav til mulige ansøgere, som samtidig skal sende en video på 15 minutter, hvor personen viser følgende:

  • Løbe
  • Hoppe
  • Aflevere
  • Gribe
  • Skyde
  • Offensivt angreb
  • Defensive teknikker
  • Målmænd vil blive evalueret på evner relateret til positionen inklusiv teknikker til at blokere skud og aflevere
  • Kampsituationer (hvis atleten har en video af deltagelse i en konkurrence, vil det være den foretrukne metode til at evaluere evnerne)

Desuden skriver forbundet nogle formelle krav. Nogle af dem er ret simple. Eksempelvis skal personen fysisk være i stand til at præstere under perioden.

TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard har dog forståelse for, at USA's landstræner, Robert Hedin, føler sig nødsaget til det.

- Hedin er rundt i alle kroge, fordi han godt ved, håndbold er uendelig lille i USA. Derfor er han nødt til at kigge alle muligheder igennem i alle afkroge også inden for alle sportsgrene. For der er nogle i de traditionelle sportsgrene, som løber stærkt, hopper højt, kaster langt og så videre, siger han.

Grønland dominerer USA sportsligt

Landet er overraskende blevet tildelt en plads af det internationale håndboldforbund, IHF, da den nordamerikanske og caribiske kvalifikation ikke kunne afholdes på grund covid-19.

Man kan kun blive dårlig over det, fordi det er så meget imod ånden

Bent Nyegaard

Grønland blev fravalgt, selvom de har klaret sig bedre end USA ved de seneste ni panamerikanske mesterskaber.

- Det gør mig trist. Grønland har bevist rigeligt til, at de er et bedre mandskab end USA. Resultaterne taler for sig selv, pointerer Nyegaard.

Han mener i stedet, det er et led i et større økonomisk og kommercielt spil for at øge håndboldens værdi i OL-sammenhæng. Manden bag er IHF-præsidenten Hassan Moustafa.

- OL udvikler sig hele tiden, og håndbolden skal gøre noget for at forblive en del af det fine olympiske selskab. USA er i gang med at bygge noget op, og nu ser det ud som om, der er kommet lidt penge bag, så man kan gøre et eller andet. Og så betyder det mere at sige, at USA deltager i verdenshåndbolden i forhold til eksempelvis Grønland. Det bryder jeg mig ikke om. Man kan kun blive dårlig over det, fordi det er så meget imod ånden.

- Fakta er, det er Hassan, der bestemmer, og det er derfor, det her bliver en realitet, påpeger håndboldeksperten.

IHF skrev blandt andet i begrundelsen, at USA var det bedst præsterende mandskab ved det seneste gældende mesterskab blandt de hold, som viste interesse i at spille. Det var ved Pan American Games, hvor amerikanerne sluttede på en sjetteplads efter Cuba, Mexico og tre sydamerikanske landshold.

Grønland havde ikke mulighed for at deltage, ligesom de aldrig har haft.

Den seneste VM-deltagelse fra USA var i 2001. Her sluttede de sidst af de 24 deltagende hold.