Håndbold

Tophold vil af med bundhold

Allerede i næste uge skal Divisionforeningens bestyrelse tage stilling til, om Bambusa Kvindeligaen skal skæres ned fra 2022.

Skal der være 14 hold? 12 hold? Eller måske endda kun 10 hold?

Sæson efter sæson bliver det hyppigt diskuteret, hvor mange hold der bør være plads til i de bedste danske håndboldrækker. Men tre topklubber i dameligaen vil nu have holdninger omdannet til handling.

Team-Esbjerg, Viborg HK og Herning-Ikast er gået sammen og har sendt et forslag til Divisionsforeningen Håndbold om at reducere ligaen fra de nuværende 14 hold til 12 hold fra sæsonen 2022/2023.

Vi synes, at man driver rovdrift på nogle af de bedste spillere med det program, vi har

Team Esbjerg-direktør HC Warren

Forslaget skal allerede i næste uge diskuteres på et bestyrelsesmøde i Divisionforeningen.

- Det vigtigste er, at man kigger på kvindeligaen samlet som et produkt. Og det handler om at gøre det produkt så interessant og spændende som muligt for dem, der skal kigge på det, forklarer Team Esbjergs direktør HC Warren.

- Det er et tv-produkt, vi leverer. Det er showbusiness. Derfor skal produktet være så professionelt som muligt, fastslår en anden af klubdirektørerne, Daniel Grønhøj fra Herning-Ikast.

Brug for færre kampe

Det er kun godt to år siden, at dameligaen blev udvidet fra 12 til de nuværende 14 hold. Siden har flere eksperter og markante håndboldpersoner dog jævnligt argumenteret for, at 14 hold måske er for mange.

For de tre topklubber, der nu stiller forslaget om at gå tilbage til 12 hold, handler argumenterne både om det produkt, som klubberne leverer til publikum og tv, men også om antallet af kampe og belastningen på de bedste spillere.

To hold mindre vil betyde fire kampe færre i sæsonen for hvert hold.

- Vi er spændt rimelig hårdt for i forhold til antal af kampe, når vi både spiller nationalt og internationalt. Så hvis vi skal værne lidt om vores trup, så synes vi, at 14 hold i ligaen på den lange bane er lige i overkanten, siger Viborg HK's direktør Jørgen Hansen.

- Vi synes, at man driver rovdrift på nogle af de bedste spillere med det program, vi har, siger Team Esbjerg-direktør HC Warren.

Målforskel i kvindeligaen efter 72 kampe

Sæson 2017/2018 - seneste sæson med 12 hold:

 • 7% af kampene endte med en sejr på minimum 10 mål
 • 47% af kampene blev vundet med minimum fem mål
 • Sejrene var i snit på 5,47 mål.

Sæson 2018/2019 – 14 hold:

 • 22% af kampene endte med sejr på minimum 10 mål
 • 51% af kampene blev vundet med minimum 5 mål.
 • Sejrene var i snit på 6,65 mål.

Sæson 2019/2020 – 14 hold:

 • 18% af kampene endte med en sejr på minimum 10 mål.
 • 61% af kampene blev vundet med minimum 5 mål
 • Sejrene var i snit på 6,43.

Flertal er ikke nødvendigvis nok

Det er under et år siden, at de danske håndboldklubber senest skulle tage stilling til et forslag om en ny struktur for dameligaen. I december stillede Divisionsforeningen selv et forslag om en struktur for dansk elitekvindehåndbold, som blandt andet indebar, at antallet af hold i ligaen skulle reduceres fra 14 hold til 12 eller måske 10 hold.

Det er ret forudsigeligt, hvad den enkelte klubs holdning er - også hvis de bliver bedt om at komme op i helikopterperspektiv

Thomas Christensen, direktør i Divisionsforeningen Håndbold

Divisionforeningens forslag var der ikke stemning for blandt klubberne dengang. Alligevel tror de tre topklubber på, at der er bedre chancer denne gang.

- I min optik blev det taget for hårdt op, hvis man kan sige det sådan. Som jeg husker det, så havde vi næsten kun en uge til at vurdere tingene. Det skal gøres seriøst og gennemtænkt, som vi ser det, siger Viborg-direktør Jørgen Hansen.

- Vi får nok ikke fuld opbakning, det er vi klar over. Det er jo klart, at dem, der kæmper nederst i ligaen, der vil nok være nogle hold, som ikke vil stemme for det her. Sådan er det jo. Men omvendt tror vi på, at der på sigt vil være et flertal for, at vi laver en strukturændring. Det er ikke sådan, at vi kommer med den færdige, gyldne løsning. Men vi synes bare, vi må tage det op til debat, siger Viborg-direktøren.

I sidste ende er det Udvalget for Professionel Håndbold, hvor både Dansk Håndbold Forbund (DHF) og Divisionsforeningen er repræsenteret med tre medlemmer hver, der skal tage beslutningen.

Udvalget havde også emnet oppe på dets seneste møde, og DHF er tilsyneladende med på idéen om at skære ligaen ned til 12 hold.

- Umiddelbart kunne DHF godt se ligaen mest hensigtsmæssigt reduceret til 12 hold i 2022, står der i referatet fra mødet.

Målforskel i kvindeligaen 2020/2021

Sæsonen 2020/2021 efter 72 kampe - 14 hold:

 • 25% af kampene endte med en sejr på minimum 10 mål.
 • 54% af kampene blev vundet med minimum 5 mål
 • Sejrene er i snit vundet med 6,49 mål.

Afgøres måske inden nytår

I næste uge skal Divisionsforeningens bestyrelse så diskutere emnet. Men selv om Divisionsforeningen repræsenterer klubberne, betyder det ikke nødvendigvis, at det er nok, hvis bare flertallet af klubberne er med på idéen.

- Det er lidt fra sag til sag, hvordan beslutningsprocessen er, men på sådan nogle ting her vil det sjældent være simpelt flertal. Der vil man som oftest have, at der skal være en større enighed. Ikke at alle nødvendigvis skal være enige, men der skal være en majoritetsstemning for det, man nu beslutter, siger Divisionsforeningen Håndbolds direktør Thomas Christensen.

Det betyder dog ikke nødvendigvis, at Divisionsforeningens bestyrelse ikke kan finde på at tage en beslutning, der vil være upopulær hos flere klubber.

- Det er ret forudsigeligt, hvad den enkelte klubs holdning er - også hvis de bliver bedt om at komme op i helikopterperspektiv og se på, hvad der er bedst for dansk håndbold. Derfor skal bestyrelsen nogle gange også varetage dansk håndbolds interesse - uanset om man er grøn, hvid eller gul, siger Thomas Christensen.

Ændringer af ligastrukturen bliver normalt besluttet med mindst halvandets år varsel til klubberne. Så hvis dameligaen skal reduceres til 12 hold fra sommeren 2022, skal beslutningen formentlig været taget senest, når nytårsraketterne rammer himlen den 31. december i år.