12 hold og et helt nyt nedrykningsspil: Her er forslaget til ny ligastruktur
Tirsdag mødes bestyrelsen i Divisionsforeningen Håndbold for at diskutere forslaget om at skære kvindeligaen ned til 12 hold.
Der er lagt op til flere markante ændringer af Bambusa Kvindeligaen, hvis flere topklubber får deres ønske opfyldt om en ny ligastruktur fra sommeren 2022.
Det fremgår af det skriftlige forslag, som klubberne - Viborg, Herning-Ikast og Team Esbjerg - har sendt til Divisionsforeningen Håndbold, og som TV 2 SPORT er kommet i besiddelse af.
Her er hovedpointerne i forslaget:
- Ligaen bliver skåret ned fra de nuværende 14 hold til 12 hold
- De 12 hold mødes ude og hjemme i et grundspil over 22 spillerunder
- Det nuværende slutspil med de otte bedste hold bliver bevaret
- Der bliver indført et nyt nedrykningsspil med de fire nederste hold fra grundspillet. Holdene tager de point, som de fik i grundspillet, med videre til nedrykningsspillet, hvor de fire hold møder hinanden ude og hjemme.
- Sidstepladsen i nedrykningsspillet rykker direkte ned i 1. division
- Næstsidstepladsen i nedrykningsspillet møder nummer to fra 1. division i bedst-af-tre-playoffkampe om en plads i ligaen.
Foreslog 10 hold - og to 1. divisioner
Det er under et år siden, at de danske håndboldklubber senest skulle tage stilling til et forslag om en ny struktur for kvindeligaen.
I december stillede Divisionsforeningen Håndbold selv et forslag, som var noget mere vidtgående end det, de tre topklubber nu foreslår.
Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger foreslog Divisionforeningen at skære ligaen ned til 10 hold og samtidig dele 1. division i to - en vest- og en østrække med hver otte hold.
De seks bedste hold i grundspillet i ligaen skulle gå videre til et DM-slutspil, hvor alle skulle møde alle - og holdene skulle have henholdsvis 10, 8, 6, 4, 2 eller nul point med til slutspillet afhængig af deres placering i grundspillet.
(artiklen fortsætter under afstemningen)
De fire nederste hold i ligaen skulle derimod ud i et ned- og oprykningsspil mod de to bedste hold fra hver af de to 1. divisioner. Altså i alt otte hold, der så skulle spille mod hinanden ude og hjemme. De fire hold fra ligaen ville begynde ned- og oprykningsspillet med henholdsvis 10, 8, 6 eller 4 point afhængig af deres placering i grundspillet, mens de to ettere fra 1. divisionerne ville begynde med to point - og de to toere med nul point.
Derudover indebar Divisionsforeningens forslag ifølge TV 2 SPORTs oplysninger større krav til ligaklubbernes setup både i administration og omkring kampene, og alle klubber skulle etablere et U19-hold eller have et økonomisk samarbejde med en anden klub om et U19-hold.
Divisionsforeningens forslag kom dog aldrig til reel afstemning.
Ifølge TV 2 SPORT's oplysninger fordi det hurtigt stod klart, at der var bred modstand imod det blandt klubberne.
Deadline om under to måneder
Tirsdag mødes bestyrelsen i Divisionsforeningen Håndbold så for at diskutere, hvad der skal ske med forslaget fra de tre topklubber.
Det bliver dog ikke på tirsdagens møde, at der bliver taget en endelig beslutning om noget. I første omgang skal bestyrelsen finde ud af, hvordan processen skal videre herfra. Der er nemlig ikke nogen regler for, hvor mange klubber der skal stemme for at ændre ligastrukturen for at få det gennemført.
Og det er lige så sikkert, som at harpiks er noget klistret stads, at ikke alle klubber vil bakke op om at reducere antal hold i ligaen.
- Det er ret forudsigeligt, hvad den enkelte klubs holdning er - også hvis de bliver bedt om at komme op i helikopterperspektiv og se på, hvad der er bedst for dansk håndbold. Derfor skal bestyrelsen nogle gange også varetage dansk håndbolds interesse - uanset om man er grøn, hvid eller gul, sagde Divisionsforeningens direktør Thomas Christensen forleden om processen.
Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger har de tre topklubber fortalt Divisions-foreningen, at yderligere en håndfuld klubber vil bakke op om forslaget.
I sidste ende er det Udvalget for Professionel Håndbold under Dansk Håndbold Forbund (DHF), hvor både DHF og Divisionsforeningen er repræsenteret med tre medlemmer hver, der skal tage beslutningen om at ændre ligastrukturen.
Og DHF er med på idéen.
- Umiddelbart kunne DHF godt se ligaen mest hensigtsmæssigt reduceret til 12 hold i 2022, står der i referatet fra det seneste møde i Udvalget for Professionel Håndbold.
Parterne har dog travlt, hvis ligastrukturen skal ændres foreløbig.
Ændringer af ligastrukturen bliver normalt besluttet med mindst halvandets år varsel til klubberne, så beslutningen skal være taget senest til nytår, hvis det skal gælde fra sommeren 2022.