Håndbold

Stop vanviddet - de mange skader vil kun blive flere

Bent Nyegaard alarmerer håndboldpræsidenterne.

Don’t play the game of handball!

’Don´t play the players’ var sloganet for håndboldens topspillere, der skulle tænde alarm i såvel EHF’s hovedkvarter i Wien såvel som IHF’s hovedkvarter i Basel. Et budskab fra april 2019.

Belastningen og de mange forskellige mesterskaber var en alt for stor både fysisk og mental belastning.

Hørt blev det, og i juli måned 2019 udvidedes VM-trupperne fra 16 til 18 spillere. Bruttotrupperne fra 28 til 35. Udskiftningsmulighederne fra tre til fem, og en hviledag mellem kampe blev også skemalagt. Sidst, men ikke mindst ni og ikke ti kampe for at blive verdensmestre.

Nu er den gal igen, og svenske landsholdsspillere med Jim Gottfridsson og Andreas Nilsson i spidsen råber nu vagt i gevær i den svenske avis Aftonbladet.

Kalenderen frem mod OL i Tokyo fra 23. juli til 8. august 2021 har fået mig til at sætte fokus ikke bare på spillerne, men så sandelig også på spillet håndbold, der – ligesom spillerne – ikke tåler mere overlast og dårligdom.

Værst for de bedste

Sådan bare i kort oversigtsform vælter det ind med opgaver for spillerne, og selvfølgelig er belastningen værst for de bedste.

EM-kvalkampe er netop overstået. Herfra er der fuld fart på de nationale og internationale turneringer. Når julefreden sænker sig, skal de bedste – Barcelona, Veszprém, Kiel og Paris – den 28.-29. december spille Champions League Final4. Vel at mærke den - på grund af coronaudbrud - udsat fra maj 2020.

Så er der VM 2021 i Egypten fra 13.-31. januar. Forberedelserne skal lige indeholde et par EM-kvalkampe for at nå dem. Gælder ikke Danmark, der som forsvarende olympiske mestre ikke skal spille OL-kval, men det skal de øvrige nationer til marts.

OL-kvalifikation ligger i foråret. Derudover skal de nationale ligaer bankes igennem. Det tyske håndboldforbund besluttede at starte tre uger senere end normalt i håbet om at kunne få tilskuere til kampene, der er så afgørende for de tyske klubbers økonomi.

Håbet brast, og nu har den strategi konsekvenser for afslutningen af Bundesligaen, der derfor nu har sidste spillerunde 27. juni 2021.

Den danske vinkel

Inden da er der afsat termin for Champions League Final4 2021 til den 12.-13. juni. Lur mig, om det ikke kunne blive ”the usual suspects” – Barcelona, Veszprém, Kiel og Paris – der igen er deltagere. En dansk synsvinkel på det afslører, at toppen af poppen af Nikolaj Jacobsens hovedaktører, Mikkel Hansen, Henrik Toft, Rasmus Lauge, Niklas Landin og Magnus Landin, skal igennem denne skærsild før forsvaret af de olympiske guldmedaljer.

Hav lige in mente, at rigtig mange kampe – såvel nationalt som internationalt – er coronabestemt udsatte.

Måske sagde Aalborgs Henrik Møllgaard det klarest, da han - op til EM-kvalkampene mod Schweiz og Finland - proklamerede, at for en del spillere bliver et eventuelt afbud til VM i Egypten en mulighed, da turneringen ikke umiddelbart har et kvalificeringsudbud.

Jeg konstaterer igen: Nogen må gøre noget. Jeg kalder både præsidenten for EHF, Michael Wiederer, og præsidenten for IHF, Dr. Hassan Moustafa:

Spillerne og deres mange skader vil kun blive flere, hvis denne vanvittige terminskalender fastholdes.

“Don’t play the players” and “Don’t play the game of handball”.

Ugens notabener går til Mors-Thy og Herning Ikast Håndbold

Først Mors-Thy. Og som om COVID-19 og dens mange problemer ikke var nok - ja, så blev det endnu mere mistrøstigt, da minken pludselig blev vort lille lands største problem.

Thisted Kommune var en del af skærpede krav fra regeringen, og det betød, at fire Mors-Thy spillere var nødsaget til at flytte til Morsø Kommune foreløbig en måned, hvis de skulle have muligheden for fortsat at repræsentere deres klub.

Tre spillere, Rasmus Bech, Frederik Tilsted og Mads Hoxer, har indvilget i at bære den byrde. Respekt for det.

Den fjerde, Søren Pedersen, målmandsveteranen, har ikke den mulighed. Med tre mindre børn er hans plads selvfølgelig hos familien. Lige så stor respekt for det.

Jeg har selv fået muligheden for at følge de tre vandringsmænd, når Mors-Thy spiller én af årets største kampe i pokalkvartfinalen mod TTH fra Holstebro på onsdag fra kl. 18.00 direkte på TV 2 SPORT.

Herning-Ikast Håndbold og deres nye træner, Kasper Christensen, er svære at blive klog på. Redaktør Philipsen hyldede i sidste mandagsklumme Ajax Håndbold for deres trynen af Kasper Christensens udvalgte. Og godt for det.

Lidt statistisk gennemgang afslører mærkværdigheder i klubben fra heden. 11 kampe er spillet. I de første fem kampe gjorde Fauske og hendes veninder rent bord.

Som i rent bord vel at mærke. Kampgevinsterne var i den tocifrede klasse. 16-12-12-11 inden det blev til en slags hverdag med blot 20-18 hjemme mod Vendsyssel Håndbold.

Siden er det blevet til ét sølle point - uafgjort hjemme mod Holstebro Håndbold - resten har bare den kedelige lugt af ingenting. Absolut ingenting.

To kampe resterer inden Jesper Jensen og det danske kvindelandshold overtager dirigentstokken.

Horsens Håndbold Elite og Skanderborg Håndbold er parterne på området længst væk fra Herning-Ikast Håndbolds mål.

Midtjyderne er igen storfavoritter. Må jeg anbefale to sejre, så julefreden er sikret på den midtjyske hede.