Håndbold

Svenske stjerner raser over "hjernedødt" program

Flere af de svenske landsholdsspillere frygter massevis af skader til topspillerne med et meget komprimeret kampprogram fra 2021s begyndelse.

- Det er helt hjernedødt.

Sådan lyder den bramfri reaktion fra Sveriges landsholdsstreg Andreas Nilsson til Aftonbladet på det program, som han og mange andre tophåndboldspillere kan se frem til i begyndelsen af det nye år.

Det er vanvid

Bent Nyegaard

Udsatte klubkampe i de forskellige europæiske ligaer samt Champions League. Udsatte kvalkampe med landsholdet. Og oveni det: En udsat afgørelse på Champions League i form af Final4 samt udsættelse af OL og derved også OL-kvalifikation på landsholdsplan. Og så et VM i Egypten i januar.

Udover sidstnævnte er alle kampene lagt i de kommende måneder på grund af covid-19.

2021 bliver aldeles hårdt for klodens bedste håndboldspillere. Det tætte kampprogram tages der faktisk allerede hul på mellem jul og nytår, hvor Kiel, Paris, Barcelona og Veszprém skal dyste om sidste sæsons Champions League-titel.

Det er blevet for meget for flere svenske landsholdsspillere, der frygter, at pandemiens mange udsættelser snart skaber en sand skadesepidemi.

- Det bliver sindssygt, for alt er bare skubbet frem. Vi kommer til at have 200 spillere, som er skadet inden et mesterskab, hvis det her fortsætter.

- Jeg tror, det bliver kaos. Det er virkelig ikke godt, siger Andreas Nilsson, som spiller i ungarske Veszprém med blandt andre danske Rasmus Lauge.

Topspillerne sagde fra i 2019

Som man kan se i videoen over artiklen, har flere af topspillerne tidligere sagt fra. I foråret 2019 sendte de et brev til præsidenterne for EHF og IHF og klagede blandt andet over det tætte kampprogram på både klub- og landshold.

IHF udvidede trupperne og udskiftningsmuligheder til VM, hvor der også blev indført flere hviledage. Og det europæiske forbund har sagt, at de også har forbedringer på vej.

Men selvsamme forbund har alligevel lagt flere kvalifikationskampe til EM 2022 ind lige inden VM i januar. Stjernerne fra eksempelvis Tyskland, Sverige, Frankrig og Norge skal spille mod ikke uefne modstandere som Serbien, Montenegro og Hviderusland 5. og 6. januar og igen fire dage senere.

Der vil være spillere, som godt kunne overveje at lade være med at tage til Egypten

Henrik Møllgaard

Og 13. januar begynder verdensmesterskaberne så i Egypten. Et VM, som både Andreas Nilsson og håndboldekspert Bent Nyegaard har sin tvivl om, vil blive afviklet. Akkurat som det udsatte Final4 mellem jul og nytår.

- Det her kommer spillerne ikke igennem. Efter jeg har haft mulighed for at kigge det igennem, så må jeg bare sige: Det er vanvid. Det kan ikke lade sig gøre.

- Ansvarlige folk er nødt til at sætte sig ned og finde ud af, hvordan man ordner det her. Man kan gøre ligesom hos kvinderne og aflyse det udsatte Final4. Andet giver slet ikke nogen mening, siger Bent Nyegaard.

Frygter afbud til VM

Måske har Bent Nyegaard sin tvivl om, hvor vidt VM i Egypten i begyndelsen af 2021 bliver til noget. Men den tvivl har landsholdsspiller Henrik Møllgaard på ingen måde:

- Nu er det bare sådan, at det er i Egypten. Hos Doktor Hassan Moustafa. Så jeg er 100 procent sikker på, at der kommer en slutrunde. Altså den kommer han ikke til at aflyse, siger Aalborg-profilen.

Hovedparten af verdensmesterskaberne skal spilles i Cairo, hvor der bliver lavet en VM-boble a la den basketballligaen i USA, NBA, afviklede deres slutspil i sensommeren.

Så der bliver taget mange forbehold for spillernes sikkerhed. Men ikke desto mindre tror Henrik Møllgaard, at en del overvejer at droppe VM i januar.

- En slutrunde, der ikke betyder noget på nuværende tidspunkt - den kvalificerer ikke til noget. Der ligger et OL også til sommer, som er blevet skubbet. Og alle har bare en rigtig, rigtig travl kalender derhjemme.

- Så jeg tror egentlig, at der vil være spillere, som godt kunne overveje at lade være med at tage til Egypten.

Hvis det nuværende komprimerede kampprogram for slutningen af december og de kommende måneder fastholdes, så er Bent Nyegaard sikker på, at Møllgaards bange anelser bliver bekræftet:

- Jeg ikke bare frygter det – jeg er sikker på det. Håndboldspillerne finder sig ikke i det her. Der kommer mange afbud, hvis det skal gennemføres sådan her.