EM håndbold

Stjerne melder fra til EM: Her er Jesper Jensens 16 udvalgte

Landstræner Jesper Jensen får slutrundedebut på hjemmebane, når Danmark 4. december møder Slovenien i første gruppekamp.

Landstræner Jesper Jensen har i dag sat navne på de 16 spillere, der skal udgøre den danske trup ved EM i Danmark og Norge i december måned.

Meget bemærkelsesværdigt er venstrefløjen Maria Fisker ikke en del af EM-truppen. Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger har Maria Fisker selv meldt fra til landsholdet, hvilket landstræner Jesper Jensen bekræfter i et interview:

- Maria meldte allerede ud efter Golden League (starten af oktober, red.), at hun ikke kunne se sig selv i et boblekoncept så lang tid væk fra sin søn. Det har vi tjekket op på her for nylig, og det var stadig ikke en mulighed. Så hun har ikke været med i konkurrencen om en plads her til sidst, siger landstræneren, der heller ikke har fundet plads til rutinerede Lotte Grigel.

Her er Jesper Jensens 16 udvalgte spillere

Målvogtere: Sandra Toft og Althea Reinhardt

Fløjspillere: Lærke Nolsøe, Trine Østergaard og Andrea Hansen

Stregspillere: Kathrine Heindahl, Rikke Iversen og Majbritt Toft Hansen

Bagspillere: Mette Tranborg, Louise Burgaard, Mia Rej, Helena Elver, Anne Mette Hansen, Line Haugsted, Kristina Jørgensen og Mie Højlund

- Det er den stærkeste trup, vi har mulighed for at udtage. Det er vi meget fortrøstningsfulde omkring. Hvis vi snakker styrkeniveau internationalt, så er det helt vildt svært. Norge og Rusland er et godt stykke foran alle andre, hvis man kigger på kompetenceniveau og dygtige spillere.

- Og så kommer der en kæmpe gruppe bagfra, hvor Holland og måske Frankrig er lidt foran alle andre. Men ellers så ligger der en stor gruppe, der kan blive alt mellem nummer tre og tretten, siger Jesper Jensen.

Selv drømmer han om at "vinde hele lortet", som han formulerer det, men mere realistisk bliver det vigtigste for ham og landsholdet, at de optimerer, hvor det er muligt. Det vil danne grundlaget for et godt resultat.

- Drømmescenariet er da at komme til Norge og spille (semifinale, red.). Selvfølgelig skal vi gå efter det. Men jeg vil meget hellere lave en dyb og seriøs evaluering, hvor vi ser på, hvilke modstandere vi har mødt og hvor godt vi har spillet. Har vi optimeret vores præstation, kan jeg sætte mig og være glad for en syvendeplads. Men jeg kan også være skuffet og ærgerlig over en femteplads, hvis alle muligheder var der til at gå i en semifinale, siger landstræneren.

Selvfølgelig skal vi videre fra puljen. Det er indiskutabelt

Jesper Jensen, landstræner kvindelandsholdet

Har mødt to EM-modstandere for nylig

Håndboldkvinderne samles i København 23. november, hvorefter turen et par dage senere går til Norge, hvor der venter det danske landshold tre testkampe mod henholdsvis Frankrig, Norge og Tyskland. Herefter vender landsholdet tilbage til Danmark og gør klar til EM-starten.

Det danske landshold er i Gruppe A, hvor også Frankrig, Montenegro og Slovenien er at finde. Danmark indleder EM mod sidstnævnte, mens montenegrinerne venter i anden gruppekamp, inden verdensmestrene fra 2017, Frankrig, venter i tredje kamp.

- Selvfølgelig skal vi videre fra puljen. Det er indiskutabelt. Vi går ikke efter at blive nummer fire i puljen. Ligegyldigt om de andre hold spiller vanvittigt godt, så vil vi være sindssygt skuffede, hvis vi ikke går videre fra puljen.

- Men vi ser det heller ikke som et urealistisk scenarie og synes, at det vil være en kæmpe, gigantisk skandale, hvis vi skulle tabe til Slovenien. Det er heller ikke nogen skandale at tabe til Montenegro eller Frankrig. Men når vi har tre muligheder, skal vi selvfølgelig som minimum vinde en af dem, der gør, at vi kommer videre til mellemrunden, siger Jesper Jensen.

Netop Montenegro og Frankrig mødte Jesper Jensens tropper i testkampe i starten af oktober, hvor det blev til en storsejr over Montenegro og et firemålsnederlag til Frankrig.

Ændrede regler for udskiftninger til EM

Undervejs i slutrunden kan Jesper Jensen lave seks udskiftninger, men det begrænser sig til to spillere i indledende runde, to i mellemrunden og to i eventuelle finale- eller placeringskampe.

Dog vil der være fri udskiftning i truppen, hvis der opstår smitteudbrud af coronavirus. Her har det europæiske håndbold lempet reglerne, så begrænsningerne er fjernet.

Én ting står dog klart: Landstræner Jesper Jensen og hans kollegaer kan kun vælge spillere fra den bruttotrup på 35 spillere, de indgav i oktober. Her var det i dansk tilfælde bemærkelsesværdigt, at den tidligere anfører Stine Jørgensen meldte afbud til landsholdet. Du kan se hele bruttotruppen her.

Se EM i håndbold direkte på TV 2 og TV 2 PLAY.