Håndbold

Jeg har ikke set noget lignende siden Mikkel Hansen i 2008

TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard ser i denne klumme nærmere på det, der er sket i den seneste håndbolduge.

Kravene til nutidens håndboldspillere er mange. Spillet er hurtigt, intenst og fysisk som bare pokker.

Derfor er evnen til smidighed, bevægelse, hurtighed, teknik, overblik og springkraft selvfølgeligheder - ligesom mod, tro på egne evner og en psyke, der reagerer konstruktivt på både mod- og medgang, er uundværlige mentale egenskaber.

Få har det hele, men en del kommer tæt på.

Når det sker, taler jeg om dynamiske og komplette spillere.

Og så er der lige én ting mere, jeg falder for: Når spillere får alt til at se let og ubesværet ud.

To talenter imponerede stort

Måske er det lidt sent at røbe, at ovennævnte er møntet på to af dansk herrehåndbolds allerstørste talenter.

Mads Hoxer Hangaard og Simon Bogetoft Pytlick imponerede stort i sidste uge.

De er dynamiske og komplette som få.

Onsdag tog jeg turen til ”Sparekassen Thy Arena” for at kommentere kvartfinalen i pokalturneringen mellem Mors-Thy og TTH Holstebro.

Selvfølgelig var det først og fremmest en holdpræstation, der bragte hjemmeholdet ind i det forjættede Final 4-land, men Mads Hoxer var en sjælden oplevelse.

10 mål - 13 skud - 77 procents effektivitet - 3 assists - 3 tekniske fejl - 1 bolderobring - 1 udvisning.

Vildt.

Lørdag nøjedes jeg med husets lænestol, da TV 2 viste Skanderborg mod GOG.

Simon Bogetoft Pytlicks statistik så således ud.

13 mål - 17 skud - 76 procents effektivitet - 5 assists - 1 teknisk fejl - 2 tilkæmpede straffekast.

Endnu vildere.

Sammenligning med Mikkel Hansen

Begge er 19 år. Mads Hoxer er ældst. Fem dage ældre for at være helt nøjagtig. 6. og 11. december 2000 er de faktiske fødselsdatoer.

Atletiske, smidige og fartfødder, der kan give forsvarsspillere ekstraordinære problemer. Læg dertil en splitvision, der sikrer, at de rummer det meste af banens bevægelige spilelementer i selv de hidsigste og mest hektiske seancer.

Begge har et hav af skudvarianter på lager.

Sidst, jeg så noget lignende, var tilbage i 2008, da en vis Mikkel Hansen tordnede 15 bolde i mål i en DM-finale mellem GOG og FCK.

Eneste forskel dog, at Hansen var et år ældre.

Med de værktøjskasser er begge ”fødte” kontraspillere. Hoxer er længst fremme her. Mors-Thy-spilleren har opgaver både på backposition og i midterforsvaret. Hertil er Pytlick endnu ikke nået.

På vej mod A-landsholdet

Selvfølgelig vil der også komme dage, hvor multitalenterne ikke fører sig frem. Erfaring opnås meget naturligt kun med tiden.

De har fulgt hinanden på diverse landshold de sidste fire år. Den odyssé slutter til sommer, når U-21-landsholdet spiller U-VM i Ungarn.

Så skal de op at lege med de helt store på A-landsholdet.

Om et par år og masser af erfaring rigere, er jeg sikker på, at d´herrer Hoxer Hangaard og Bogetoft Pytlick genoptager deres odyssé i DHF-regi.

Danske ligaklubber viste sig frem internationalt

Ugens notabener drejer sig om både herre- og kvindehåndbold.

Kvinderne først. Om nøjagtig 18 dage starter EM 2020 for kvinder. To lande skiller sig ud i forhold til favoritværdighed: Norge og Rusland.

Hele det russiske landshold - stort set - var på Danmarksbesøg, og landstræner Jesper Jensen fik mulighed for at sætte sit eget hold, Team Esbjerg, op mod storholdet Rostov Don. Et brændt straffekast efter tid af Marit Røsberg Jacobsen hindrede en pointdeling, men med en højere grad af kynisme, var Esbjerg-sejren ikke kommet i fare.

Landstræneren kunne senere søndag med tilfredshed konstatere, at Odense Håndbold - med flere danske landsholdsspillere - vandt over Jan Leslies og Kathrine Heindahls CSKA Moskva.

Jesper Jensens danske landshold støder ind i netop Rusland i mellemrunden ved EM 2020 i Danmark og Norge.

Søndagens danske præstationer godtgør, at intet er umuligt, når mægtige Rusland bliver modstanderen i Herning. Især forekom det mig, at Ruslands altoverskyggende strateg, Anna Vyakhireva, var et pænt stykke fra fordums styrke.

Søndagens to kampe afslørede én ting mere. Strategien med kun at lade kvindelige dommere dømme ved EM 2020 kan give alvorlige problemer.

I Odense klarede det rumænske par Diana-Carmen Ciulei og Anamaria Stoia opgaven hæderligt - og så heller ikke en tøddel mere.

I Esbjerg gik det slet ikke for det græske par Ioanna Christidi og Ioanna Papamattheou.

Som i slet ikke.

Begge par er nomineret til EURO 2020.

Vilde resultater i dansk herrehåndbold

Herrernes notabene går til BSH og Skjern Håndbold. For blot 5 dage siden var Peter Bredsdorff-Larsens tropper ved at smide selveste Aalborg Håndbold ud af Santander Cup’en.

Tre dage senere blev det rutinerede mandskab ydmyget ude mod SønderjyskE håndbold, der sandt for dyden ikke havde forskrækket mange den seneste måneds tid.

For Skjern Håndbold blev 13 det ultimative tal i den forgangne uge. Tirsdag pryglede Claus Hansens mandskab Skanderborg Håndbold med netop det tal, 38-25, for tre dage senere at måtte lide et smerteligt tab, 36-23, til Ribe Esbjerg fra bundregionen i håndboldligaen.

For så etablerede klubber som BSH og Skjern Håndbold går det simpelthen ikke.

Dygtige hold har stabilitet som en absolut følgesvend.

Tirsdag og torsdag i den kommende uge er både BSH og Skjern på hjemmebane. I Jysk Arena møder Fredericia Håndboldklub op, og i Skjern Bank Arena hedder modstanderen SønderjyskE.

Tiden er inde til at storklubberne lever op til forventningerne og træder i samme spor som følgesvenden.