EM håndbold

Norge trækker sig som EM-vært - én knast er afgørende for dansk overtagelse

Det norske håndboldforbund har mandag meddelt det europæiske håndboldforbund (EHF) og Dansk Håndbold Forbund, at EM ikke kan afvikles i Norge.

Med blot 17 dage til starten på kvindernes EM i håndbold har Norge meldt ud, at de ikke kan varetage deres rolle i afviklingen af mesterskabet.

Hidtil har det været meningen, at Danmark og Norge sammen skulle dele værtskabet og afvikle hver deres halvdel af mesterskabet, inden semifinaler og finaler skulle spilles i Norge.

Det påfører os selvfølgelig endnu flere udgifter. Det er der nogen, der skal betale

Morten Stig Christensen, generalsekretær i DHF, om Danmark som enevært

Ifølge udmeldingen fra det norske håndboldforbund er det grundige vurderinger fra de norske sundhedsmyndigheder samt politiske krav og ønsker - altså landets coronarestriktioner, der ikke kan forenes med et EM-værtskab.

Beslutningen er taget efter samtaler med landets kulturministerium, regeringen og sundhedsmyndighederne både nationalt og lokalt.

- Vi er taknemmelige for samarbejdet og den fælles forståelse, vi har mødt blandt vores medarrangører fra EHF og DHF. Samtidig er det selvsagt med tungt hjerte, at vi må erkende, at det denne gang ikke blev muligt at arrangere et mesterskab på hjemmebane i Norge. Vi havde glædet os rigtig meget, siger præsidenten i det norske håndboldforbund, Kåre Geir Lio.

Det efterlader lige nu Danmark som eneste arrangør. Danmark er vært for to indledende grupper og en mellemrundegruppe. Resten af turneringen er lige nu hjemløs.

Danmark arbejder på at overtage det hele

Dansk Håndbold Forbunds (DHF) generalsekretær, Morten Stig Christensen, fortæller til TV 2 SPORT, at man allerede er i gang med at se på en løsning, hvor Danmark overtager hele afviklingen af EM.

- Det er næsten det umuliges kunst, men jeg tror, at hvis der er et forbund, der måske kan løfte det, så er det os. Vi har så mange sindssygt dygtige frivillige og medarbejdere, der har prøvet det mange gange, så vi har apparatet til det. Derfor drøfter vi nu, om det vi plejer at bruge halvandet år på at planlægge, om vi kan gøre det på tre uger, siger Morten Stig Christensen.

TV 2 SPORT kunne mandag formiddag fortælle, at Kolding er udset som byen, der skal overtage den norske del af arrangementet.

- Kolding er en rigtig god mulighed. Kolding er en håndboldby og har altid bakket op omkring os, så vi har haft sonderinger, og der er faktisk flere forskellige byer, der har budt sig til, for hele håndboldfamilien i Europa føler, at det er vigtigt, at vi får mesterskabet gennemført, tilføjer Morten Stig Christensen til de oplysninger.

Økonomien er altafgørende

Lige nu er der én stor knast, der skal findes en løsning på mellem det norske håndboldforbund, EHF og DHF, før Danmark overtager hele EM-slutrunden.

- Det er økonomi, økonomi og økonomi. Alle vores indtægtsmuligheder er i forvejen væk, fordi der ikke kan komme tilskuere. Så vi har budgetteret med et lille overskud, som allerede er væk, og vi kigger ind i et stort minus på vores egen del. Og nu kigger vi så på, om vi kan gennemføre den norske del.

- Det påfører os selvfølgelig endnu flere udgifter. Det er der nogen, der skal betale, og om det er Norge, EHF eller andre, det skal vi have afklaret, inden vi endeligt kan sige ja til det her, slår DHF's generalsekretær fast.

Morten Stig Christensen er dog positiv omkring, at Danmark er klar til at tage udfordringen op, hvis økonomien ellers kan dækkes af. Han forventer, at der kommer en afklaring senest tirsdag, når DHF har haft formelle samtaler med det norske og europæiske håndboldforbund.

I forvejen har Danmark allerede været tvunget til at droppe Frederikshavn som værtsby, så begge indledende grupper skal spilles i Herning, der også er værtsby for den ene mellemrunde.

TV 2 SPORT har været i kontakt med EHF-præsident Michael Wiederer, der endnu ikke ønsker at kommentere på situationen.

Med nyheden om EM står det også klart, at Danmarks tre træningskampe i Norge forud for EM bliver aflyst. Danmark skulle have mødt Norge, Frankrig og Tyskland fra den 26.-29. november. DHF oplyser, at det i skrivende stund er uvist, om kampene spilles et andet sted eller helt aflyses.