Håndbold

- Jeg har tænkt: Hvordan kommer jeg herfra?

Simone Böhme har i efteråret gennemlevet et sort periode i Siofok. EM skulle have været hendes vej ud af mørket, men sådan blev det ikke.

Det er nat, og Simone Böhme er stadig vågen. Lysvågen.

Hun kan ikke sove. For gud ved hvilken gang ligger hun alene derhjemme, mens tankerne drøner rundt og rundt i hovedet på hende.

- Jeg har tænkt: Hvordan kommer jeg herfra?

Kaotisk er en mild beskrivelse af Simone Böhmes hverdag den seneste tid. Få måneder inde i håndboldsæsonen er hendes ungarske klub, Siofok KC, i krise, selvom topholdet vinder de fleste af sine kampe. På de kanter giver den slags situationer søvnløse nætter for mange og arbejdsløshed for andre.

Træneren er væk, assistenten er også væk, ligesom fire spillere er fortid i Siofok.

Deres kontrakter er revet i stykker. Spillerne er mere eller mindre presset ud af klubben – en effektiv metode til at rydde op, når det hele bliver for meget for klubbens præsident, Janos Fodor.

- Det kan være svært for danskere at forstå, hvad der kan ske, fortæller Simone Böhme til TV 2 SPORT.

- Jeg må i hvert fald sige, at jeg har været ude for et mentalt og fysisk pres, jeg aldrig nogensinde har prøvet før. Jeg havde ikke troet, jeg også kunne komme så langt ud, jeg har været ude.

Præsidenten føler sig snydt

Trods efterårets spektakel ligger Siofok KC i skrivende stund nummer et i Ungarns bedste håndboldrække. Klubben er ejet af Janos Fodor, der via sin entreprenørvirksomhed har tjent styrtende med penge, og en del af virksomhedens overskud bruger han på håndboldklubben.

Fodor har ansat flere af sine familiemedlemmer i klubbens administration. Han aflønner over 100 personer, der alle arbejder efter en ganske simpel målsætning: Siofok KC skal vinde hver eneste kamp. Ellers kan der lynhurtigt ske ting og sager, vi ikke just kender fra dansk håndbold.

I Skandinavien tænker vi, at det ikke kan passe, at mennesker vil være sådan

Lars Rasmussen

Det fortæller Lars Rasmussen, der var træner for klubben i 2017/2018-sæsonen. Han var med egne ord i spil til trænerjobbet, da Siofok sagde farvel til norske Bent Dahl tidligere på efteråret, og siden sin egen afsked med Siofok KC har Lars Rasmussen været i kontakt med præsidenten på stort set ugentlig basis.

- Han føler sig røvrendt af det, spillere og trænere leverer. Så er det no mercy. Så er det ud af vagten. Og der har man altså ikke 15 forsøg til at prøve at rette op på et hold, der skal spille med om mesterskabet.

Farvel til seks personer på få uger

19. oktober: Træner Bent Dahl stopper med øjeblikkelig virkning efter fælles aftale

19. oktober: Nerea Pena bliver suspenderet

20. oktober: Zdravko Zovko ansættes som cheftræner

20. oktober: En spiller testes positiv for coronavirus

29. oktober: Spillerne Laura van er Heijden, Danick Snelder og Dinah Eckerle får ophævet deres kontrakter

3. oktober: Flere positive coronaprøver i klubben

11. november: Assistenttræner Daniel Birkelunds kontrakt ophæves. Nikola Skoric ansættes som ny assistenttræner

12. november: Nerea Pena får ophævet sin kontrakt

Kilde: Siofoks hjemmeside.

- Derfor køres der nogle metoder, der er typisk for Østeuropa. Det er det, jeg er størst modstander af i klubben. Man fremprovokerer og fremtvinger nogle ting over for visse spillere, eller hvem man nu vil skille sig af med, så man kan få ophævet kontrakten. Hvis de ikke har performet, siger Foder: ”Fuck det. Ud.” Så betaler han et engangsbeløb, og så er de væk.

Bøder ud af det blå

Én metode til at presse folk er uhyre lange arbejdsdage. En anden er bøder fuldstændig ud af ingenting. Ifølge Lars Rasmussen er det et kendt trick i østeuropæisk håndbold, at en spiller kan møde op til en bøde på måske 1000 euro med ”dårlig performance” som den eneste begrundelse.

- Hvad, spørger spilleren.

- Brokker du dig, spørger præsidenten.

Og med et fingerknips er bøden fordoblet. Sådan kan det blive ved, og efter dagens træning kan der komme endnu en regning med forklaringen ”dårlig indstilling”.

- Det er sådan nogle ting, hvor vi i Skandinavien tænker, at det ikke kan passe, at mennesker vil være sådan, siger Lars Rasmussen.

I løbet af efteråret er det sket for fire spillere i Siofok KC, at kontrakten er ophævet i utide.

  • Laura van der Heijden
  • Danick Snelder
  • Dinah Eckerle – er skiftet til Metz
  • Nerea Pena – er skiftet til Esbjerg

Assistenttræner Daniel Birkelund har også fået sin aftale afsluttet før tid, mens træner Bent Dahl stoppede med øjeblikkelig virkning efter fælles aftale.

Böhme undersøgte exitmuligheder

Siofok KC er en relativt ung klub i sin nuværende form. I halvandet årti har målsætningen været at blive de bedste, og regningen tager Janos Fodor sig af. Grænsen for det mulige er ikkeeksisterende – både når det går godt og som nu, hvor det går knap så godt.

Jeg havde håbet på at komme lidt væk og få et pusterum til EM. Det havde givet mig alt. Alt hvad jeg har brug for lige nu

Simone Böhme

Med til historien hører også, at Siofok KC kæmper en stædig kamp uden for håndboldbanerne. De øvrige ungarske klubber er ikke interesseret i at få endnu en konkurrent i mesterskabskampen, og derfor har Fodor ofte følte sig decideret modarbejdet, fortæller Lars Rasmussen. Det er medvirkende til, at lunten er kort, når holdet brænder ham af og taber.

- Det bliver gjort på en meget, meget anderledes og direkte måde, der kan være virkelig hård, fortæller Simone Böhme.

- Og der er ikke nogen sød spillerforening, der beskytter dig. Eller en mor der giver dig et kram, hvis du mangler det. Du er bare alene i lortet, og det er en kamp hver eneste dag.

- Det har været fucking hårdt. Undskyld mit sprog. Men det har været lange, vågne nætter, hvor jeg har tænkt: Hvad er meningen med det hele?

Simone Böhme kom til Siofok i 2018, og indtil nu har hun været glad for at være i klubben, selvom hun har ”set lidt af hvert”. Hendes nuværende kontrakt udløber først i sommeren 2022, så derfor har hun undersøgt nogle flugtmuligheder. Det ved klubben også, ligesom de ved, at hun har besluttet sig for at blive sammen med de fleste af sine holdkammerater. Derfor kan og vil Böhme ikke fortælle om alting i detaljer.

Lange arbejdsdage

Hun tilføjer, at der ikke er sket noget, der ikke må ske ifølge kontrakterne” Men det kan stadig være rigeligt til at drive en erfaren spiller som Simone Böhme længere ud, end hun nogensinde har været.

- Man gør brug af alt, hvad man kan – og absolut til grænsen. Det har været lange arbejdsdage, fortæller Böhme.

Læg dertil den evige usikkerhed i en klub, hvor den næste fyring kun er et spørgsmål om tid. Hvem ryger næste gang? Mig? En holdkammerat? Træneren?

- Det er jo heller ikke sundt, siger Simone Böhme.

Det samme tænker Christian Dalmose, der trænede Siofok fra 2015 til 2017.

- Det er desværre sådan, det er. I mine to år havde jeg en skøn tid, men jeg oplevede også, at de ting kunne ske. Han kunne stramme skruen, og så forsvandt spillerne. De kunne ikke blive ved med at træne så meget, siger Dalmose og tilføjer:

- Hvis det, der foregår dernede, var forgået herhjemme, så ville klubberne lukke. Der ville stå en repræsentant fra Spillerforeningen, og så ville spillerne blive væk. Klubberne ville ikke eksistere, fordi spillerne ville finde andet et sted.

EM skulle have reddet Böhme

De seneste uger har uroen i klubben været dæmpet en smule af positive coronatilfælde i spillertruppen. Det har sendt alle spillerne i hjemmeisolation i ti dage, hvor de udstyret med træningsredskaber har fået besked på at træne hver eneste dag.

I sit eget selskab har Simone Böhme haft ekstraordinært god tid til at tænke over, hvad der er sket de seneste måneder. Besøg hjemmefra er der nemlig ingen af. Ungarn har begrænset indrejsen, og på grund af det travle program kan Böhme på ingen måde nå at rejse hjem.

Heller ikke i december, hvor højrefløjen med 35 landskampe på cv’et havde satset på at skulle spille EM. Simone Böhme var en del af bruttotruppen, men hun blev ikke udtaget til slutrunden på hjemmebane.

- Jeg havde håbet på at komme lidt væk og få et pusterum til EM. Det havde givet mig alt. Alt hvad jeg har brug for lige nu. Som i alt.

- Det er en dansk ting, at man ikke må sige det, men jeg er god nok og berettiget til at være på landsholdet. Så jeg er selvfølgelig skuffet, og det gør ondt og alt muligt. Men jeg giver ikke op. Det handler om at rejse sig hver eneste gang, man falder.

I Siofok KC har holdtræningen været genoptaget i knap en uge. Væk er fire internationale profiler og trænerteamet. Væk er også ideen om en skandinavisk træner, der kan bløde den østeuropæiske stil lidt op.

Det nye trænerteam består af kroaterne Zdravko Zovko og Nikola Skoric, og med valget af dem har Janos Fodor vist, hvilken ledelsesstil han tror mest på lige nu.

- Efter de sidste tre måneder tænker jeg: Med alt det, jeg er gået igennem, så er der ikke noget, der kan lægge mig ned.

Artiklen er korrigeret enkelte steder efter udgivelsen.