Håndbold

Dansk træner havnet i coronakaos: - Det er ekstremt

Kim Rasmussen efterlyser bedre håndtering af coronavirus fra den polske liga, da der bliver gamblet med spillernes helbred.

- Jeg har aldrig i mit liv som træner oplevet en situation som den her. Det er ekstremt.

Sådan indleder Kim Rasmussen sit svar, da TV 2 SPORT spørger ham ind til situationen hos det polske kvindetophold MKS Lublin, hvor han er cheftræner.

Da han overtog trænersædet tilbage i april, havde han ikke sin vildeste fantasi forestillet sig, at han skulle ende ud i at bøvle med en liga, der lige nu tvinger klubben til at spille kampe, selvom samtlige spillere på holdet er fysisk overbelastede med følgevirkninger fra coronavirus.

Dertil skal man tilføje, at MKS Lublin er en klub, hvis eneste eksistensgrundlag afhænger af, om klubben bliver mester og spiller i Champions League.

- Jeg forstår ikke, hvorfor de skal stresses tilbage i kamp. Det handler om menneskeliv det her. Det er virkelig synd for pigerne, for de vil så gerne præstere, men de er simpelthen for udmattede, fortæller Kim Ramussen.

Alle spillere bliver testet positiv

For at forstå trænerens bekymring skal vi spole tiden tilbage til 24. oktober, hvor klubben spillede sin sidste kamp, inden alle spillere på holdet faldt på stribe som følge af smitte med coronavirus.

16 ud af 16 spillere og hele staben blev testet positive. Hvad der skulle have været en 10-dages isolationsperiode, der blev beordret af ligaen, blev i stedet til 14 dage - beordret af den polske stat.

Hvad coronavirus gør ved en sportskrop, har jeg aldrig set magen til

Kim Rasmussen, cheftræner i MKS Lublin

Kun få dage efter isolationsperioden skulle spillerne ud på halgulvet og jagte point, der ville holde dem i toppen af ligaen.

Selvom Kim Rasmussen og klubben kæmpede et brag af en kamp for at få kampen udsat, blev det ikke sådan. Han stod derfor med en spillertrup, som ikke var i fysisk forfatning til at spille en håndboldkamp og midt i en forvirring om, hvad den korrekte isolationsperiode var.

- Lungesystemet er på en eller anden måde ødelagt, deres hjerter er berørte, deres energiniveau er lavt, og 90 procent af pigerne havde tabt mellem et og to kilo muskelmasse på de 14 dage.

- Hvad coronavirus gør ved en sportskrop, har jeg aldrig set magen til. De er ikke i stand til at udføre noget højintenst i mere end fem sekunder ad gangen, for så er deres puls i rød zone, og der går lang tid, før den kommer ned igen, fortæller træneren.

Kort sagt endte det med at blive en hård kamp for spillerne, der dog kæmpede to point hjem. Men Kim Rasmussen var bekymret for deres helbred undervejs.

Vi bliver tvunget til at spille, selvom 40 procent af truppen sidder i isolation

Kim Rasmussen

"Jeg savner respekt for spillerne"

I mandags havde Kim Ramussen så 10 landsholdsspillere, som skulle testes af det europæiske håndboldforbund, inden de skulle i aktion for deres respektive landshold.

Det viste sig, at seks af dem stadig havde spor af coronavirus i kroppen. Altså har flere af dem spillet, mens dette har været tilfældet.

Staten sendte dermed disse spillere i isolation igen, og ligaen fastholder nu, at klubben skal spille en kamp lørdag mod Piotrcovia.

- Vi bliver tvunget til at spille, selvom 40 procent af truppen sidder i isolation. Jeg ved ikke, hvilket hold der har råd til at miste seks landsholdsspillere og stadig præstere mod en forventning om, at de stadig skal vinde.

- Jeg savner noget respekt for spillerne. Og som træner bliver jeg utryg på deres vegne. Det handler om at overleve indtil den landskampspause, og så kan vi begynde at bygge på igen, lyder det fra Kim Rasmussen.

MKS Lublin ligger nummer to i den polske Superliga med 18 point efter seks sejre og et nederlag.