Håndbold

Flertal af klubberne er imod at reducere ligaen

Der er umiddelbart ikke stor opbakning til forslaget om at reducere antal hold i kvindeligaen, som et par ellers har foreslået fra 2022.

Hvor mange hold skal der være i Danmarks bedste håndboldrække for kvinder?

Et spørgsmål, der er blevet debatteret de senere år – og det kommer det nok også til i de kommende. Men også et spørgsmål som de aktuelle 14 hold skal tage stilling til aktuelt.

Tre klubber er kommet med et forslag til Divisionsforeningen om en strukturændring af kvindeligaen fra sæsonen 2022/2023. Blandt andet indeholdende et nyt nedrykningsspil og ikke mindst en reducering af antal hold til 12.

Men umiddelbart er der ikke den store opbakning at hente for initiativtagerne Team Esbjerg, Viborg HK og Herning-Ikast Håndbold.

I en rundspørge foretaget af TV 2 SPORT er det kun Odense Håndbold udover de tre førnævnte klubber, der svarer, at de er gerne ser en reducering af antal hold.

Skal antal hold i kvindeligaen reduceres? rundspørge

 1. Team Esbjerg: Ja
 2. Odense Håndbold: Ja
 3. Viborg HK: Ja
 4. København Håndbold: Ved ikke
 5. NFH Nykøbing: Nej
 6. Herning-Ikast Håndbold: Ja
 7. Aarhus United: Nej
 8. Silkeborg-Voel KFUM: Ønsker ikke at svare for nuværende
 9. Ajax København: Nej
 10. Randers HK: Ønsker ikke at svare for nuværende
 11. Holstebro Håndbold: Nej
 12. Skanderborg Håndbold: Nej
 13. Horsens Elite: Nej
 14. Vendsyssel Håndbold: Nej

Men minimum halvdelen af de nuværende 14 ligaklubber vil hellere fastholde den nuværende struktur. Og er det overhovedet tidspunktet at diskutere struktur, lyder det spørgende fra flere af de pågældende klubber.

- En så stor beslutning kræver grundig overvejelse og forarbejde, og i de her specielle tider har vi en hel masse andet at koncentrere os om, lyder det blandt andet fra Aarhus Uniteds bestyrelsesformand, Mads Winther.

9 af de 14 ligaklubber har i fællesskab rettet henvendelse til Divisionsforeningen for at informere dem om, at de ikke synes, tiden lige nu er rigtig for strukturdiskussion og mulige ændringer.

Skal besluttes inden nytår

Ændringer af ligastrukturen bliver normalt besluttet med mindst halvandets år varsel til klubberne, så beslutningen skal være taget senest til nytår, hvis det skal gælde fra sommeren 2022.

Et udkast til en ny ligastruktur var senest på bordet for mindre end et år siden, hvor det blev skudt eftertrykkeligt ned af et overvældende flertal. Men det kræver ikke nødvendigvis fuldstændig enighed blandt klubberne, hvis ændringer skal ske.

- På sådan nogle ting her vil det sjældent være simpelt flertal. Der vil man som oftest have, at der skal være en større enighed.

- Ikke at alle nødvendigvis skal være enige, men der skal være en majoritetsstemning for det, man nu beslutter, har det tidligere lydt fra Divisionsforeningens direktør, Thomas Christensen.

Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger er næste bestyrelsesmøde 8. december, hvor det forventes, at der skal tages en beslutning i forhold til at indføre forslaget eller ej.

I sidste ende er det Udvalget for Professionel Håndbold under Dansk Håndbold Forbund (DHF), hvor både DHF og Divisionsforeningen er repræsenteret med tre medlemmer hver, der skal tage beslutningen om at ændre ligastrukturen.

Argumenter for og imod

De adspurgte klubber har forskellige argumenter til at bakke deres holdninger op.

På siden, der gerne ser en fastholdelse af det nuværende antal (14) nævnes blandt andet et bredere grundlag for dansk talentudvikling. De mener, at den nuværende struktur er til gavn for bredden, men også det danske landshold på sigt, da flere danske spillere spiller, træner og udvikler sig på øverste niveau.

Landsholdsspiller Kristina Jørgensen nævnes som et godt eksempel på en spiller, der har haft gavn af spilletid i ligaen i en ung alder.

Bagspilleren, der snart spiller EM, fik ligadebut som 18-årig for bundholdet Skanderborg Håndbold. Siden tog hun springet til Viborg HK, hvor hun har fortsat sin udvikling, og i dag er hun blandt de mest markante profiler i hele ligaen.

Og det er netop topspillere som hende, der skal passes på, lyder et af argumenterne fra klubberne, som gerne så en reducering af antal hold. For lige nu spiller de bedste hold både i Danmark, Europa og på landsholdet.

- De spiller rask væk 70 eller 80 kampe på en sæson. Det, mener vi, simpelthen er at drive rovdrift på spillerne, siger Hans Christian Warrer, der er administrerende direktør i Team Esbjerg.

Afstemning

Er det en god idé at reducere antallet af hold i Bambusa Kvindeligaen?