EM håndbold

EM-diskussion tæt på "kaos": - Har sjældent set Per Bertelsen så frustreret

Håndboldekspert Bent Nyegaard kalder det et politisk spil, når DHF-formanden frygter, at kulturministeren vil trække beslutningen om EM-værtskabet.

Disneys juleshow, julekalendere og kvindernes håndboldslutrunde plejer at være faste tv-udsendelser i december.

Men håndboldslutrunden er i år i fare for at blive aflyst. Dansk Håndbold Forbund (DHF) kæmper for at få det fulde EM-værtskab, efter at Norge trak sig for en lille uge siden. Det kræver dog, at regeringen tillader det, og politikerne overvejer fortsat, hvad svaret skal være.

Det ærgrer DHF-formand Per Bertelsen. Lørdag udtalte han til TV 2, at han frygter, politikerne trækker tiden for at presse DHF til at træffe beslutningen.

En atypisk melding, vurderer håndboldekspert Bent Nyegaard.

- Der foregår i hvert fald et politisk spil på sådan rimeligt fornuftigt plan. Det er ikke normalt, at Dansk Håndbold Forbunds formand angriber Kulturministeriet og hermed regeringen for urent trav, og at man vil lægge en stor, politisk beslutning over på en arrangør eller et lokalt forbund inden for DIF.

- Derfor siger det også noget om, at frustrationen er total, fordi DHF jo står med en klar fornemmelse af at have gjort alt, hvad de skulle, forklarer Bent Nyegaard.

Jeg har kendt Per Bertelsen i mange år – det er sjældent, jeg har set ham så frustreret

Bent Nyegaard, håndboldekspert TV 2 SPORT

- Fuldstændig uforståeligt

Dansk Håndbold Forbund håber at kunne afvikle slutrunden, der skal afholdes 3.-20. december.

Hvis det lykkes at få regeringens tilladelse, skal kampene spilles i Herning og Kolding. DHF fortæller, de har planen klar for, hvordan de kan afvikle slutrunden – og derfor har Per Bertelsen svært ved at forstå, hvorfor politikerne endnu ikke har truffet en beslutning.

- Det er nemmere for dem bare at køre pinen ud, og så må vi træffe en beslutning for dem i stedet for. De har haft tre uger til at kigge den coronamanual igennem, og det er fuldstændig uforståeligt, lød det lørdag fra Per Bertelsen.

Det er en melding, der siger meget om den tilspidsede situation, mener Bent Nyegaard.

- Det nærmer sig et kaos, og det kan man også forstå på Dansk Håndbold Forbunds formand, Per Bertelsen. Jeg har kendt Per Bertelsen i mange år – det er sjældent, jeg har set ham så frustreret, siger Bent Nyegaard.

TV 2 SPORT var lørdag i kontakt med Kulturministeriet. Her var meldingen, at der fortsat er dialog, og at de vil vende tilbage, når der er nyt i sagen.

Aflysning kan koste dyrt

Hvis slutrunden ender med at blive aflyst, vil det formentlig resultere i en stor bøde til DHF. For år tilbage trak Holland sig fra at afholde et mesterskab – det gav en bøde på flere millioner, og landet blev udelukket fra at afvikle turneringer flere år frem.

Det er dog ikke kun økonomisk, det ville være et stort tab, mener Bent Nyegaard.

- Det vil være et prestigetab af dimensioner for håndbolden, og en anden ting er, at håndbold er en sport, hvor december måned er kvindehåndbold – og det er en meget, meget stor platform, som en lille sport kan miste i år, lyder det fra håndboldeksperten.

EHF-formand Michael Wiederer (til venstre) overgav i 2018 mesterskabet til DHF-formand Per Bertelsen (i midten) og NHF-formand Kaare Geir Lio (til højre).

Udover DHF savner flere politiske ordførere også afklaring om håndbold-EM, der er sat til at begynde om 11 dage. Det samme gælder Dansk Idrætsforbund (DIF), der lørdag aften udsendte en pressemeddelelse, hvor de kraftigt opfordrede regeringen til at give grønt lys til DHF.

- Lige nu sidder Dansk Håndbold Forbund (DHF) i en problematisk venteposition, og indtil for ganske nylig er der ikke sat spørgsmålstegn ved, at slutrunden kunne gennemføres, siger DIF-formand Niels Nygaard i pressemeddelelsen.

- Selvom vi naturligvis har forståelse for den generelle coronatravlhed, har vi derfor svært ved at forstå, at der endnu ikke er givet en klarmelding.

DIF understreger i samme ombæring, at det ikke kun er Danmark, der er i venteposition. Det gælder alle deltagerne, som er afhængige af snart at få et svar.