EM håndbold

Politisk redaktør: Regeringens EM-tøven er 'meget besynderlig'

Dansk Håndbold Forbund har søndag valgt at fortsætte planlægningen af EM, selvom de endnu ikke har fået grønt lys fra politisk hold.

Timeglasset er efterhånden vendt et par gange, når det kommer til en afklaring om Danmarks værtsskab for EM i kvindehåndbold.

Mesterskabet er planlagt til at begynde 3. december, men til trods for den fremskredne tidsfrist er regeringen endnu ikke vendt tilbage med en endelig afklaring på, om det vil være muligt for Dansk Håndbold Forbund (DHF) at huse EM.

TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg, har svært ved at finde årsagen til, at den endelige beslutning skal trækkes så langt, som tilfældet er.

- Det er meget besynderligt, at regeringen ikke kan foranlediges til at give et svar til Dansk Håndbold Forbund, siger Troels Mylenberg, der tilføjer, at det har være "nærmest umuligt" at få noget at vide om forhandlingerne på Christiansborg.

- Det, vi ved, er, at det selvfølgelig er en svær beslutning, som både handler om de sundhedsmæssige aspekter i forhold til coronavirus og eventuel smitte, men det handler selvfølgelig også om økonomien i den forstand, at hvis man trækker stikket på en hel EM-slutrunden, hvem sidder så tilbage med regningen?

Årsagen til, at man er kommet i den situation, at EM nu er i fare for at blive aflyst, er, at Norge for en uge trak sig fra det dansk/norske værtsskab grundet skærpede coronarestriktioner.

Dermed stod det klart, at hvis EM skulle blive til noget, så skulle hele slutrunden afholdes på dansk jord. Flere dages forhandlinger mundede torsdag ud i, at Per Bertelsen, der er formand i DHF, kunne fortælle, at de sportslige og økonomiske rammer for slutrunden nu var på plads, og at Kolding ville blive værtsby sammen med Herning.

DHF fortsætter planlægning af EM-slutrunde

Men et grønt lys fra regeringen manglede fortsat. Og det gør det stadig.

De seneste dage har DHF i samarbejde med Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Team Danmark opfordret Kulturministeriet, der sidder med den endelige beslutning, om at give grønt lys til at kunne afholde slutrunden på dansk grund.

Vi kan ikke bruge al vores fokus på at være sure og frustreret

Per Bertelsen

Men søndag slap tålmodigheden op hos DHF. Forbundet meddelte efter et krisemøde, at man ikke længere ville vente på den politiske beslutning og i stedet fokusere på at blive klar til slutrunden, som var den allerede blevet godkendt.

- Nu har vi valgt at køre alle ressourcer over på den organisatoriske del, hvor vi har rigtig, rigtig mange ting, vi skal have klaret i løbet af den næste uges tid. Vi kan ikke blive ved med at vente på det, siger Per Bertelsen til TV 2 SPORT.

Formanden oplyser, at protokollen blandt andet indeholder et krav om, at alle spillere skal testes højst 72 timer inden afrejse til Danmark, og at de igen ved ankomst i Billund Lufthavn vil blive testet. Derudover vil samtlige spillere fragtes direkte til spillerhotellerne uden kontakt til omverdenen. Her skal de være en del af en lukket EM-boble, som de først kommer ud af, når de forlader landet igen.

- Det er langt mere, end hvad der kræves ved elitesport i Danmark, og derfor er vi af den opfattelse, at regeringen kun kan komme til et resultat i den her sammenhæng (godkendelse, red.). Derfor har vi simpelthen valgt at flytte fokus. Vi kan ikke bruge al vores fokus på at være sure og frustreret, siger Per Bertelsen.

Hvis DHF får en endelig godkendelse, så begynder EM 3. december, mens finalen spilles i Herning søndag 20. december.