EM håndbold

- Det bliver frygteligt for spillerne, siger DHF-formand

DHF-formand Per Bertelsen lægger ikke skjul på, at EM-boblen bliver en hård omgang for mange af spillerne.

Jublen og euforien har været stor denne mandag. Her blev det en realitet, at EM-slutrunden i december bliver afviklet. Og så endda med alle kampe på dansk jord.

Afviklingen kommer dog ikke til at blive en decideret fest. Faktisk bliver det på mange måder ikke sjovt for de involverede.

Det fortæller formand for Dansk Håndbold Forbund (DHF), Per Bertelsen, til TV 2 SPORT.

- Det bliver frygteligt for spillerne. Det bliver rigtig grimt for nogle. Der vil være nogle, der kan leve sig ind i det, men ellers bliver det ikke godt. Men det er nu en gang sådan, vores verden er skruet sammen, og det er en nødvendighed for at holde det her mesterskab.

Hvordan har du det med, det kan blive frygteligt for spillerne?

- Det har jeg det ikke godt med. Men det kan ikke være anderledes. Der er ikke andre muligheder.

Ingen kontakt til omverdenen

Spillerne kommer til at leve i en boble, hvor de skal testes hver dag i slutrundens indledende dage. Derfra kommer de til at blive testet hver 72. time.

De involverede får ikke mulighed for at komme ud af hotellet, de kan kun snakke med journalister og familie via skærme, og de får ikke en gang lov til at gå i et omklædningsrum efterfølgende. De tager direkte fra banen, ud i bussen og tilbage til hotellet. Og derfra vil de være lukket inde igen.

Men med de her menneskelige omkostninger, er det så det hele værd?

- Det skal jo være op til den enkelte. Og det vil jeg også sige til vores egne spillere. Hvis der er nogle af dem, der synes, at det her bliver for voldsomt eller er for meget, så er det helt fair, at man siger fra. Det gælder også dommere og delegerede. Der skal ikke være tvivl om, at det er i orden at sige fra.

Læs alt om slutrundens mærkværdige forhold her.

Har det fint med presset

Mandag gav kulturminister Joy Mogensen (S) grønt lys til at afvikle EM i Danmark.

Men her lagde hun også vægt på, at der "hviler et enormt stort ansvar på DHF’s skuldre".

Et pres, som DHF-formand Per Bertelsen ikke har noget problem med.

- Jeg har det fint med, at Joy Mogensen siger, der ligger et stort ansvar på vores skuldre. Jeg er så sikker på, at den coronaprotokol, vi har, holder. Specielt det sidste, vi fik tilføjet, som lyder på, at hvis én i boblen ikke overholder protokollen, vil de uden nogen form for varsel blive smidt ud af turneringen.

- Jeg er klar over, at vi har lagt et kæmpe pres på os selv. Men med det forarbejde, der er blevet lavet, er jeg sikker på, at det hele lykkes, siger han til TV 2 SPORT.

Sådan kom EM til Danmark

 1. 2020

  1. Norge dropper værtsbyer

   I september droppede de norske arrangører planerne om at fordele den norske del af EM på tre værtsbyer. I stedet blev alle kampene placeret i Trondheim for at undgå unødig rejseaktivitet.

  2. Smittet spiller sender holdet ud

   De forskellige coronaregler i de to værtslande ville få direkte indflydelse på afviklingen af turneringen. Hvis en spiller blev smittet under EM i Norge, ville hele holdet blive smidt ud af turneringen. Det samme ville holdets seneste modstander. I Danmark er det kun den smittede spiller selv, der skal i karantæne.

  3. Norge nærmer sig EM-farvel

   Præsidenten for Norges Håndboldforbund, Kåre Geir Lio, sagde i oktober, at nordmændene kunne blive tvunget til at opgive værtskabet, hvis ikke myndighederne ville lempe kravene.

  4. Fælles reglement for værtslande

   Det Europæiske Håndboldforbund (EHF) slog samtidig fast, at man arbejdede på et fælles reglement for de to værtslande under EM. Men de norske myndigheder har ikke været villige til at fire på sine krav.

  5. Norge trækker sig

   Mindre end tre uger før EM-starten trækker Norge sig endegyldigt som medvært for slutrunden.

  6. Kolding melder sig

   Samme dag lød meldingen fra Kolding, at man godt kunne huse den del af EM, som skulle være afviklet i Norge, men DHF tøvede i første omgang med at give endeligt tilsagn.

  7. Godkendelse venter på sig

   Dagen efter udtrykte både Socialdemokratiet og Venstre opbakning til et EM på dansk grund. Men regeringens godkendelse lod vente på sig.

  8. Stadig intet nyt fra regeringen

   Få dage senere sagde DHF-formand Per Bertelsen, at man havde håbet på svar fra regeringen om formiddagen, men at man endnu ikke havde hørt noget. På det tidspunkt var der to uger til EM-åbningskampen.

  9. Overvejer at give op

   Lørdag sagde Per Bertelsen, at man overvejede at smide håndklædet i ringen og meddele EHF, at man ikke kunne afholde EM i Danmark. Kulturminister Joy Mogensen sagde, at man i regeringen fortsat gjorde alt for at finde en løsning, så der kunne afholdes EM i Danmark. Oppositionspartierne sagde til DR, at regeringen blev nødt til at give DHF et svar meget hurtigt.

  10. DHF holder bestyrelsesmøde

   Søndag holdt DHF bestyrelsesmøde for at afklare, om man skulle trække sig som EM-vært. Man besluttede at arbejde videre med at planlægge EM og håbe på grønt lys snarest. Team Danmark, Danmarks Idrætsforbund og Sport Event Denmark lagde alle pres på regeringen for at godkende arrangementet.

  11. EM i Danmark godkendes

   Kulturminister Joy Mogensen bekræfter, at hele EM-slutrunden kan spilles på dansk grund. Dansk Håndbold Forbund oplyser, at Herning og Kolding bliver værtsbyer.

Af: Ritzau