Håndbold

Ligastjerne stopper karrieren - blandt de største nogensinde

Odense Håndbolds hollandske stjerne Nycke Groot indstiller karrieren efter denne sæson.

Fire mesterskabsmedaljer med Holland, tre Champions League-titler og et hav af nationale triumfer.

32-årige Nycke Groot har gennem flere år været blandt verdens absolut bedste håndboldspillere, men efter denne sæson er det slut.

Den hollandske stjerne fortæller til TV 2 SPORT, at hun stopper karrieren, når hun og Odense Håndbold har spillet den sidste kamp i sæsonen.

- Jeg har en meget slidt krop, som gør, at jeg ikke har det mentale overskud til at yde det, der skal til for at spille på det her niveau, siger Nycke Groot.

Hun vendte i 2019 tilbage til den danske liga efter fire år i udlandet.

- Jeg har det godt i Danmark og er glad for at være tilbage. Håndboldmæssigt har der været et ligeså stort pres som før. Jeg har svært ved mentalt at give slip på nogle parametre, fordi jeg gerne vil gøre tingene 100 procent.

NYCKE GROOT

Karriere

2001-03 Kolping

2003-08 West-Friesland

2008-11 Team Tvis Holstebro

2011-15 FC Midtjylland

2015-19 Györ

2019-21 Odense

Meritter

VM-sølv og -bronze (2015 og 2017)

EM-sølv og -bronze (2016 og 2018)

Champions League-mester med Györ (2017, 2017 og 2019)

Dansk mester (2013 og 2015)

Ungarsk mester (2016, 2017, 2018 og 2019)

Blandt de allerstørste i verden

Og det er en af de helt store håndboldnavne, der træder ned fra scenen, siger TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard.

- Vi fik starten på hendes karriere i først Holstebro og siden FC Midtjylland. Hun var så god, at alle vidste, det kun var et spørgsmål om, hvilken af de store klubber der tog hende, siger Nyegaard.

Hun skiftede fra FC Midtjylland til den ungarske storklub Györ i 2015 og vandt Champions League tre gange i træk, før hun i 2019 vendte tilbage til Danmark.

- Hun var helt, helt ekstraordinær. Jeg er helt oppe på niveauet med Anja Andersen, Bojana Popovic og Camilla Andersen, siger Nyegaard.

- Historisk bliver hun én af de helt store. Det er meget, meget sjældent, at du har en kvindelig håndboldspiller, der har været så ekstremt teknisk dygtig og haft sådan en vision for spillet.

Fysisk pres og manglende spilleglæde

Efter EM-bronzemedaljen med Holland i 2018 valgte hun at stoppe på landsholdet.

Kort efter meddelte hun sit stop i Györ for i stedet at spille for Odense Håndbold. Det fysiske pres blev i sidste ende for meget for hende, og hun søgte efter en spilleglæde, der var forvundet.

Det har man også kunnet set i Groots halvandet år i Danmark, mener Bent Nyegaard.

- Det var tydeligt, da hun kom tilbage, at vi ikke så den samme Nycke Groot. Jeg synes, det er en skam, og jeg er ked af, at hun stopper.

- Men jeg har godt kunnet se en mere skrøbelig Groot, som har haft svært ved at komme videre efter de fantastiske år i Györ.

- Jeg synes ikke, hun er tilbage, men omvendt har jeg set en klar opadgående formkurve de seneste måneder for Odense Håndbold.

Kvindeligaen er gået på julepausen grundet det forestående EM i december, og her ligger Odense på andenpladsen - et point efter Team Esbjerg, men med en kamp i hånden.

Odense er også med i Champions League og ligger til at avancere fra gruppen, hvor det er blevet til ti point i ni kampe.

Desuden er Odense en del af pokalturneringens Final4.