EM håndbold

Tiltag skal hjælpe spillerne i 'svær' EM-boble: Vi vil undgå en depression

Ledergruppen omkring kvindelandsholdet er allerede i gang med forberedelserne, så spillerne ikke får det for svært i EM-boblen.

Det bliver på mange måder en anderledes oplevelse, når december måneds EM-slutrunde i Danmark løber af stablen.

Alle de involverede i slutrunden skal leve i en boble, hvor der ingen fysisk kontakt vil være til omverdenen. DHF-formanden Per Bertelsen sagde mandag, at ”det bliver frygteligt for spillerne”, og at han sagtens kan forstå, hvis der er spillere, der siger fra.

Landstræneren Jesper Jensen og resten af ledergruppen har dog allerede nu søsat flere initiativer, så landsholdsspillerne ikke ender i problemer.

- Vi er rimelig forberedte på, det kan blive svært for spillerne. For de krav, der er blevet stillet, er næsten ikke humane. Vi bliver låst inde på vores etage på vores hotel, hvor der kun er adgang til vores værelser og et fællesrum, siger Jesper Jensen til TV 2 SPORT og uddyber:

- Vi er meget opmærksomme på det i ledergruppen, hvor vi prøver en masse tiltag, så vi kan undgå lejrkuller, men især også eventuelle problemer og i værste tilfælde en depression. Men jeg er sikker på, vi nok skal klare den.

Anfører ser ikke markant forskel

Danmarks stjernemålmand og anfører, Sandra Toft, mener, at holdene alligevel er i en slags boble, når de er til slutrunder - corona eller ej.

Derfor forventer hun ikke, at det bliver decideret frygteligt.

- Men det er svært at forestille sig, når man ikke har prøvet det før, siger Sandra Toft.

- Det kommer til at betyde, at vi skal lave vores hverdag om. Men udover det er det stadig håndboldkampe, vi skal spille. Når slutrunden begynder, tror jeg, det går, så længe vi holder os coronafri.

- Jeg tænker, at det er noget, vi kan håndtere. Normalt, når vi er til slutrunde, er det ikke sådan, at vi går rundt nede i byen hver dag og driver den af, men er ofte meget inde på værelserne og ser film og serier, snakker håndbold eller spiller spil. Så jeg tænker, at vi er en gruppe piger, som godt kan håndtere det.

"Vi ofrer os gerne for befolkningen"

De 'inhumane' forhold er ikke noget, landsholdet har prøvet før. Men Jesper Jensen er stadig fortrøstningsfuld frem mod slutrunden.

- I og med at vi er opmærksomme på problemet nu, så vi er begyndt at lave quizzer og lære hinanden bedre at kende, så tror jeg, vi er relativt godt forberedte. Men det er ret så ubetrådt grund, så vi skal prøve at manøvrere så godt som muligt i det, så vi kan passe på spillerne. Det bliver sådan, at vi én gang om dagen får lov til at tage en bus sammen, så vi kan komme ud og gå en tur i en skov med mundbind på.

I værste fald - eller i bedste fald, om man vil - så kan landsholdet ende med at være isoleret på et hotel i godt tre uger. Turneringen starter 3. december, mens finalen bliver spillet 20. december.

Men Jesper Jensen vil gerne gå forrest og acceptere den hårde tid, hvis det kan give noget godt til danskerne.

- Vi vil rigtig gerne i en svær tid for mange menneske prøve at se, om vi ikke kan begejstre og samle befolkningen igen. Og det betyder, at vi må ofre os lidt og lukke os selv inde i en boble. Men det gør vi gerne, siger landstræneren til TV 2 SPORT.

Boblen går under under navnet "den røde boble", og den kan du blive klogere på herunder:

Den røde boble ved EM i håndbold i Danmark

Hvad sker der med spillerne, når de kommer til Danmark?

72 timer inden ankomst til Danmark skal man fremvise en negativ coronatest. Når de lander, bliver de testet i lufthavnen. Herefter bliver de kørt i bus direkte til hotellet, hvor de undervejs får udleveret deres værelsesnøgler. Så går de direkte på deres værelser, og her bliver de, indtil de har fremvist en negativ test.

Hvor meget bliver der testet?

Der vil blive testet hver dag de første dage af slutrunden og herefter hver 72. time, indtil de rejser ud af Danmark igen.

Kan et hold blive diskvalificeret, hvis det får for mange positive coronatest?

Nej. 

For at kunne spille en kamp, skal spillerens seneste test være negativ.

Fremviser en spiller en positiv coronatest inden en kamp, bliver hun sendt til et særligt hotel i isolation. Resten af holdet bliver isoleret på egne værelser og testet igen.

Det er kun, hvis et hold ikke kan stille hold på grund af for mange positive test, at de må forlade turneringen.

Må de forlade hotellet?

Nej. Holdene må kun opholde sig på det hotel, de er indkvarteret på. Det eneste tidspunkt, de ikke opholder sig her, er når de skal spille kamp eller træner i en hal.

De kan ikke komme i kontakt med journalister eller andre i den såkaldte blå zone. Det foregår alt sammen via en skærm.

Holdene har et omklædningsrum til rådighed i forbindelse med kampe, men de bader ikke i hallen. Omklædningsrummet bruges til kort evaluering, udstrækning, opbevaring af materiale og så videre, men derefter går de direkte ud i bussen og tilbage til hotellet, og så er de lukket inde igen.

Hvad sker der, hvis protokollen brydes?

Hvis en person, som er inde i den røde boble, ikke overholder coronaprotokollen, vil de uden nogen form for varsel blive taget ud af turneringen og sendt hjem.

Hvorfor hedder det en rød boble?

Det er den boble, som spillere, officials, stab og andre, der naturligt skal opholde sig sammen, er en del af.

Resten – heriblandt journalister – bliver en del af den blå zone og må ikke komme i kontakt med landsholdene og resten i den røde boble.

Kommer der tilskuere til kampene?

- Vi har dybest set ikke nogen tilskuere. Der må være 500 i arenaen, og de er jo optaget af mediefolk, spillere og så videre, siger generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund (DHF), Morten Stig Christensen.

Hvor skal holdene spille?

Herning og Kolding er værtsbyer.

Herning bliver vært for gruppe A (Frankrig, Danmark, Montenegro og Slovenien) og gruppe B (Rusland, Spanien, Tjekkiet og Sverige), mellemrundegruppe et og finaleweekenden.

Kolding bliver vært for gruppe C (Holland, Ungarn, Serbien og Kroatien) og gruppe D (Rumænien, Norge, Tyskland og Polen) og mellemrundegruppe to.