EM håndbold

Danmark reddede EM - men norsk ekspert og landstræner frygter kaos

TV 2 Norges håndboldekspert Bent Svele er skeptisk, når der i december bliver afholdt EM for kvinder i Danmark.

Sådan kan du se EM i håndbold.

Coronaprotokoller og -regler, der er strammere og strengere end i al anden eliteidræt i Danmark, er ikke nok til at overbevise ham.

Mandag gav kulturminister Joy Mogensen (S) grønt lys til en række protokoller, der skal hindre spredning af coronavirus under EM, således at Danmark nu tager sig af det fulde værtskab i december.

Dermed har Dansk Håndbold Forbund (DHF) formået at redde EM-slutrunden, som var på afgrundens rand, da Norge i sidste uge måtte frasige sig rollen med medvært.

- Jeg er meget skeptisk, siger Bent Svele, der er håndboldekspert på norsk TV 2, til VG.

Sammenligner med fodboldlandsholdene

Han rejser selv til Danmark for at dække slutrunden, men trods foranstaltningerne ser han ikke lyst på, at EM-slutrunden bliver afviklet.

- Jeg frygter, at det bliver kaos. Smittesituationen i Europa er voldsom. Vi så senest, at fodboldlandsholdene, som lever under strenge forhold, blev ramt af smitte i trupperne. I nationer som Ungarn og Polen (deltagere ved EM, red.) er der voldsomt megen smitte, og der er ikke ligeså god kontrol i landene uden for Schengen, siger Svele.

Polens landstræner, der ifølge VG har 14 smittetilfælde i truppen, deler Sveles skepsis.

- Jeg bliver ikke rigtig beroliget af, at Danmark nu arrangerer det her med to ugers varsel. Der er også coronavirus andre steder. Selvfølgelig ser jeg vigtigheden i mesterskabet for sportens skyld, men jeg mener, at man skal overveje, om det er værd at spille EM lige nu, siger norske Arne Senstad.

Tungt ansvar på DHF's skuldre

Spillerne kommer til at træde ind i en decideret EM-boble, når de ankommer til Danmark.

Med det samme bliver de testet og fragtet hen på et hotelværelse, som de først må forlade, når der kommer et negativt svar. Men de må kun forlade hotellet for at tage til træning eller kamp.

Joy Mogensen skrev mandag på Facebook, at der hviler er tungt ansvar på DHF's skuldre, og det lever formand Per Bertelsen fint med.

- Jeg er så sikker på, at den coronaprotokol, vi har, holder. Specielt det sidste vi fik tilføjet, som lyder på, at hvis én i boblen ikke overholder protokollen, vil de uden nogen form for varsel blive smidt ud af turneringen, siger han til TV 2 SPORT.

- Jeg er klar over, at vi har lagt et kæmpe pres på os selv. Men med det forarbejde, der er blevet lavet, er jeg sikker på, at det hele lykkes.

Den norske håndboldekspert og tidligere landsholdsspiller Ole Erevik er til daglig bosat i København. Han deler ikke sin landsmands skepsis, selvom han ikke forventer, at det bliver et coronafrit EM.

- Men det betyder ikke, at EM kommer til at skabe øget spredning i samfundet. Det er det vigtigste at undgå. Jeg tror, at protokollerne er så godt udarbejdet, at det ikke kommet til at ske, siger Ole Erevik til VG.

Norges landshold jubler

Det europæiske håndboldforbund var mandag ude og hylde DHF for at have reddet slutrunden og føler sig overbevist om, at Danmark er i stand til at håndtere situationen.

Og Norges forbund deler begejstringen, efter at de syv dage tidligere kastede håndklædet i ringen på grund af landets coronarestriktioner.

- Det her er virkelig flot - og godt endelig at få bekræftet, at der bliver et mesterskab. Vi er rigtig glade for, at der bliver spillet EM i Danmark, siger Norges landstræner, Thorir Hergeirsson.

- Vi er indstillede på at følge retningslinjerne, som de danske myndigheder bestemmer. De er strenge, men det er nødvendigt og vigtigt.

Norge og Danmark spiller to testkampe forud for slutrunden, som starter 3. december.

Testkampene og EM kan ses på TV 2s kanaler.