EM håndbold

Danskers mobil var rødglødende - pludselig fik han ’enestående chance’

Kim Rasmussen har påtaget sig en svær opgave som montenegrinsk landstræner, men håber på at kunne drille blandt andre Danmark ved EM i kvindehåndbold.

Kim Rasmussen, der til daglig er håndboldtræner i den polske liga, havde allerede bestilt flybilletter til Danmark for at holde juleferie sammen med sin familie.

Pludselig blev juleferien udskudt og pebernødder byttet ud med harpiks.

Ti dage før EM i kvindehåndbold har Kim Rasmussen takket ja til at blive landstræner for Montenegro. Et ’ja’, der kom i stand efter et opkald med præsidenten for Montenegros håndboldforbund og kort tids overvejelse, fortæller han.

- Efter at have været uden min telefon i et par timer kunne jeg se på den, at han meget aggressivt havde forsøgt at få fat i mig. Så var jeg godt klar over, at det var vigtigt. Men jeg havde slet ikke overvejet, at det var landsholdet her og nu, siger Kim Rasmussen til TV 2 SPORT.

Da der er EM lige om lidt, fik han besked på, at han skulle give svar inden for et par timer.

En enestående chance

Hurtigt kunne han mærke i maven, at han var fristet.

- Det hele var lidt overvældende, men det er sådan, det foregår i denne verden - især uden for Skandinaviens grænser. Det er jeg efterhånden blevet vant til. Jeg kender til gamet. Den ene dag er man inde, den næste dag er man ude.

- Én ting er sikker: Jeg ville fortryde, hvis jeg ikke slog til. Og det er sådan, jeg altid har arbejdet.

- Det er en enestående chance for mig for at komme tilbage i landsholdsvarmen, siger han.

Dermed bliver Kim Rasmussen for tredje gang landstræner. Tidligere har han stået i spidsen for Polen og Ungarn.

Tror på overraskelsen

Han kommer til at overtage et landshold, som han ser frem til at stå i spidsen for - og et landshold, han ikke for alvor kender niveauet på.

I 60 minutter holder jeg ikke med Danmark

Kim Rasmussen

Det finder han ud af nu, hvor han skal til Montenegros hovedstad, Podgorica, om lidt. Her har han forhåbentlig – som han udtrykker det – første træning med holdet onsdag.

- Det er en anden måde, jeg skal træde ind ad døren på denne gang. Jeg skal ikke ind og sætte mit præg på tingene i høj grad. Det er der slet ikke tid til.

- Jeg skal finde ud af, hvor jeg kan bidrage bedst. De brænder for det landshold og har også færdigheder, som helt sikkert kan vinde mange håndboldkampe. Så jeg tror altid på, at vi kan overraske og levere et resultat. Det er sådan, jeg er bygget og sådan, jeg altid har trænet et hold, siger Kim Rasmussen.

Da der ikke er OL-pladser på spil ved dette mesterskab, går han også ind til det med visheden om, at det ikke er alt afgørende at lave et resultat.

- Det er en mulighed for at lære holdet at kende inden de vigtige OL-kvalifikationskampe, der kommer i marts, siger han.

Kim Rasmussen havde stor succes som landstræner for Polen, som han førte til to VM-semifinalen. I 2016 overtog han styringen i Ungarn. Derudover vandt han Champions League for klubhold med CSM București i 2016.

Specielt møde med Danmark

Udover det særlige i at overtage et landshold så kort før en slutrunde, står han den 6. december i endnu en særlig situation. Her møder Montenegro nemlig Danmark i Herning.

Selvom han har prøvet at stå i spidsen for et landshold mod sit hjemland før, er det noget, han ser særligt frem til.

- Nu kommer der ikke et tilskuertryk, som jeg tit har mødt, når jeg har mødt Danmark. Det er altid specielt at møde Danmark, men når dommeren fløjter kampen i gang, aner jeg ikke, hvem der står på den anden side.

- Men inden og efter er det altid lidt specielt. Under kampen gælder kun én ting: At se, om jeg kan få smidt en kæp i hjulet på Jesper Jensen og hans tropper. I 60 minutter holder jeg ikke med Danmark, siger han og griner.

Kim Rasmussen åbner EM med en kamp mod Frankrig den 4. december. Den sidste gruppemodstander er Slovenien.