EM håndbold

Rumænsk stjerne testet positiv for coronavirus dagen før afrejse til Danmark

Hele det rumænske kvindelandshold skal testes igen mandag, inden det sætter sig på en flyver til Billund.

Crina Pintea er normalt en hård nyser på håndboldbanen. Nu har hun selv og det rumænske kvindelandshold fået en ordentlig mavepuster.

Ifølge den rumænske avis Gazeta Sporturilor og flere andre rumænske medier er den betydningsfulde streg- og forsvarsspiller testet positiv for covid-19 dagen før holdets planlagte afrejse til EM i Danmark.

- Pintea er en dygtig stregspiller, så det er en stor svækkelse for holdet, hvis de skal undvære hende i en eller flere kampe, siger TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard.

Foruden CSM București-spilleren har to massører fået besked om, at også deres covid-19-test er positive.

De rumænske medier skriver videre, at hele holdet skal testes igen mandag, fordi Pintea har deltaget i samtlige træninger og også var med til holdets fotosession.

De to massører har ligeledes været i kontakt med andre fra landsholdet.

To sidste test før afrejse skal være negative

Mandag sætter det rumænske hold, der også tæller verdensstjernen Cristina Neagu, efter planen kurs mod Danmark.

Som reglerne er i dag, skal man kunne fremvise attest på en negativ covid-19-test for at komme ind i Danmark, og testen må maksimalt være taget 72 timer før indrejsen.

Derudover skal de sidste to gennemførte test før afrejse fra i dette tilfælde Rumænien være negative, fremgår det af Dansk Håndbold Forbunds (DHF) sundhedsprotokol.

Holdene testes også ved ankomst og efterfølgende hvert tredje døgn, indtil de forlader Danmark.

Ved EM er Rumænien i gruppe D, der afvikles i Kolding. De øvrige hold i gruppen er Norge, Tyskland og Polen.

Rumænien åbner EM mod Tyskland 3. december klokken 18.00. To dage senere venter Polen, inden Norge er modstanderen 7. december.

Den røde boble ved EM i håndbold i Danmark

Hvad sker der med spillerne, når de kommer til Danmark?

72 timer inden ankomst til Danmark skal man fremvise en negativ coronatest. Når de lander, bliver de testet i lufthavnen. Herefter bliver de kørt i bus direkte til hotellet, hvor de undervejs får udleveret deres værelsesnøgler. Så går de direkte på deres værelser, og her bliver de, indtil de har fremvist en negativ test.

Hvor meget bliver der testet?

Der vil blive testet hver dag de første dage af slutrunden og herefter hver 72. time, indtil de rejser ud af Danmark igen.

Kan et hold blive diskvalificeret, hvis det får for mange positive coronatest?

Nej. 

For at kunne spille en kamp, skal spillerens seneste test være negativ.

Fremviser en spiller en positiv coronatest inden en kamp, bliver hun sendt til et særligt hotel i isolation. Resten af holdet bliver isoleret på egne værelser og testet igen.

Det er kun, hvis et hold ikke kan stille hold på grund af for mange positive test, at de må forlade turneringen.

Må de forlade hotellet?

Nej. Holdene må kun opholde sig på det hotel, de er indkvarteret på. Det eneste tidspunkt, de ikke opholder sig her, er når de skal spille kamp eller træner i en hal.

De kan ikke komme i kontakt med journalister eller andre i den såkaldte blå zone. Det foregår alt sammen via en skærm.

Holdene har et omklædningsrum til rådighed i forbindelse med kampe, men de bader ikke i hallen. Omklædningsrummet bruges til kort evaluering, udstrækning, opbevaring af materiale og så videre, men derefter går de direkte ud i bussen og tilbage til hotellet, og så er de lukket inde igen.

Hvad sker der, hvis protokollen brydes?

Hvis en person, som er inde i den røde boble, ikke overholder coronaprotokollen, vil de uden nogen form for varsel blive taget ud af turneringen og sendt hjem.

Hvorfor hedder det en rød boble?

Det er den boble, som spillere, officials, stab og andre, der naturligt skal opholde sig sammen, er en del af.

Resten – heriblandt journalister – bliver en del af den blå zone og må ikke komme i kontakt med landsholdene og resten i den røde boble.

Kommer der tilskuere til kampene?

- Vi har dybest set ikke nogen tilskuere. Der må være 500 i arenaen, og de er jo optaget af mediefolk, spillere og så videre, siger generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund (DHF), Morten Stig Christensen.

Hvor skal holdene spille?

Herning og Kolding er værtsbyer.

Herning bliver vært for gruppe A (Frankrig, Danmark, Montenegro og Slovenien) og gruppe B (Rusland, Spanien, Tjekkiet og Sverige), mellemrundegruppe et og finaleweekenden.

Kolding bliver vært for gruppe C (Holland, Ungarn, Serbien og Kroatien) og gruppe D (Rumænien, Norge, Tyskland og Polen) og mellemrundegruppe to.